Platform voor de bouw
Mundo-a, Antwerpen | Toonbeeld van ecologisch bouwen

Mundo-a, Antwerpen | Toonbeeld van ecologisch bouwen

Als ecologisch informatie- en demonstratiecentrum is het EcoHuis in Borgerhout een ware inspiratiebron voor iedereen die toekomstgericht wil bouwen. Het ideeëngoed wordt sinds kort extra in de verf gezet op het voorplein, want daar pronkt nu Mundo-a, een bio-ecologisch en passief kantorencentrum voor sociale en duurzame organisaties. Dankzij zijn vele bijzondere eigenschappen is het een echt voorbeeldgebouw.

Mundo-a

Binnenin is de houten structuur maximaal zichtbaar gebleven.

 

Naast Brussel en Namen heeft nu ook Antwerpen zijn eigen Mundo-centrum. Het betreft een bruggebouw met vier kantoorverdiepingen, met een benutbare oppervlakte van 2.000 m². “Het is de bedoeling dat Mundo-a de ruimte aan een 35-tal organisaties verhuurt”, vertelt architect Stéphanie Collier van B-architecten. “Vandaar dat er zowel privékantoren, coworking spaces als vergaderzalen ingericht zijn, met een totale capaciteit van 170 werkplekken.”

Op en top duurzaam

Mundo-a

De architect voorzag overal grote glaspartijen om een maximale natuurlijke lichtinval te garanderen.

 

Mundo-a is een bio-ecologische passiefbouw plus, wat betekent dat hij een erg hoog isolatieniveau bereikt en uitermate luchtdicht is. Hij is opgetrokken uit houten vakwerken (allen met FSC- of PEFC-label), die afgewerkt zijn met groen geglazuurde keramische pannen, grote glaspartijen en houten schrijnwerk. “Binnenin is de houten structuur maximaal zichtbaar gebleven”, aldus Stéphanie Collier. “Want zo wordt de duurzame bouwfilosofie van Ethical Property Europe (EPE), dat de Mundo-centra beheert, extra in de verf gezet. Daarnaast hebben we zo veel mogelijk gewerkt met materialen die over het internationale natureplus-label beschikken. We gebruikten eveneens elementen die uit ontmantelde kantoorgebouwen gerecupereerd zijn, zoals de glazen binnenwanden. Onder meer het meubilair, het linoleum en de tapijttegels zijn Cradle to Cradle-producten. Natuurlijk wordt er op een energiezuinige manier verwarmd en gekoeld, meer bepaald met hoogrendementswarmtepompen. Er zijn PV-panelen geplaatst, het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt, een type D-systeem met dubbele flux, warmterecuperatie en bypass zorgt voor kwalitatieve ventilatie en het dak is ingericht als indrukwekkend dakterras met bomen.”  

Kleine oase in de stad

Mundo-a

Het dak is ingericht als een indrukwekkend dakterras met bomen.

 

Het project is letterlijk ontworpen als een brug tussen twee wachtgevels. Vandaar dat Mundo-a op twee betonnen schijven rust. Op die manier fungeert het volume als een fysieke toegangspoort tot het EcoHuis, terwijl beide gebouwen zichtbaar blijven én onafhankelijk van elkaar toegankelijk zijn vanaf de Turnhoutsebaan. De ruimte tussen Mundo-a en het EcoHuis wordt ingericht als een mooi stukje ecologisch groen, dat de perfecte sfeer zal creëren voor het terras van het EcoCafé. Kortom: het is een pand dat nogmaals bewijst dat duurzaam bouwen mogelijk, aantrekkelijk en niet duurder is dan klassiek bouwen.    

Mundo-a

Het pand vormt letterlijk een brug tussen twee wachtgevels.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details