Mundo-a

Het gebouw is opgetrokken uit houten vakwerken die afgewerkt zijn met groen geglazuurde keramische pannen.

01:31
10-04-2019

Mundo-a, Antwerpen | Toonbeeld van ecologisch bouwen

Als ecologisch informatie- en demonstratiecentrum is het EcoHuis in Borgerhout een ware inspiratiebron voor iedereen die toekomstgericht wil bouwen. Het ideeëngoed wordt sinds kort extra in de verf gezet op het voorplein, want daar pronkt nu Mundo-a, een bio-ecologisch en passief kantorencentrum voor sociale en duurzame organisaties. Dankzij zijn vele bijzondere eigenschappen is het een echt voorbeeldgebouw.

Mundo-a

Binnenin is de houten structuur maximaal zichtbaar gebleven.

 

Naast Brussel en Namen heeft nu ook Antwerpen zijn eigen Mundo-centrum. Het betreft een bruggebouw met vier kantoorverdiepingen, met een benutbare oppervlakte van 2.000 m². “Het is de bedoeling dat Mundo-a de ruimte aan een 35-tal organisaties verhuurt”, vertelt architect Stéphanie Collier van B-architecten. “Vandaar dat er zowel privékantoren, coworking spaces als vergaderzalen ingericht zijn, met een totale capaciteit van 170 werkplekken.”

Op en top duurzaam

Mundo-a

De architect voorzag overal grote glaspartijen om een maximale natuurlijke lichtinval te garanderen.

 

Mundo-a is een bio-ecologische passiefbouw plus, wat betekent dat hij een erg hoog isolatieniveau bereikt en uitermate luchtdicht is. Hij is opgetrokken uit houten vakwerken (allen met FSC- of PEFC-label), die afgewerkt zijn met groen geglazuurde keramische pannen, grote glaspartijen en houten schrijnwerk. “Binnenin is de houten structuur maximaal zichtbaar gebleven”, aldus Stéphanie Collier. “Want zo wordt de duurzame bouwfilosofie van Ethical Property Europe (EPE), dat de Mundo-centra beheert, extra in de verf gezet. Daarnaast hebben we zo veel mogelijk gewerkt met materialen die over het internationale natureplus-label beschikken. We gebruikten eveneens elementen die uit ontmantelde kantoorgebouwen gerecupereerd zijn, zoals de glazen binnenwanden. Onder meer het meubilair, het linoleum en de tapijttegels zijn Cradle to Cradle-producten. Natuurlijk wordt er op een energiezuinige manier verwarmd en gekoeld, meer bepaald met hoogrendementswarmtepompen. Er zijn PV-panelen geplaatst, het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt, een type D-systeem met dubbele flux, warmterecuperatie en bypass zorgt voor kwalitatieve ventilatie en het dak is ingericht als indrukwekkend dakterras met bomen.”  

Kleine oase in de stad

Mundo-a

Het dak is ingericht als een indrukwekkend dakterras met bomen.

 

Het project is letterlijk ontworpen als een brug tussen twee wachtgevels. Vandaar dat Mundo-a op twee betonnen schijven rust. Op die manier fungeert het volume als een fysieke toegangspoort tot het EcoHuis, terwijl beide gebouwen zichtbaar blijven én onafhankelijk van elkaar toegankelijk zijn vanaf de Turnhoutsebaan. De ruimte tussen Mundo-a en het EcoHuis wordt ingericht als een mooi stukje ecologisch groen, dat de perfecte sfeer zal creëren voor het terras van het EcoCafé. Kortom: het is een pand dat nogmaals bewijst dat duurzaam bouwen mogelijk, aantrekkelijk en niet duurder is dan klassiek bouwen.    

Mundo-a

Het pand vormt letterlijk een brug tussen twee wachtgevels.

Tekst: Els Jonckheere 
Beeld: Ilse Liekens

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

CLT-S: Houtconstructies met accent op duurzaamheid

Mundo-a werd onder meer opgetrokken in Cross
Laminated Timber of kortweg CLT. In tegenstelling tot houtskeletbouw wordt hierbij gewerkt met massieve meerlagige houtplaten, wat enkele voordelen met zich meebrengt. “De constructie is licht en sterk, biedt een goede thermische isolatie en laat een erg snelle bouwtijd toe”, vertelt Ivan Van den Broeck, partner van CLT-S, dat het project realiseerde. “Vandaar dat deze methode alsmaar populairder wordt. Met ons bedrijf specialiseren we ons sinds 2015 in de toepassing van CLT, zowel voor particuliere woningen als scholen, kantoorcomplexen, appartementsgebouwen, sporthallen … Hierbij werken we exclusief samen met Stora Enso, waardoor we de beste kwaliteit van het gebruikte materiaal kunnen garanderen én kunnen rekenen op een tijdige levering. Bij Mundo-a stonden we in voor de volledige uitwerking: het houten vakwerk met gelamelleerde liggers en stalen verbindingen, de ‘ribbed floors’ in LVL en de liftkernen, trappen, muren en geveldelen in CLT.”


MAB Aannemingen – Rioleringswerken en creatieve omgevingsaanleg

Mundo-a is voor MAB Aannemingen een project waar de firma nog lange tijd met plezier aan zal terugdenken. Deze expert op het vlak van bodemsanering, bestratings- en wegenwerken, rioleringen en sportvelden kreeg immers een unieke opdracht. “We mochten er niet enkel de bestaande rioleringen vervangen, maar ook een feeëriek ‘onderbos’ creëren”, vertelt zaakvoerder Ron Mabesoone. “Tussen Mundo-a en het EcoHuis wordt een binnentuin ingericht die het gevoel van een natuurlijk bos moet oproepen. Om dit te bewerkstelligen, worden er lukraak eiken boomstammen met lengtes van 2 tot 7 meter op de grond gelegd. Daarna laten we de natuur haar werk doen: er zouden al vrij mossen op moeten groeien. Voorts zullen we varens en kleine boompjes aanplanten, wat de boservaring nog zal versterken. In combinatie met het uitgewassen beton en de lavasubstraten als verharding zal dit resulteren in een erg natuurlijk aanvoelende groene ruimte, en dat midden in het drukke stadscentrum!”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Ethical Property Europe (Elsene)

Architect
B-architecten (Antwerpen)

Hoofdaannemer
dhulst’ (Lier)

Schoten Deuzelpark