Platform voor de bouw
Nieuw elan voor  brandwerende mortels

Nieuw elan voor brandwerende mortels

Brandwerende mortels waren lang nicheproducten, maar in de huidige bouwwereld kunnen ze een veel grotere rol gaan spelen. Kris Vermeiren, zaakvoerder van aanbieder Pirobouw, legt uit hoe.

Pirobouw is een onderdeel van isolatiespecialist Thiers-Horizon (Schoten), een specialist in mortels voor de thermische en akoestische isolatie van vloeren en daken (Pirotherm, Isobet en Styrobet). Het gamma van Pirobouw zelf bevat vandaag twee brandwerende mortels voor binnentoepassingen. De Piro-s(teel) is bestemd voor dragende stalen constructies. Piro-c(oncrete) is ontwikkeld voor betonnen wanden, plafonds, draagbalken en kolommen.

Verbluffende testen
Wilfried Vermeiren, vader van huidig zaakvoerder Kris, en de Tsjechische specialist Josef Cipin ontwikkelden de basisversie van deze mortels al in de jaren 70. “Toen werden er door de universiteiten van Gent en Luik ook al proeven uitgevoerd om hun brandwerende eigenschappen te bepalen. De resultaten waren erg gunstig, maar eigenlijk deden we er niet veel mee. Twee jaar geleden moesten we, in het kader van de nieuwe, Europese regelgeving, aangepaste proeven laten uitvoeren. Daarvoor stonden Warringtonfire Gent en Efectis Nederland in. Die leverden verbluffende resultaten op, met een REI-waarde van 120 minuten voor een laag Piro-c met een dikte van 8 mm. Dat is vergelijkbaar met een extra betondikte van 40 mm.”

Inspelen op renovatietrend
Vermeiren zag de voorbije jaren interessante toepassingen ontstaan. “Er wordt niet alleen veel meer gerenoveerd, in stedelijke omgevingen worden tevens heel wat bestaande kantoorgebouwen gestript en opnieuw aangekleed. Bij volledige afbraak en nieuwbouw zouden ze niet altijd een vergunning voor hun oorspronkelijke hoogte krijgen. Bij het strippen blijven hun vloeren en plafonds behouden, maar die voldoen hoogst zelden aan de huidige eisen inzake isolatie en brandweerstand. Om ze toch de vereiste eigenschappen te bezorgen, zijn lichte producten met een geringe dikte ideaal. Dat geldt ook voor brandwerende maatregelen op de bestaande verdiepingen. Traditionele afwerkingsmaterialen hebben meer dikte nodig, zodat gebruikers en bezoekers de indruk kunnen krijgen dat de plafonds oncomfortabel laag zijn.”

Makkelijk aan te brengen
Een ander voordeel is zo mogelijk nog nuttiger. “Andere afwerkingsproducten met brandwerende eigenschappen zijn dikwijls zo complex dat alleen gespecialiseerde bedrijven ze correct kunnen plaatsen. Piro-c kan iedereen aanbrengen met traditionele spuitapparaten. Je moet er alleen op letten dat de beschermlaag overal de vereiste dikte van 8 mm heeft. Het is niet nodig om vooraf een primer te gebruiken.”

Pirobouw
“Voor Piro-s is een laag van 20 mm nodig om een brandweerstand van 60 minuten te verkrijgen, en 35 mm voor 120 minuten. Het product mag in functie van de definitieve hechting ook niet rechtstreeks op stalen balken aangebracht worden. Als medium bestaat hiervoor het wapeningsnet Griplatt, waarmee de balken eerst omwikkeld worden.”

Pirobouw

Vezelvrij
“Onze brandwerende mortels bestaan uit een vezelvrije samenstelling van vermiculiet, perliet en toeslagstoffen met gips als bindmiddel. Deze combinatie bezorgt ze hun hoge brandwerende waarde en garandeert ook een uitmuntende mechanische sterkte. In tegenstelling tot sommige andere brandwerende pleisters zijn onze producten hard en slijtvast, waardoor ze na verloop van tijd niet verpulveren. Hun vezelvrije karakter vermijdt bovendien flocage”, onderstreept Vermeiren. Zowel type c als type s kunnen beschilderd worden.

Pirobouw werkt samen met gecertificeerde plaatsers voor de mortels, maar mikt toch vooral op de verkoop ervan, in hanteerbare zakken. We mikken hierbij niet op groothandels of andere tussenpersonen, maar willen de eindgebruikers rechtstreeks aanspreken. Gezien de huidige digitale mogelijkheden is dit geen probleem.”  

Tekst Koen Mortelmans     |    Beeld Pirobouw
Uitgelichte afbeelding: 
In het gebouw is een enorme binnenplaats van 4.000 m² die het ‘Forum’ als naam kreeg. (Beeld: Wen-Chi Su)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?