Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Naadloze uitbreiding van magazijn- en kantoorruimte

°HIGH_©Sepp_ASK_Linea2000_32
De uitbreiding sluit naadloos aan op het bestaande bedrijfsgebouw.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Sepp - Lucid

28 juli 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Ter ere van zijn 25ste verjaardag verhuisde Linea 2000, het bedrijf achter het befaamde elektromerk DOMO, eind 2011 naar een nieuwe vestiging in Herentals. Nog geen decennium later werd deze uitvalsbasis uitgebreid met 900 vierkante meter kantoorruimte en 5.600 vierkante meter magazijnruimte. Een sterk staaltje vakwerk van ASK Romein, dat de ruwbouw van het bestaande en het nieuwe gedeelte naadloos op elkaar liet aansluiten.

Het strakke interieur sluit perfect aan bij de moderne look van de buitenkant van het gebouw.

Het verhaal van Linea 2000 leest als een modern sprookje. Het succesvolle familiebedrijf startte in 1986 als invoerder van huishoudelektro. Al snel kwam het op de proppen met een eigen merk: DOMO, dat met zijn innovatieve producten en sterke prijs-kwaliteitverhouding uitgroeide tot een referentie op het vlak van keuken- en huishoudtoestellen. Hoewel Linea 2000 veel belang hecht aan zijn Kempense roots en graag inspeelt op lokale behoeften, reiken de ambities verder dan de Belgische markt. Het bedrijf wil van DOMO immers een sterk Europees merk maken. Vandaar dat een forse uitbreiding van de bestaande magazijn- en kantoorruimte zich opdrong.

Zowel aan de binnen- als de buitenzijde is de bestaande materialisatie doorgetrokken.

Bouwen in volle coronacrisis

ASK Romein, aannemer gespecialiseerd in Bouw en Staalbouw, stond in voor de wind- en waterdichte ruwbouw, met uitzondering van de gevelkozijnen van het kantoorgedeelte. De afbouw en de buitenaanleg nam Linea 2000 zelf voor zijn rekening. “We hebben het nieuwe gedeelte tegen de bestaande achtergevel gebouwd, die was afgewerkt met een traditionele stalen damwandbeplating”, vertelt Niels Vorselaars, projectleider bij ASK Romein. “De moeilijkheid was dat we er een volledig nieuwe brandgevel van moesten maken, aangezien het nieuwe gedeelte een afzonderlijk brandcompartiment vormt. Tegelijk bleef het bestaande magazijn gewoon in gebruik, waardoor we de damwandbeplating gefaseerd moesten vervangen door nieuwe betonpanelen. Daarbij moest de
gevel telkens volledig dicht zijn aan het eind van de werkdag.”

“Ook het feit dat het project werd opgestart in februari 2020 – vlak voor de coronacrisis – maakte het er natuurlijk niet makkelijker op. Door de maat-regelen die de overheid destijds oplegde, lag de bouw enkele weken stil. Dit bracht serieuze uitdagingen op het vlak van planning en organisatie met zich mee. Bovendien lieten de prefabelementen langer op zich wachten dan voorzien, vermits ook de productiebedrijven vertraging opliepen. Ondanks deze onvoorziene uitdagingen konden we de ruwbouw eind september
2020 opleveren.” 

DOMO groeide uit tot een referentie op het vlak van keuken- en huishoudtoestellen.

Complex precisiewerk

De uitbreiding van de vestiging van Linea 2000 is 100 meter lang, 71 meter breed en 12 meter hoog. Om de vorm van het perceel te volgen en de beschikbare ruimte optimaal te benutten, zijn er aan de achterzijde enkele volumetrische verspringingen voorzien. “De architect, die in het verleden ook het bestaande gebouw had ontworpen, wilde één geheel creëren. Vandaar dat er sprake is van een betonstructuur met stalen gordingen. Ook aan de buitenzijde is de materialisatie volledig doorgetrokken. De gesloten geveldelen op het gelijkvloers bestaan uit witte betonpanelen en het verdiepingsniveau is bekleed met zwarte damwandbeplating, inclusief een bandraam in het kantoorgedeelte”, legt Niels Vorselaars uit.

“Hoewel de bestaande structuur voorzien was op uitbreiding, was de aan-sluiting met de nieuwe structuur een complex precisiewerk, temeer omdat we eerst de tussenliggende brandwand moesten realiseren. Bijgevolg moesten we de 34 meter lange IV-dakliggers, die via bijzonder nachttransport naar de werf vervoerd werden, met behulp van twee rupskranen in de geïntegreerde uitsparingen kantelen. Als kers op de taart monteerden we ook nog een 40 meter lange passerelle, die het bestaande en het nieuwe kantoorgedeelte rechtstreeks met elkaar verbindt. Deze stalen constructie is op zes meter hoogte gemonteerd tegen de betonstructuur, waarbij ook nog een extra deuropening gecreëerd is. Kortom: het was een mooi en uitdagend project, waarbij we uitstekend hebben samengewerkt met de bouwheer en de architect!”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Linea 2000 (Herentals)
  • Architect Wilma Wastiau (Westerlo)
  • Hoofdaannemer(s) ASK Romein (Malle)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details