Neerland Park, aan de Krijgslaan in Wilrijk bij Antwerpen, is een ecologisch en autoluw woonproject dat drie appartementsgebouwen, 33 grondgebonden woningen, een ondergrondse parkeergarage en heel wat publieke en private groenzones omvat. Dat het complex voldoet aan de BEN-normen, is onder meer te danken aan de performante Kooltherm K108-spouwmuurisolatie.
De gebouwen van Neerland Park, ontworpen door awg architecten en uitgevoerd in robuust en tijdloos metselwerk, zijn ingeplant volgens het stedenbouwkundig plan van Studio Associato Bernardo Secchi Paola Viganò. Het project voldoet aan de BEN-normen, onder meer dankzij drievoudige beglazing, individuele condenserende ketels, hoogwaardige verluchtingssystemen, collectieve én individuele zonnepanelen en een goede thermische isolatie. Voor dat laatste werd er gebruikgemaakt van de Kooltherm K108-isolatieplaten van Kingspan Insulation, die zich op verschillende vlakken onderscheiden van andere isolatiematerialen.
“Wat de spouwmuurisolatie betreft, kozen we voor de Kooltherm K108-platen van Kingspan Insulation”,
vertelt Peter van Doninck van awg architecten. “Een logische keuze, aangezien het project moest voldoen aan de BEN-normen. De platen bestaan uit resol hardschuim, hebben met een lambdawaarde van 0,018 W/m.K een goede isolatiewaarde en zijn 18 % dunner in vergelijking met de traditionele PIR-isolatieplaten met een lambdawaarde van 0,022 W/m.K, wat meer bewoonbare oppervlakte oplevert. We gebruikten drie diktes: 144 mm, 113 mm, 75 mm. In totaal plaatsten we zo’n 6.000 m².”
“Naast de thermische prestaties biedt Kooltherm K108 nog heel wat andere voordelen voor de gebruiker”, gaat Van Doninck verder. “De dunnere muren bieden een opmerkelijke architecturale vrijheid en verkleinen tegelijk de insprong van de openingen ten opzichte van de gevelbekleding. De gevel wordt zo harmonieuzer en biedt veel meer ruimte voor details. De bewoner heeft meer ruimte ter beschikking en de natuurlijke lichtinval is groter.”
Kingspan Insulation wil de status quo op het vlak van thermische isolatie doorbreken door aanzienlijk dunnere producten te leveren. “Met de Kooltherm K108-platen moet je slechts één laag plaatsen, terwijl dat met PIR-isolatie vaak niet het geval is”, vult Roeland Mondelaers, Business Development Manager bij Kingspan Insulation, aan. “De return on investment van een appartementsgebouw waarbij de spouw uitgevoerd wordt met Kingspan Kooltherm K108 ligt gevoelig hoger dan wanneer je voor een traditionele isolatie-uitvoering opteert. Investeren in de Kooltherm K108-spouwplaat resulteert in een hogere commerciële waarde dankzij de grotere verkoopbare vloeroppervlakte. Dunner isolatiemateriaal zorgt ook voor kostenbesparingen. Bovendien is de isolatiewaarde van de Kooltherm K108-platen, in tegenstelling tot die van veel andere isolatiematerialen, niet onderhevig aan veroudering: met meer dan 90 %
gesloten cellen biedt Kooltherm-resolschuim-isolatie een stabiele thermische prestatie doorheen de tijd. En het aftapen van de naden is ook niet nodig.”
En dat is nog niet alles. De microgeperforeerde composiet aluminiumfolie die aan beide zijden is aangebracht zorgt voor een betere regulatie van het damptransport en vermijdt condensatie. In tegenstelling tot conventionele isolatiematerialen zoals minerale wol bevat Kingspan Kooltherm K108 geen vezels. Door hun lage gewicht kunnen de platen ook gemakkelijk verwerkt worden. De afwezigheid van vezels voorkomt eveneens irritatieproblemen van de huid. En zeker ook niet te onderschatten is de brandreactie van de Kooltherm K108-isolatie. “Met een brandklasse van C-s1, d0 als naakt product en B-s1,d0 in applicatie voldoet de plaat perfect aan de huidige eisen van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen”, aldus Mondelaers, die ook nog een dankwoordje wil richten aan aannemer MBG en awg architecten. “Want de samenwerking met hen verliep voortreffelijk”, besluit hij.