Platform voor de bouw
Multifunctioneel sportcomplex met boulderzaal
De gemeente Sint-Pieters-Leeuw koos zijn bouwteam via een Design & Build-wedstrijd.

Multifunctioneel sportcomplex met boulderzaal

Sportend Sint-Pieters-Leeuw haalt opgelucht adem. Net voor de zomer opende het gloednieuwe sportcentrum de deuren. Het Wildersportcomplex bundelt infrastructuur voor heel wat sporttakken. Als expert ter zake nam Pellikaan het volledige bouwtraject op zich volgens de Design & Build-formule. Inclusief de uitvoering van een boulderzaal, waarmee de gemeente inzet op een van de grote sporthypes van het moment.

Het Design & Build-programma vroeg onder meer om een sporthal van 32 op 44 meter.

Zo’n tien jaar geleden was Pellikaan al eens aan de slag in Sint-Pieters-Leeuw. Toen bouwde het de sporthal A.J. Braillard. Ook deze keer wist de aannemer te overtuigen met zijn aanpak, visie en expertise. Het Design & Build-programma vroeg onder meer om een sporthal van 32 op 44 meter, een dojo met twee velden, een spiegelzaal voor de dansclubs, een turnhal met voldoende vrije hoogte en een tumblingbaan, een verbinding met het naburige zwembad, een boulderzaal, een zestal kleedkamers en een geïntegreerd bibliotheekpunt. Met Ingenieurs- en architectenbureau ESSA als partner haalde Pellikaan de opdracht binnen. 

Op de site van de oude sporthal werkten Pellikaan en ESSA een groter sportgebouw uit. Door een verdieping te creëren, werd de grondoppervlakte bovendien deels dubbel benut. Zo slaagden ze erin verrassend veel sportruimtes te voorzien op het perceel. “We hebben het gebouw vooral functioneel bekeken”, zegt projectleider Koen Verhoeven. “Die pragmatische benadering deed evenwel geen afbreuk aan de esthetische details. Zo zijn de betonnen wanden afgewerkt met aluminium gevelbekleding aan de ramen. De inkombalie van het oude sportcomplex hebben we bovendien bewaard. Die vormt nu de toegang tot zowel het bestaande zwembad als het nieuwe sportcomplex.”

De betonnen wanden zijn afgewerkt met aluminium gevelbekleding aan de ramen.

Uitdagende timing

Aanvankelijk zou het Wildersportcomplex pas twee jaar later gebouwd worden, maar slijtage aan de oude sporthal leidde tot hoogdringendheid. Onder meer herhaaldelijke scheuren in het dakgebinte zetten de nieuwbouw hoger op de agenda. Anderhalf jaar na de start van de werken is het nieuwe sportcomplex klaar en in gebruik. Al die tijd bleef het zwembad, dat net naast de werf gelegen is, open en vlot toegankelijk.

De aanvang van de werken bracht al meteen onvoorziene uitdagingen met zich mee. Vooraf werden in de buurt enkele grondsonderingen uitgevoerd om de staat van de site in kaart te brengen. Na afbraak van het oude sportgebouw – half april 2021 – bleek de kwaliteit van de grond onder de sporthal een stuk slechter dan voorzien. Daardoor moesten de paalfunderingen aangepast worden en was er nog een sanering nodig vooraleer de eigenlijke bouw kon beginnen. De timing stond meteen onder druk. Ook de gevolgen van COVID-19 en de oorlog in Oekraïne speelden Pellikaan parten. Toch leverde het bouwbedrijf het complex ruim op tijd op, midden juni 2022. Het resultaat van een sterk bouwteam en een goede samenwerking met de gemeente.      

In de boulderzaal kan je zowel horizontaal als verticaal klimmen, respectievelijk zo’n 30 meter ver en 4 meter hoog.

Boulderzaal als kers op de taart

Dankzij het brede programma kunnen heel wat sportende inwoners en omwonenden voortaan terecht in het Wildersportcomplex. Het nieuwe gebouw combineert vertrouwde functies – die in het vorige complex al aanwezig waren – met nieuwe mogelijkheden. Zo springt de boulderzaal meteen in het oog. Daar kan je zowel horizontaal als verticaal klimmen, respectievelijk zo’n 30 meter ver en 4 meter hoog.

“Elk project heeft zijn eigen uitdagingen en die dragen stuk voor stuk bij aan onze kennis en expertise op het vlak van sportprojecten”, vindt de projectleider. “Natuurlijk namen we een ervaren bouwpartner onder de arm voor deze speciale zaal, maar we verwierven ook zelf nieuwe inzichten. Boulderzalen zijn steeds populairder en worden meer gevraagd. Onze toekomstige klanten plukken zo mee de vruchten van deze nieuwe ervaring.” In de boulderzaal zijn routes van verschillende niveaus voorzien, van toegankelijke tot meer complexe klimroutes.

Klaar voor volgende vijftig jaar

De voormalige sporthal van Sint-Pieters-Leeuw deed gedurende een halve eeuw goed dienst. Met het hedendaagse, nieuwe en multifunctionele Wildersportcomplex gaat de gemeente vol ambitie voor de volgende vijftig jaar. “Als specialist in sportinfrastructuur streven we steeds naar het ideale evenwicht tussen prijs en kwaliteit, tussen pragmatiek en hoogwaardige afwerking, en streven we naar een optimaal programma voor de bouwheer en de gebruikers. In Sint-Pieters-Leeuw zijn we er opnieuw in geslaagd om alle parameters perfect op elkaar af te stemmen. Met dank aan onze partners en onze open en heldere communicatie”, besluit Koen Verhoeven.    

Megaton/Structo Prefab Systems trotse leverancier prefab beton struktuur

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Gemeente Sint-Pieters-Leeuw
  • Architect en studiebureau technieken en stabiliteit Ingenieurs- en architectenbureau ESSA (Diest)
  • Hoofdaannemer(s) Pellikaan (Zaventem)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details