Platform voor de bouw
Nieuws

Natuurlijke ventilatie en zonwering: dé sleutel tot gezond en comfortabel binnenklimaat

HyperFocal: 0
Dankzij Renson zijn de klaslokalen van basisschool Sancta Maria altijd zeker van verse lucht. Nachtkoeling via raamroosters zorgt mee voor een aangename binnentemperatuur overdag.

Tekst | Liesbeth Verhulst

Beeld | Renson

9 juni 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Aan het woord is Paul Renson, CEO van het gelijknamige bedrijf, dat met zijn innovatieve oplossingen voluit inzet op gezond wonen. Voor de bedrijfsleider is het de uitdaging van de toekomst om de mens opnieuw dichter bij de natuur te brengen. Net dat doet Renson door de natuurelementen (zon, licht, lucht) slim in te zetten in het bouwproces.

Iedereen wil vandaag grote ramen met veel natuurlijk licht binnenshuis, en dat terwijl de klimaatopwarming voor steeds meer warme dagen en hittegolven per jaar zorgt. De binnentemperatuur onder controle houden, is dan ook de absolute prioriteit om oververhitting te vermijden. Een energieverslindende airco is niet de enige oplossing. Integendeel: die draagt zelfs nog bij aan de stijgende CO2-uitstoot. Renson engageert zich op dat vlak met een slimme totaaloplossing voor passief en duurzaam ‘koelen’ dankzij de combinatie van buitenzonwering en ‘nightcooling’. Daglicht beheren met dynamische en windbestendige doekzonwering zoals de Fixscreen van Renson is een eerste stap in de goede richting. Het is ook de meest efficiënte oplossing om te voorkomen dat het binnen snel opwarmt, want buitenzonwering houdt de zonnestralen tegen nog voor die de kans krijgen om het glas te bereiken. Grotere stromen frissere buitenlucht – via inbraakveilige raamroosters of klapluiken, vast verwerkt in het frame van de ramen – kunnen er ‘s nachts op hun beurt voor zorgen dat het binnen afkoelt.

Voor Gare Maritime op de Brusselse Tour & Taxis-site ontwikkelde Renson windvaste doekzonwering op maat voor de omvangrijke raampartijen. Die voorkomen op een natuurlijke manier oververhitting in de kantoren.

Gezond leren en werken

Niet alleen thuis, maar ook op kantoor is een gezond binnenklimaat essen-tieel. Voor Gare Maritime op de Brusselse Tour & Taxis-site ontwikkelde Renson windvaste doekzonwering op maat voor de omvangrijke raampartijen. Die voorkomen op een natuurlijke manier oververhitting binnen. Ook in scholen is bewezen dat de binnenluchtkwaliteit het concentratievermogen en dus tevens de prestaties van de leerlingen beïnvloedt. Dat weten ze ook in basisschool Sancta Maria in Gentbrugge, waar dankzij de Invisivent-raamverluchtingen en Healthconnectoren van Renson – die continu het CO2-gehalte monitoren en op basis daarvan het afvoerdebiet van de vervuilde binnenlucht regelen – de klaslokalen altijd verzekerd zijn van frisse lucht.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details