Platform voor de bouw
Moet ik gereedschap onderhouden?

Moet ik gereedschap onderhouden?

Mensen die regelmatig klussen in huis uitvoeren, moeten natuurlijk over het juiste gereedschap beschikken. Belangrijk is bijvoorbeeld hamers en zagen aanschaffen, een accu klopboormachine kopen, en verder voldoende tangen, sleutels, een waterpas en meetapparatuur in de gereedschapskist te hebben. En natuurlijk heb je ook materialen als schroeven, bouten, spijkers en lijm op voorraad. Maar moet het gereedschap dat tot jouw basisuitrusting behoort ook onderhouden worden? En zo ja, hoe dan precies? 

Gebruik gereedschap zorgvuldig en waarvoor het gemaakt is
Natuurlijk moet je gereedschap gebruiken waarvoor het is bedoeld. Een schroevendraaier gebruik je niet als beitel, een accu klopboormachine kopen doe je niet om ermee te zagen en een tang kopen doe je niet om er moeten mee los te draaien. Gebruik gereedschap dan ook waarvoor het is gemaakt. Zo garandeer je dat jouw materiaal langer meegaat. Licht gereedschap is niet bruikbaar voor zware lussen. Een tip: lees altijd voor gebruik goed de handleiding van de fabrikant door. Zo weet je precies wat jouw gereedschap aankan, hoe je het moet gebruiken en waarvoor juist niet.

Goed opbergen van gereedschap
Met name machines en apparatuur moeten goed opgeborgen worden. Een accu klopboormachine kopen of een slijpmachine kopen doe je niet voor eenmalig gebruik. Wees daarom zuinig op dit soort gereedschap en leg ze op een droge, tochtvrije en vorstvrije plek weg als je ze niet nodig hebt. Zo garandeer je jezelf ervan dat de machines goed blijven werken, ook als je ze een tijd niet gebruikt.

Neem periodiek onderhoud serieus
Het is aan te raden om jouw gereedschappen periodiek te onderhouden. Volg hierbij de onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant op. Houd gereedschap dat bedoeld is om te zagen of snijden goed scherp, zoals zagen, stanleymessen, beitels en/of knipgereedschap. Bot gereedschap vereist veel meer kracht om te gebruiken en dat is op langere termijn vaak schadelijk voor de conditie van het gereedschap. Het slijpen van gereedschappen kun je zelf doen met een vijl of slijpsteen, maar dit vereist wel enige kunde. Je kunt er ook voor kiezen om het onderhoud uit te besteden aan een expert. Verder is het naast slijpen belangrijk om roestvorming op gereedschapsmateriaal te voorkomen en direct aan te pakken en ze van een beschermlaag te voorzien als je ze een bepaalde periode niet gebruikt. Je kunt hiervoor Japanse camelia-olie gebruiken of siliconenspray. Ten slotte is het bij gereedschap belangrijk om ze zo nu en dan in te oliën, zodat de mechanisme-onderdelen soepel blijven werken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details