Nieuw Brugge Brugge

Het hoofdgebouw combineert een lichte, witte betongevel met aluminium panelen in een donkerbruine tint. (Beeld: Yvan Glavie)

02:35
17-06-2019

Nieuw Brugge, Brugge | Nieuwbouw met historische knipogen

Sinds 2006 krijgt de stationsomgeving in Brugge een volledige make-over. Ten zuiden van het stationscomplex is onlangs nog een architecturale nieuwbouw gerealiseerd. Met de oplevering van deze derde fase is Nieuw Brugge alweer een stap dichter bij de finale afwerking.

Nieuw Brugge Brugge

De parkeerplaatsen zijn zowel bestemd voor lokale gebruikers als voor interlokale gebruikers. (Beeld: Yvan Glavie)

 

Fase 3 van Nieuw Brugge omvat twee gebouwen. In het eerste zijn kantoren en een bedrijfsrestaurant ingericht voor Proximus, evenals een nieuw Radisson Blu-hotel met 106 kamers. Boven op dit imposante volume zijn suites, achttien luxeappartementen en vergaderzalen voorzien. Het aanpalende gebouw huisvest dertig appartementen en gelijkvloerse commerciële ruimtes. Tussenin bevindt zich een groen binnenplein.

Nieuw Brugge Brugge

“Met Nieuw Brugge creëren we in principe een nieuw stadsdeel”, legt Stefan Schoonderbeek, projectarchitect bij BINST ARCHITECTS, uit. “Het is een mix van zo veel mogelijk functies, zowel in het volledige project als op dit specifieke kavel. De appartementen, de kantoren en het hotel met brasserie zorgen de hele dag voor leven in de brouwerij.” Wonen, werken en ontspanning op één site: Nieuw Brugge is een wijk die complementair is met de rest van de stad.

Aansluiting bij het werelderfgoed

Brugge staat bekend om zijn historische gebouwen. De middeleeuwse architectuur typeert zich door donkere kleuren. Die trend weerspiegelt zich ook in Nieuw Brugge, zij het met een verfrissende,
moderne twist. Stefan Schoonderbeek: “Het hoofd
volume – met de kantoren van Proximus, het
hotel en de appartementen – combineert een
lichte, witte betongevel met aluminium panelen in een donkerbruine tint. Het frisse wit valt als het ware als een voile over het grote gebouw. De fijne panelen trekken dan weer het middeleeuwse gevoel uit de binnenstad door. We ontwierpen ze op maat van dit project.” Metadecor produceerde de panelen met hun typerende 3D-patroon.

Nieuw Brugge Brugge

Boven op het hoofdgebouw zijn onder meer vergaderzalen voorzien. (Beeld: Yvan Glavie)

 

Behalve als ontwerper trad BINST ARCHITECTS ook op als interieurarchitect. Het liet het 3D-patroon van de unieke aluminium gevelpanelen terugkeren in de binneninrichting van het hotel. Zo is het gebouw een samenhangend geheel, met terugkerende accenten en verrassende contrasten. Het kleinere volume, dat uitsluitend appartementen en commerciële ruimtes op het gelijkvloers omvat, is opgetrokken in donkerbruine bakstenen en bruin beton. De woningen beschikken stuk voor stuk over een ruim terras met zicht op het Brugse erfgoed.

Goede planning en communicatie

Voor hoofdaannemer Interbuild brachten de bouwwerken enkele specifieke uitdagingen met zich mee. Zeker ook op het vlak van timing. De kantoorruimte van Proximus was al in gebruik toen het hotelgedeelte en de luxeappartementen nog in opbouw waren. “Het was dus belangrijk om zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken voor de kantoormedewerkers. Soms was het echter onvermijdelijk, bijvoorbeeld wanneer er boorwerken moesten gebeuren”, weet projectleider Liesbet De Decker. “Maar we bundelden de werkzaamheden die overlast met zich meebrachten zo veel mogelijk op twee vaste dagen – donderdag en vrijdag. Zo was het personeel hoe dan ook drie dagen verzekerd van een rustige werkomgeving. Gedurende de verschillende fases van het project moesten we trouwens geregeld tijdelijke constructies voorzien.”

