Platform voor de bouw
Nabeschouwing Concrete Day | “Beton heeft een mooie toekomst voor zich”

Nabeschouwing Concrete Day | “Beton heeft een mooie toekomst voor zich”

Op dinsdag 17 oktober vond de jaarlijkse hoogmis van de betonsector plaats in het Brussels Arena Lotto Park (het voormalige Constant Vanden Stock Stadion) in Anderlecht. De 39ste editie van de Concrete Day, een organisatie van de Belgische Betongroepering (BBG-GBB), lokte meer dan zevenhonderd professionals en studenten met een identieke passie: kwalitatief en duurzaam beton, dat jaar na jaar verrijkt wordt met behulp van innovatieve technologieën. 

In zijn welkomstwoord verduidelijkte Johan Vyncke als kersvers voorzitter eens te meer de voornaamste doelstelling van de Belgische Betongroepering: de promotie van beton in al zijn aspecten en kennisuitwisseling tussen specialisten van diverse pluimage. Om dit voor elkaar te krijgen, organiseert de BBG tal van activiteiten, waaronder opleidingen (zie programma hiernaast), studiedagen en werfbezoeken. De Concrete Day is doorheen de jaren uitgegroeid tot een begrip binnen de sector. Als vanouds had de BBG het stadion van Anderlecht afgehuurd om de vele bezoekers een boeiend programma met allerhande workshops (in de vorm van parallelsessies) te kunnen aanbieden, met onderzoek, innovatie, standaardisatie en praktijktips als inhoudelijke rode draad.

Johan Vyncke plaatst zijn welkomstwoord.

 

Studenten op post

In de traditionele Infobeton Student Contest ging de hoofdprijs dit jaar naar de studenten van de ULiège. Zij haalden het nipt van hun collega’s van de Hogeschool van de Provincie Luik. De studenten van de KU Leuven en de UGent kaapten samen de Studieprijs 2019 weg met hun eindwerk over een vezelbeton met een uiterst hoge performantie en de optimalisatie van 3D-printen in beton.

Traditiegetrouw werd tijdens de Concrete Day de door infobeton.be gesponsorde studentenwedstrijd georganiseerd.

 

Concrete 4.0

Beton is een materiaal dat perfect binnen de meest recente technologische en digitale (r)evoluties past. Een van de vier parallelsessies was dan ook integraal gewijd aan deze thematiek. Kwamen onder meer aan bod: het gebruik van macrosynthetische polypropyleenvezels om beton te versterken, de link tussen beton en BIM (eerst in theorie en vervolgens via een casestudy van Crematorium Stuifduin in Lommel), CSC-certificatie, een softwareoplossing om een 3D-structuurmodel om te zetten in een analysemodel voor calculatie en dimensionering, een software voor de nauwkeurige berekening van wapening, enzovoort. “Het is vandaag immers onmogelijk om technologische innovatie te negeren als we het potentieel van beton ten volle willen benutten en de kwaliteit verder willen bevorderen. Afgaande op alle nieuwe ontwikkelingen, kunnen we stellen dat beton een mooie toekomst voor zich heeft”, aldus de BBG.

De Concrete Day is de ideale gelegenheid om kennis te maken met nieuwigheden en knowhow uit te wisselen.

 

Interessante casestudies

Niet alleen in de categorie ‘Concrete 4.0’, maar ook in de workshops ‘Quality, research and innovation’, ‘Architecture’ en ‘Project Development for the future’ passeerden heel wat interessante topics de revue. Zo ging Peter Minne van de KU Leuven dieper in op ultrahogesterktebeton, demonstreerde Noël Naert van FEBELCEM hoe TOTEM praktisch kan worden toegepast (via een vergelijking van de milieukost van de gebruikte bouwmaterialen en -technieken in een appartementsgebouw versus een rijwoning) en gaven Peter De Vylder van FEDBETON en Willy Goossens van Groen Beton Vert een stand van zaken omtrent het gebruik van gerecycleerde granulaten in stortbeton. Er werd ook heel wat aandacht besteed aan architectonisch (prefab)beton, in het bijzonder aan verankeringsmethodes en bevestigingsoplossingen. Raf De Preter van Bureau Bouwtechniek gaf toelichting bij de studie van de gevelopbouw van ZICHT op de Nieuw Zuid-site, waarna Jan Hoffman van BRUT architecten en Michel Catteau van Verheyen Betonproducten uitwijdden over het nabijgelegen Scheldezicht-gebouw. Len De Paepe van Glenn Sestig Architects liet de aanwezigen vervolgens kennismaken met het prestigieuze OneFiftyKouter-project in Gent. Tot slot gaven Dirk Hendrickx van BINST ARCHITECTS en Jeroen Caluwé van SVK een unieke inkijk in de totstandkoming van Aequor in Antwerpen, onder het motto ‘luxeappartementen in gepolijst beton’.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details