Platform voor de bouw
Monolithisch volume met speelse contouren en warme afwerking
Het hedendaagse concept sluit aan bij de visie en ambitie van het notariaat.

Monolithisch volume met speelse contouren en warme afwerking

In Passendale verrees dit gloednieuwe notariaat. De nieuwbouw combineert speelse vormen met een strakke belijning, wat tot een atypisch resultaat leidt. Binnen is gekozen voor warme kleuren die de sereniteit van het kantoor benadrukken. Het perceel is verder afgewerkt met een groen- en waterpartij en een ruime parking voor medewerkers en cliënten.

Langs een invalsweg naar de dorpskern van Passendale prijkt een opvallend notariaat, op een bijzonder perceel dat gekenmerkt wordt door zijn diepte en niet-evenwijdige perceelsgrenzen. Deze nieuwbouw moet de ambitie van het team bestendigen. “De notaris contacteerde ons omdat hij in het voormalige notariaat de groei van zijn kantoor niet kon realiseren”, legt Thibaut Debucquoy van bouwcoördinator Habitar uit. “Hoog tijd dus voor een hedendaags concept in lijn met zijn visie en ambitie. Het perceel in de Statiestraat bleek de geknipte plek, met voldoende plaats voor een ruime nieuwbouw en een buitenomgeving met parkeergelegenheid en groenaanleg.”

Zowel buiten als binnen is gekozen voor een warm materialenpalet.

Eigenzinnige contouren

In het nieuwbouwkantoor streefde de notaris niet alleen naar voldoende werk-ruimte voor zijn medewerkers, maar ook naar een warme, discrete omgeving om cliënten zo optimaal mogelijk te ontvangen. Voor het ontwerpt klopte Habitar aan bij MARKLAND architecten, een Link Lab Member. Architect Steven Vanwildemeersch: “De ligging en de contouren van het perceel, in volle lintbebouwing, bepaalden de volumetrie van ons concept. Het kantoor is een aaneenschakeling van drie volumes, met een dakhelling die naar de buurt verwijst en een zijgevel met verschillende knikken die de hoek in de perceelgrens weerspiegelt. De vormgeving is verrassend en atypisch, met een benedenverdieping die dieper is dan het bovenste gedeelte.” Het gelijkvloers is zo’n 20 meter diep en omvat alle publieke functies van het notariaat. Op de eerste verdieping zit het archief en is er plaats voor bijkomende kantoorruimtes. Daarachter ligt een omsloten dakterras. Verder is het mogelijk om onder het dak een studio in te richten.

De fijne detaillering met zinken afwerking, vlakke pan en lange platte verlijmde gevelsteen combineert mooi met het geanodiseerde bronzen schrijnwerk.

Warm materiaalpalet

De voorzijde van het gebouw is bewust strak opgevat, al wilde het bouwteam geen blinde gevel. “We hebben de typische opbouw omgedraaid”, licht Steven Vanwildemeersch toe. “Het gelijkvloers is gesloten aan de straatkant, maar open naar de zij- en achterkant toe. Op de eerste verdieping geeft de grote raampartij over haar volledige lengte uit op de straat. Erachter zit een vide voor voldoende lichtinval. Zo garanderen we de discretie van het kantoor, maar is het toch niet volledig afgesloten van de omgeving.”

Het dak en de gevel zijn qua tint toon op toon gebouwd, waardoor het geheel zeer monolithisch oogt. De fijne detaillering met zinken afwerking aan de dakranden, de vlakke pan en lange platte verlijmde gevelsteen combineert mooi met het brons geanodiseerde schrijnwerk. De nieuwbouw getuigt van een warm materiaalpalet, dat ook binnen terug te vinden is. De aandacht voor de context beperkt zich trouwens niet tot de vorm en afwerking, maar is ook doorgetrokken naar de buitenomgeving. Thibaut Debucquoy vult aan: “Achter de nieuwbouw bevinden zich een ruime parkeerhaven en een tuin met waterpartij. 

De inplanting met de grassen en het groen rondom breekt het strakke volume van de nieuwbouw. Bovendien creëert dit een ontspannen sfeer voor de werknemers.”

Coopman Interieur nam de binnenafwerking voor zijn rekening: er is veel gewerkt met notelaar, wat voor een serene toets zorgt.

