Platform voor de bouw
Nieuws

Naast goede verloning biedt bouw nog tal van andere troeven

shutterstock_1531757378

Tekst | VCB

Beeld | VCB

17 september 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In hun lijst van arbeidersfuncties met de hoogste lonen gaat het acht op de tien om bouwprofielen – niet werfleiders en ploegbazen, maar evengoed vakmannen zoals een isoleerder, boormeester, bekister, metser en asfaltwerker. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) beklemtoont dat de sector naast een goede verloning nog heel wat andere troeven te bieden heeft. 

Een uiterst gevarieerd takenpakket, heel wat autonomie, vaak in teamverband werken, talrijke leermogelijkheden …: de voordelen van een job in de bouw zijn niet min. Bovendien gaat dit alles steeds vaker gepaard met digitalisering, innovatie en
klimaat. Met de campagne #WERFze maakte de VCB jongeren en professionals met werkervaring warm voor een job in de bouw. 

Met nieuwste technieken werken aan betere leefomgeving 

Samen met toekomstige collega’s slagen nieuwkomers erin om maar liefst 40 % van de CO2-uitstoot in ons land terug te dringen. Naast de energetische renovatiegolf werken ze dag in, dag uit aan een betere leefomgeving met meer groen, optimaal waterbeheer, groene mobiliteit, groene energieproductie, circulaire materialenstromen enzovoort. Het gaat daarbij niet enkel om de traditionele beroepen in de bouw, die broodnodig zijn, maar ook om profielen en start-ups die nog te weinig bekend zijn bij het grote publiek en die in de slipstream zitten van evoluties in de bouw, zoals hightech en duurzaamheid. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, aangezien heel wat digitale toepassingen bijdragen tot circulair bouwen en optimaal materiaalgebruik. Denk maar aan BIM-professionals die bouwprojecten digitaal en volledig in 3D voorbereiden, installateurs voor smart buildings, specialisten in 3D-betonprinten, metselrobotoperatoren, innovatiecoördinatoren enzovoort. 

Vooral klimaat en energie zijn niet meer weg te denken bij jobs in de bouw. Technici van studie-bureaus, werfleiders, conducteurs en tekenaars zijn cruciaal voor de realisatie van energiezuinige gebouwen, gezien hun rol bij de voorbereiding en de uitvoering van projecten. Zij moeten de projecten zo detailleren en tegelijk zo op de uitvoering toezien dat de energievereisten en de steeds vaker gecontroleerde luchtdichtheid effectief worden bereikt. Zo moeten metsers nu meer dan ooit oog hebben voor de isolatie in de bouwschil. Bij diverse schrijnwerkberoepen moet er aandacht zijn voor de luchtdichtheid van raam- en deuropeningen. Dakdekkers moeten rekening houden met de isolatie van de daken. Meer dan voorheen moet de onderhoudsvakman instaan voor het onderhoud van de installaties en de bouwschil. 

Betere technische hulpmiddelen

Daarnaast zijn de technische hulpmiddelen die bouwvakkers ter beschikking hebben er fors op vooruitgegaan, met dank aan machines die vroeger een veel kleinere actieradius hadden of zelfs helemaal niet bestonden en die het werk nu een stuk lichter en veiliger maken. Denk maar aan allerlei types hijskranen, hoogtewerkers, verreikers, schaar- en ladderliften of rolstellingen. Of aan de toegenomen kracht en precisie van de bouwplaatsmachines bij grond- en wegenwerken: van minigravers over dumpers en bulldozers tot het volledige gamma van banden- en rupskranen. 

Ook de collectieve en persoonlijke beschermingsmiddelen die de Codex Welzijn op het Werk voorschrijft, gaan er ieder jaar op vooruit: zowel qua aanbod, dat steeds breder en gevarieerder wordt, als op het vlak van kwaliteit, met een hogere beschermingsgraad en dito gebruikscomfort tot gevolg. De campagne van de Confederatie Bouw rond Safety My Priority heeft onder meer tot doel het gebruik ervan te stimuleren. 

>>> Klik door naar www.werfze.be en ontdek de vele opportuniteiten in de bouwsector.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details