Platform voor de bouw
Multiplex is vijf lagen dik

Multiplex is vijf lagen dik

Houtvarianten
Omdat multiplex de uitstraling van hout heeft, zijn veel boekenkasten, kasten en andere meubels van dit materiaal vervaardigd. Veel gebruikte houtsoorten zijn berken, populieren en okoumé. Ook is er het duurdere hardhout multiplex. Elke houtsoort heeft zijn eigen uitstraling en eigenschappen. Hardhout is namelijk ook geschikt voor vochtige ruimten, bijvoorbeeld voor het maken van badkamermeubels.

Water- en vochtbestendig
Toch is het verstandig om multiplex in vochtige ruimten waterafstotend te maken. Er bestaat multiplex WBP wat betekent dat de gebruikte lijm in vochtige ruimte niet loslaat. Het verwerkte hout dient evenwel nog een bescherming. Het beste is een transparant impregneermiddel. In plaats van verf of beits wordt er geen laag gevormd, maar trekt het beschermmiddel in het hout waardoor er een waterafstotend effect wordt bereikt.

Alternatief is triplex
Voor binnen gebruik zijn er andere houtplaten die een vergelijking hebben met multiplex. Triplex lijkt erg veel op multiplex maar is dunner omdat het uit slechts drie houtlagen bestaat. Het mist hierdoor de stevigheid en stijfheid van multiplex, maar is uitstekend geschikt voor meubels en wandafwerking. Zoals ook bij multiplex zijn er altijd oneven houtlagen om kromtrekken te voorkomen.

Kwaliteit door label
Er zijn kwaliteitsverschillen te onderscheiden. Het betreft dan de buitenste fineerlagen. Is dit van een onberispte staat dan krijgt het label A, de hoogste classificatie. Label B staat voor goed, maar met kwasten en BB geeft een redelijke classificatie aan. Er kan een verschil zijn in de bovenste en de onderste fineerlaag. Dit wordt dan aangegeven met bijvoorbeeld A/BB. De zicht laag is perfect en de onderlaag is redelijk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details