Sereen interieur

Beslotenheid en vertrouwelijkheid zijn belangrijk in een notariaat. Daarom ging er extra aandacht naar de akoestiek. “De spanplafonds zijn voorzien van akoestische isolatie en qua vloerbekleding viel de keuze op tapijttegels. Alle ruimtes zijn afgewerkt met gordijnen. Zo minimaliseren we de geluidsimpact”, aldus Thibaut Debucquoy. “Het is er comfortabel vergaderen of overleggen met collega’s of cliënten. Coopman Interieur nam de binnenafwerking voor zijn rekening en voerde die bijzonder kwalitatief uit. Er is veel gewerkt met notelaar, wat voor een serene toets zorgt.”

Thibaut Debucquoy en Steven Vanwildemeersch blikken terug op een aangename samenwerking: “Het was een leuk traject dat heel soepel verliep. We kregen veel vrijheid om het concept vorm te geven en er onze eigen stempel op te drukken. Zowel voor het interieur als het exterieur. Alle betrokken partijen zaten op dezelfde golflengte en dat creëerde een bijzondere dynamiek. Dit notariaat is een knap referentieproject dat we met plezier aan onze klanten voorleggen.”    

De mooie inplanting met de grassen en de waterpartij breekt het strakke volume en creëert een ontspannen sfeer voor de werknemers.

Polar Experts – Klimatisatie en hygiënische ventilatie

Voor het notarisproject in Passendale schakelde bouwcoördinator Habitar zijn vertrouwde HVAC-partner Polar Experts in. De specialist uit Zwevezele voert uiteenlopende opdrachten uit in residentiële gebouwen, kantoren en bedrijfspanden. In dit notariaat nam Polar Experts de koeling, verwarming en hygiënische ventilatie voor zijn rekening. “De functionaliteit van het kantoor en de nauwe samenhang tussen de luchttechniek en de esthetiek waren bepalend voor ons voorstel”, vertelt zaakvoerder Sigurd Van Der Straeten. “In een notariaat is discretie bijzonder belangrijk. Bij onze oplossing staan een hoge graad van comfort, een minimale geluidsdruk en geen overspraak dan ook centraal. De luchttechnische elementen werken uiterst stil. Daarnaast kunnen de verschillende zones in het kantoor individueel aangestuurd worden voor een optimaal binnenklimaat.” Om tot zo’n doordacht systeem te komen, moeten alle betrokken partners op één lijn zitten. “Dat was hier absoluut het geval”, benadrukt Van Der Straeten. “We werkten vlot samen met de ontwerpers van Coopman Interieur. Ze begrepen ook het belang van een goede integratie tussen de technische specificaties en het interieur van het kantoor. Zoals bij elk project legden we duidelijk de impact van bepaalde keuzes uit, zodat de klant weet wat de installatie aankan. Zo halen de gebruikers het beste uit hun oplossing.”

Coopman Interieur – Interieurinrichting

Bij de realisatie van het nieuwe notariaat in Passendale stond Coopman Interieur in voor het uitwerken en plaatsen van al het vaste meubilair, de deuren en de houten en glazen wanden. Notelaar vormt de hoofdtoon in dit authentieke interieur. “De centrale kern in het notariaat trekt alle aandacht met ingewerkte deuren in deze warme houtsoort”, vertelt zaakvoerder Bart Coopman. “Het was een echt huzarenstukje om de nerfrichting van het hout verticaal te laten doorlopen en het geheel zo harmonieus af te werken.” Voor Coopman Interieur was net die uitdaging het fijne aan deze opdracht. Het familiebedrijf, eveneens uit Passendale, staat bekend om zijn precisiemaatwerk. “In de ontvangstruimte sluit een tafel in travertin knap aan op de wand in notelaar. Het interieur krijgt zo een serene toets. Voor de glazen wanden stemden we de bronskleur af op het buitenschrijnwerk. Verder zijn de ruimtes opgesplitst door mooie akoestische wanden.” Nog voor de start van het project besliste de notaris dat Coopman Interieur de inrichting voor zijn rekening mocht nemen. “Door onze lokale verankering is het notariaat vertrouwd met onze manier van werken. De samenwerking met Habitar en MARKLAND architecten was een primeur, maar verliep heel vlot. We zijn blij dat we het vertrouwen kregen voor deze opdracht en zijn bijzonder trots op het eindresultaat.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Notariaat Ruben Denoo (Zonnebeke)
  • Architect MARKLAND architecten (Kortrijk)
  • Bouwcoördinator Habitar (Westrozebeke)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details