Nieuw Brugge Brugge

Een VRV-systeem met tien buitenunits koelt en verwarmt de hotelkamers. (Beeld: Cooltech)

 

Het grootste gebouw – dat Proximus, Radisson Blu en de luxeappartementen herbergt – is opgetrokken in houtskeletbouw. Voor Interbuild was het een van de grootste houtskeletbouwprojecten dat het al uitvoerde. De gevel is afgewerkt als open façade, met witte Petrarch-panelen en bruine panelen uit geperforeerd aluminium. “De waterdichte afwerking van die open gevel was wel een uitdaging. Maar het effect van de geperforeerde panelen is zeer geslaagd”, aldus De Decker.  

Synergie met de stad

Nieuw Brugge Brugge

Cooltech installeerde een koeling-verwarmingssysteem van Daikin voor het Radisson Blu-hotel. (Beeld: Cooltech)

 

Nieuw Brugge wil zeker geen alleenstaand geheel zijn. Integendeel. De dialoog tussen de stad en de nieuwe wijk is cruciaal. Dat bewijzen de knipogen in de architectuur én de faciliteiten. Het Radisson Blu-hotel kan bijvoorbeeld het toerisme aanzwengelen. Al profiteren ook bewoners en bezoekers mee van het project rond het station. “We voorzagen een drielaagse parking – deels ondergronds – die aansluit op de bestaande stationsparking. Een deel van de parkeerplaatsen is privaat, voor de bewoners van de appartementen. Zij stallen hun wagens in een afgesloten gedeelte. De rest van de parkeerplaatsen is publiek toegankelijk. De parkeerplaatsen zijn dus zowel bestemd voor lokale gebruikers als voor interlokale gebruikers, namelijk bezoekers van de stad en forenzen. Een keuze voor efficiënt ruimtegebruik op een mobiliteitsknooppunt als de Brugse stationsomgeving: de parking staat niet de helft van de dag leeg. Die synergie met de stad was voor ons een cruciale doelstelling”, besluit Stefan Schoonderbeek.

Tekst: Stephanie Demasure   
Beeld: Interbuild

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Intercarro – Vloer- en wandafwerking

Residentie Nieuw Brugge en het bijbehorende Proximuskantoor danken hun huiselijke sfeer aan warme afwerkingsmaterialen. Intercarro (Groot-Bijgaarden) zorgde voor de vloer- en wandafwerkingen met keramische tegels, samen-gesteld parket en laminaat.

Voor de gebouwen van Proximus kozen architect en bouwheer eensgezind voor de Urban Ivory van Porcelaingres, een volkeramische tegel van 60 op 60 centimeter. De uitstraling van de realistische betonlook werd gecombineerd met de praktische voordelen van een antislipuitvoering.

De kopers van de appartementen konden zelf kiezen uit een selectie van Intercarro. “Zij werden in de showroom ontvangen door interieurarchitecte Esmé De Cock”, licht Intercarro toe. “De bouwheer opteerde voor vloer-
tegels van het formaat 45 op 45 of 60 op 60 centimeter. De slaapkamers zijn afgewerkt met laminaat of fineerparket.” Heel wat kopers opteerden voor keramische parketimitaties. Een keuze voor de look van echt hout en het onderhoudsgemak en de duurzaamheid van keramiek.

Nieuw Brugge is een typevoorbeeld van de werkwijze bij Intercarro. Het bedrijf streeft er steevast naar om de kopers op maat van de projectontwikkelaar en de aannemer een evenwichtig basisaanbod voor te leggen. Met zes vestigingen en circa honderd personeelsleden groeide Intercarro sinds 1974 uit tot een van de grootste specialisten in vloer- en wandtegels in België. De permanente voorraad van ruim 300.000 vierkante meter onderstreept die koppositie.


