Platform voor de bouw
Nieuws

NAC geeft stadskern nieuwe dynamiek

De realisatie van het NAC in Beveren was een werk van lange adem. Niet verwonderlijk, aangezien de site meerdere diensten groepeert binnen een uitzonderlijk ecologisch en architecturaal kader.

Verschillende bouwhoogtes zijn gecombineerd met gordijngevels, groendaken en terrassen.

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | Democo

10 juni 2021 Leestijd 10 minuten

Deel dit artikel

Intussen is de tweede bouwfase achter de rug en hebben alle stedelijke diensten hun plaats gevonden. Het Gravenplein is nu letterlijk en figuurlijk het kloppende hart van Beveren.

Het Nieuw Administratief Centrum (kortweg NAC) bestaat uit vier volumes die onderling met elkaar verbonden zijn. Blok D werd in 2019 opgeleverd en biedt onderdak aan het korps van de politiezone Waasland-Noord. “In deze fase werd ook blok C gebouwd, waar intussen een ‘dienstenmarkt’, de kabinetten van de burgemeester en schepenen, de raadzaal en een auditorium zijn ondergebracht”, vertelt afdelingshoofd dienstverlening Jeroen Bruggeman. “Deze werd echter pas in fase 2 ingericht, samen met de twee kantoorblokken die op de plaats van het oorspronkelijke politiekantoor gebouwd zijn. Daarom duurde het tot april van dit jaar vooraleer we alle diensten konden verhuizen. Het lange wachten werd echter beloond met een fantastisch gebouw dat een benutbare oppervlakte van 18.000 m² heeft. Hoewel het dus een erg groot complex is geworden, heeft het Gravenplein zijn dynamiek behouden. Dat is te danken aan de uitgekiende architectuur, waarbij verschillende bouwhoogtes zijn gecombineerd met gordijngevels, groendaken en terrassen. Ook de materiaalkeuze is bijzonder geslaagd. De gevels zijn afgewerkt met rode steenstrips, waarin een speels patroon van strips in blauwe hardsteen is geïntegreerd. Het resultaat is een gebouw met een warme en uitnodigende uitstraling, precies wat een administratief centrum nodig heeft.” 

Interalu – Klimaatplafonds
De strakke architectuur van het NAC werd doorgetrokken naar de binneninrichting. Daarom lag de toepassing van klimaatplafonds voor de hand. Deze systemen maken het immers mogelijk om het perfecte binnenklimaat te creëren zonder in te boeten aan esthetiek. De enige voorwaarde? Kiezen voor een fabrikant die hoogkwalitatief maatwerk niet uit de weg gaat. “Met onze ‘EasyKlimaPlus’ konden we de perfecte oplossing bieden”, vertelt Carlo Miers, commercial director bij Interalu (Wilrijk). “Dit product garandeert op een bijzonder energiezuinige manier een optimaal thermisch en akoestisch comfort. Omdat de plafonds volledig uit metaal bestaan, integreren ze zich bovendien bijzonder goed in het interieur. Toch vallen verrassingen op de werf niet uit te sluiten. In het NAC van Beveren bleken de verlichtingsarmaturen zich niet meteen met dit type klimaatplafond te laten verenigen. We moesten dus op zoek naar een oplossing die aan de verwachtingen van alle partijen voldeed. Uiteindelijk werd in samenspraak met de architect, het studiebureau, de verlichtingsfabrikant en de aannemer gekozen voor speciale beugels om de armaturen in het plafond te fitten. We hebben die zelf ontwikkeld en zelfs nog hermaakt na testen ter plekke. Het was een moeilijke zoektocht, weliswaar met een bevredigend resultaat op het einde van de rit. En een bewijs dat Interalu graag out of the box meedenkt aan oplossingen die niet meteen voor de hand liggen.”

