Platform voor de bouw
N70: ecologische gevelsteen van productie tot afwerking
Voor de realisatie van Quartier Bleu in Hasselt werden meer dan een miljoen unieke gevelstenen in het N70/4-formaat geleverd.

N70: ecologische gevelsteen van productie tot afwerking

Bakstenen zijn van oudsher energie-intensieve producten, maar bij Nelissen Steenfabrieken doen ze er alles aan om de totale milieu-impact – van productie tot transport en verwerking – maximaal te reduceren. De exponent van dit ecologische bewustzijn is de N70-gevelsteen, die niet alleen 3 cm smaller, maar ook nog eens 3 cm langer is dan een traditionele gevelsteen in waalformaat. Een kleine verandering met enkele belangrijke voordelen die een bouwproject in één klap verduurzamen. 

Aangezien duurzaamheid, innovatie en cocreatie meer dan ooit aan de orde zijn, zet Nelissen voortdurend in op de ontwikkeling van performante producten. Het ambitieuze familiebedrijf, dat in 2021 haar honderdjarige bestaan vierde, groeide de voorbije eeuw niet voor niets uit tot een gerenommeerde speler van wereldformaat. Een van de duurzaamste productinnovaties van de laatste jaren is de N70-gevelsteen, die in 2015 geïntroduceerd werd. Een succesrecept dat duidelijk aanslaat, want in 2020 had 13 % van alle verkochte Nelissen-stenen in België een N70-formaat. 

Het hoofdkantoor van Nelissen in Kesselt etaleert de vele troeven van de N70-gevelsteen.

Ecologisch: productie-transport-verwerking

Wat maakt de N70-gevelsteen nu zo bijzonder? “Eerst en vooral het exclusieve formaat”, klinkt het. “De N70 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: ±240 x 70 x 40 mm (N70/4) en ±240 x 70 x 50 mm (N70/5). De rode draad is dat hij 3 cm smaller en langer is dan een traditionele gevelsteen in waalformaat, en dat zonder enige vorm van kwaliteitsverlies. Dit resulteert in tal van voordelen op het vlak van duurzaamheid. De ecologische voet-afdruk van de N70 is namelijk een stuk kleiner dan die van een klassieke baksteen in het traditionele waalformaat omdat de CO2-uitstoot 25 % lager ligt. Bij productie is er immers 30 % minder gasverbruik nodig, door hun slanke vorm en lagere gewicht kunnen er meer gevelstenen in één keer getransporteerd worden en de geoptimaliseerde afmetingen zorgen ervoor dat je met minder stenen eenzelfde oppervlakte kan bestrijken. Er is ook minder mortel nodig dan bij de verwerking van bakstenen met een traditioneel formaat: bij N70/4 bespaar je zo’n 15 % mortel en bij N70/5 loopt de mortelbesparing op tot 30 %. Tot slot is er sprake van dunnere buitenmuren, waardoor er extra ruimte vrijkomt voor bruikbare oppervlakte of spouwmuurisolatie (met een lagere energiefactuur tot gevolg). Dit alles maakt van de N70 een ecologische keuze, van productie tot afwerking.”

Esthetisch: slanke gevels met moderne look

De N70-stenen blinken ook uit op esthetisch vlak. Ze staan garant voor slanke gevels met een moderne look. Kijk bijvoorbeeld naar het hoofdkantoor van Nelissen in Kesselt of Mediahuis in Hasselt. Een andere spraakmakende referentie in de Limburgse hoofdstad is Quartier Bleu, waar de contouren van de site zijn afgebakend met strakke metselwerkgevels. In totaal gaat het om een oppervlakte van 30.000 m² en meer dan een miljoen unieke gevelstenen, die Nelissen op maat van dit prestigeproject ontwikkelde. “Quartier Bleu is ongetwijfeld een van onze grootste ‘baksteenprojecten’ ooit. De gevelstenen zijn geleverd in het N70/4-formaat. Een megarealisatie in het centrum van Hasselt: het spreekt voor zich dat dit voor Nelissen een waardevol visitekaartje is. Zeker omdat onze projectstenen zeer bepalend zijn voor de algemene look-and-feel. We zijn dan ook uitermate tevreden met het prachtige resultaat!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details