KJK-group – Natuursteengevel

De hedendaagse uitstraling dankt Nieuw Brugge deels aan de bleke gevelbekleding in composietpanelen. Meer bepaald in
panelen van Petrarch-natuursteengranulaat. Een kolfje naar de hand van KJK-group uit Sint-Niklaas, dat de panelen in het eigen atelier assembleerde tot prefabelementen op maat en de montage op de werf in goede banen leidde.

KJK-group bestaat pas sinds 2015. Toch is de agenda al gevuld tot 2020. Niet verbazend als je weet dat de drie zaakvoerders
allemaal 25 tot 30 jaar sectorervaring op de teller hebben. Die solide
basis draagt vanaf de start bij tot het succes van de KJK-group. Het bedrijf is gespecialiseerd in natuursteengevels, vloerbekleding in natuursteen, geventileerde gevels in panelen en keramische vloer- en wandbekleding. “En die werken voeren we uit met alle types panelen”, benadrukt medezaakvoerder Karel De Groot. “Ons elfkoppige team bereidt de werken nauwgezet voor, garandeert de veiligheid en coördineert de uitvoering. Voor de montage ter plaatse rekenen we op vaste onderaannemers.”

Grote projecten, zoals de 3.700 vierkante meter gevelbekleding voor Nieuw Brugge, zijn courant voor KJK-group. “De panelen
lieten we leveren vanuit Engeland. Het verzagen en de assemblage tot prefab gevelelementen gebeurde intern. Op de werf zijn die balk- en kolomstructuren op de ruwbouw verankerd met behulp van onze eigen houten bevestigingsconstructie.”


Cooltech – Verwarming en koeling

Wie kiest voor een overnachting in een viersterrenhotel zoals het nieuwe Radisson Blu in Brugge, verwacht zich aan een comfortabel verblijf. Ook wat het binnenklimaat van de hotelkamer betreft. Cooltech (Alken) installeerde er een koeling-verwarmingssysteem van Daikin om aan die wensen tegemoet te komen.

Tien Daikin-buitenunits garanderen in elke hotelkamer het perfecte binnenklimaat. Een verfrissende koeling in de zomer en aangename warmte in de winter: voor elke ruimte is een afzonderlijke regeling mogelijk. “Zeker voor een hotel is dat belangrijk”, weet Joachim Raes, operationeel manager bij Cooltech. “De dynamische bezettingsgraad is er typerend. Dit VRV-systeem van Daikin voorkomt nodeloos energieverbruik in een lege kamer. Meer nog: er is sprake van maximale energierecuperatie tussen de verschillende units.” Wanneer een bepaalde kamer gekoeld wordt, gebruikt het VRV-systeem de vrijgekomen energie om een andere kamer te verwarmen. De keuze viel dus niet enkel op een betaalbare en flexibele, maar ook op een energiezuinige oplossing. “Met de technologie van een lucht-luchtwarmtepomp werkt het systeem snel en efficiënt in elk seizoen.”

Airco’s, VRV-systemen, koelcellen of commerciële koelsystemen: Cooltech heeft voor elke situatie een geschikte installatie in huis. De experts van de eigen ontwerp- en studieafdeling werken steeds een oplossing op maat uit. “Kennis en innovatie zijn onze paradepaardjes”, vult Raes aan. “Daarom hebben we op onze site in Alken een eigen opleidingscentrum voor de werknemers gerealiseerd. Dankzij die zin voor innovatie kunnen we de noden van onze klanten op een uiterst dynamische manier invullen.” Onder meer in kantoorgebouwen en productiefaciliteiten, maar ook in supermarkten houdt Cooltech de temperaturen perfect onder controle. Vaak in combinatie met een goede luchtkwaliteit via moderne ventilatietoestellen. “Onze focus ligt daarbij steeds op een sterke service. We ontzorgen de klant en monitoren zijn installaties indien gewenst online.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Group GL (Houthalen)

Architect
BINST ARCHITECTS (Antwerpen)

Hoofdaannemer
Interbuild (Wilrijk)

Uniek inbreidingsproject creëert oase van groenEen gevel uit aluminium: moderne uitstraling, gedegen bescherming