Totale ontzorging

De volumes tellen vier tot vijf bouwlagen, waarvan één ondergronds. Het volledige gebouw is opgetrokken in een betonstructuur en afgewerkt met EPS-isolatieplaten (waarop de steenstrips werden gekleefd). De daken bestaan uit groen-daken, toegankelijke terrassen met houten vloerlatten (padoek) en roofing (inclusief PV-panelen). Voor de realisatie van dit project werd een beroep gedaan op klasse 8-aannemer Democo. “We zijn gekend voor onze brede kennis en knowhow”, vertelt projectleider Hannes Geentjens. “Onze referentielijst omvat zowel residentiële en commerciële gebouwen als fabrieken en kantoorcomplexen. Bouwheren kunnen bij ons terecht voor elk type project, van ruwbouw tot kant-en-klaar, van nieuwbouw tot renovatie. De gemeente Beveren koos voor totale ontzorging. Gezien de omvang en complexiteit van dit project hebben we ons toegelegd op de werf- en projectleiding. Alle werken werden dus uitgevoerd door competente onderaannemers die we al jaren kennen.”   

Coopman Orona – Liften
Om de verticale circulatie optimaal te laten verlopen, werden in de administratieve blokken van het NAC van Beveren vijf liften geïnstalleerd. De bouwheer wilde inzetten op betrouwbaarheid, energiezuinigheid én esthetiek. Daarom liet hij zijn oog vallen op de liften van Coopman Orona uit Waregem, dat zich al decennialang toelegt op het ontwerp, de fabricage, de installatie, het onderhoud en de modernisering van mobiliteitsoplossingen (liften, roltrappen en rolpaden). “Onze totaalaanpak is de reden bij uitstek waarom klanten met ons in zee gaan”, vertelt business development manager Tom Marichal. “Daarnaast onderscheiden we ons van de concurrentie via korte beslissingslijnen, een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en een efficiënte naservice. In het NAC van Beveren werd gekozen voor de ‘Orona O3G 2015’, een reeks liften zonder machinekamer die bijzonder energiezuinig zijn dankzij de frequentiesturing. Voorts kenmerken ze zich door een strakke en moderne binnenafwerking in geborstelde inox. Gezien de geslaagde samenwerking met alle partijen vormt dit project opnieuw een bijzonder mooie aanvulling op onze referentielijst.”

De raadzaal werd in de tweede fase volledig afgewerkt.

Complex project

Omdat het politiekorps de nieuwbouw zo snel mogelijk moest kunnen betrekken, werden de vier blokken gefaseerd gerealiseerd en afgewerkt. “Dat bracht de nodige kopzorgen met zich mee op het vlak van planning”, aldus Hannes Geentjens. “Ook al omdat er veel unieke ruimtes waren die elk hun eigen vereisten hadden. En dan was er de situatie met COVID-19 die heel wat aanpassingen vergde, zowel qua planning als arbeidsprocedures. Bouwtechnisch schuilden de voornaamste uitdagingen in de grote open ruimtes, zoals het auditorium, de feestzaal, de raadzaal … Daar hebben we zelf aanpassingen aan de draagstructuur voorgesteld om tot een optimaal resultaat te komen. Ook het wegwerken van de balken en technieken was niet altijd eenvoudig. De grote trappenhallen vormden een praktisch obstakel met hun organische vormen. Het was voorzien om deze uit te voeren met beton en een gelaserde onderbe-kisting in piepschuim. Dat bleek echter technisch onhaalbaar. Daarom hebben we voorgesteld om de trappen op te bouwen met behulp van een stalen draagstructuur die ter plaatse werd gelast, gecombineerd met stalen bordessen. De afwerking gebeurde met volle eiken platen van 20 mm. Kortom: het was geen eenvoudig project. We zijn dan ook erg trots dat we ondanks alle uitdagingen toch een bijzonder mooi en kwalitatief hoogstaand gebouw hebben kunnen opleveren. Meer nog: het NAC is een belangrijke referentie om toekomstige klanten te tonen dat we ook moeilijke projecten glansrijk tot een goed einde brengen.”  

Het NAC biedt onder meer plaats aan een auditorium.

“Ondanks alle uitdagingen hebben we toch een bijzonder mooi en kwalitatief hoogstaand gebouw kunnen opleveren”

Bouwheer
Gemeente Beveren 
Architect
ORG Architecten (Brussel)
Hoofdaannemer(s)
Democo (Antwerpen & Gent)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details