Platform voor de bouw
Multipharma | Sint-Pieters-Leeuw – Opslag en distributie in stijl

Multipharma | Sint-Pieters-Leeuw – Opslag en distributie in stijl

Bedrijvenzone ‘Ruysbroeckveld’ in Sint-Pieters-Leeuw krijgt stilaan de beoogde invulling. Het nieuwe logistieke gebouw van Multipharma zet alvast de toon in dit Gemengd Regionaal Bedrijventerrein. Met een eerder sobere, maar progressieve architectuur integreert het zich immers perfect in de omgeving, waar natuur, industriële activiteit en wonen naadloos in elkaar moeten overvloeien. 

Multipharma

Met een eerder sobere, maar progressieve architectuur integreert het logistieke centrum zich perfect in het Gemengd Regionaal Bedrijventerrein.

 

De nieuwe bedrijvenzone, die zich tussen de Bergensesteenweg en het kanaal Brussel-Charleroi situeert, beslaat een oppervlakte van bijna acht hectare. Met circa 312 are neemt de site van Multipharma nagenoeg de helft van de beschikbare ruimte in. Architecte Yuki Suzuki van D+A Project: “Het project telt twee fases. De eerste fase omvatte de bouw van een distributiecentrum, dat in november 2018 werd opgeleverd. In functie van de groei van Multipharma zal de hal aan de westzijde binnen een tiental jaar worden uitgebreid. Dit, in combinatie met de omvang, zorgde ervoor dat we een uitgekiend ontwerp moesten afleveren. Integratie in een open landschap met aan de zuidkant kleinschalige residentiële ontwikkelingen was de grootste uitdaging, zowel op architecturaal als stedenbouwkundig vlak.”

Multipharma

De distributiehal heeft een semigeautomatiseerde Automated Storage and Retrieval System.

 

Op menselijke schaal
Het gebouw bestaat uit een 15 meter hoge distributiehal van +/- 6.250 m². Daarnaast bevindt zich een zuid- en oostzijdevleugel van 12 meter hoog, waar de ondersteunende functies zijn ondergebracht: een receptie met drie laadkades en twee poorten voor bestelwagens, een expeditieruimte met plaats voor 28 bestelwagens, een koel- en vriescel, kantoren en het sociale blok. Architect Christophe Polak: “Het resultaat is een eenvoudig rechthoekig volume dat dankzij de niveauverschillen toch naar een menselijke schaal is teruggebracht. Dit wordt nog verder geaccentueerd door de voorgevel. De dakhoogte is er 2 meter lager, waardoor de verhouding met de hoofdingang en de toegangsruimte optimaal is. De grote raampartijen in de zuidgevel bieden een mooi zicht op het aangrenzende residentiële landschap en zorgen zo voor een aangename werkomgeving.”

Multipharma

Omgeving en gebouw als één geheel
Het volledige gebouw heeft een benutbare oppervlakte van 9.600 m² en is opgetrokken in een betonnen structuur. Qua dakbedekking werd er geopteerd voor een combinatie van betonnen welfsels en steeldeck. “De structuur van het complex is zo geconcipieerd dat we op het overgrote deel van het dak PV-panelen kunnen plaatsen”, vertelt Christophe Polak. “De gevels zijn bekleed met antracietkleurige en metaalgrijze sandwichpanelen. Speciaal aan dit project is dat we omgeving en gebouw als één geheel bekeken hebben.

Multipharma

Aan de zuid- en oostzijde bevindt zich een iets lagere vleugel waarin de ondersteunende diensten zijn ondergebracht.

 

Het resultaat is een beplanting die het ritme van de raam-, deur- en poortopeningen aanvult en versterkt. Voorts hebben we veel aandacht besteed aan hygiëne en conditionering. Er gelden immers strikte reglementeringen voor de opslag en logistiek van geneesmiddelen. De distributiehal heeft een semigeautomatiseerde Automated Storage and Retrieval System en omvat luchtgroepen met een debiet van 2 x 63.000 m³/h. Tot slot wil ik graag nog vermelden dat we dit project in gedelegeerd bouwheerschap hebben gerealiseerd, waarbij D+A Project zowel de timing als het budget garandeerde. Hiervoor was het nodig dat alle partijen van meet af aan samenwerkten om tot resultaat te komen. BIM staat in een dergelijke aanpak centraal, en dit project heeft dat eens te meer bewezen. Vandaar dat onze werkwijze vorig jaar bekroond is met de Gouden BIM Award in de categorie ‘Industrieel’.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details