Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Nieuw hoofdkantoor als eyecatcher

GC_ARCHITECTEN_FULL_2022_14
Het vrijstaande gebouw van 1.675 m² bestaat uit drie bouwlagen die trapsgewijs op elkaar zijn gestapeld.

Tekst | Geoffrey Sabbe

Beeld | GC Architecten

18 mei 2022 Leestijd 15 minuten

Deel dit artikel

Een gebouw ontwerpen dat er stijlvol uitziet en toch praktisch en compact is ingedeeld: dat was de opdracht bij de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van d’Arta in Ardooie. Dankzij de trapsgewijs gestapelde compositie en de toevoeging van een accentvolume kreeg het complex een leuke architecturale dynamiek. 

Frederik Callens: “Ik heb zelf voorgesteld om boven op de eerste verdieping een accentvolume te plaatsen.”

d’Arta is een familiebedrijf dat na de oprichting in 1988 uitgroeide tot een wereldspeler in vriesverse producten. Jaarlijks verwerkt het bedrijf hoeveelheden tot 250 miljoen kilogram. d’Arta telt negenhonderd personeelsleden, waarvan er meer dan vierhonderd op de bedrijfssite in Ardooie aan de slag zijn. En dat aantal blijft groeien: “In 1998 was het vorige gebouw al te klein aan het worden”, zegt Dominique Degezelle, projectleider bij GC Architecten uit Meulebeke. “Toen al werkten we mee om er een extra verdieping op
te plaatsen.”

Met een groei van gemiddeld 10 % per jaar kampte de firma al snel opnieuw met plaatsgebrek. Een vijftal jaar geleden beslisten de zaakvoerders dan ook om een volledig nieuw hoofdkantoor op te trekken. Ze hadden daar de ideale locatie voor: een grasveld op de hoek van de Pittemsestraat en de Hazestraat, de toegangspoort naar het bedrijf. “Ze schreven een wedstrijd uit waar we met vier architecten aan deelnamen”, zegt Frederik Callens, architect-zaakvoerder bij GC Architecten. “Ons ontwerp kreeg de voorkeur.” 

De benedenverdieping van 732 m² is het langste volume en beschrijft een L-vorm.

Compact gebouw rond centrale kern

Frederik Callens ontwierp een kantoorgebouw dat sinds begin dit jaar het uithangbord van d’Arta is. “Omdat het langs een drukke verbindingsweg ligt, kozen we voor een langwerpige gevel. Die maakt het gebouw visueel aantrekkelijk. Toch is het een compact geheel, want de gestapelde compositie is gebouwd rond een centrale kern. Intern is het gebouw zeer transparant en organisatorisch ingericht.”

Het vrijstaande volume van 1.675 m² bestaat uit drie bouwlagen die trapsgewijs op elkaar zijn gestapeld. Al was dat voor de wedstrijdfase niet de bedoeling. “Ik heb zelf voorgesteld om boven op de eerste verdieping een accentvolume te plaatsen”, zegt Frederik Callens. “Daardoor is het geen statisch blok, maar een gebouw met een leuke dynamiek.”

Het tweede volume bestaat uit een aluminium kader met lamellen aan de zijkant.

Huiselijke touch

GC Architecten hield niet enkel rekening met een optimale zonoriëntatie, maar ook met het uitgestrekte agrarische landschap aan de voorzijde. “We hebben veel glas gebruikt, zodat het aangenaam werken is voor de medewerkers”, zegt Dominique Degezelle. “We kozen voor beglazing met een lage zontoetredingsfactor en luifels. Het tweede volume bestaat uit een aluminium kader met lamellen aan de zijkant (voor de privacy).”

De benedenverdieping van 732 m² is het langste volume en beschrijft een L-vorm. In de hoek liggen een refter en terras die naar het zuidwesten zijn gericht. Er is een gescheiden inkomhal voorzien: vooraan is er plaats voor de bezoekers, achteraan wordt er met een loket voor de chauffeurs gewerkt. “Op het gelijkvloers kan je ook de landschapskantoren van de boekhouding en administratie terugvinden”, zegt Frederik Callens. “De R&D-keuken met proefruimte grenst aan het terras. Het toevoegen van een huiselijke touch is voor ons heel belangrijk.”     

Er is een gescheiden inkomhal voorzien: vooraan is er plaats voor de bezoekers, achteraan wordt er met een loket voor de chauffeurs gewerkt.

Glazen tussenwanden zonder deuren

De eerste verdieping van 541 m² is voorbehouden voor twee landschapszones voor de sales- en marketingmedewerkers. Hun werkplek sluit aan bij de twee directiebureaus. Op die manier kunnen de zaakvoerders gemakkelijk contact zoeken met hun medewerkers. “We kozen voor glazen tussenwanden zonder deuren”, zegt Dominique Degezelle. “In functie van de akoestiek voorzagen we lamellen in het plafond. De keramische vloeren zijn in de werkzones uitgerust met tapijten om geluidshinder te beperken.”

Het accentvolume van 402 m² omvat dan weer een opleidingsruimte met een westelijk gericht terras. Voorts zijn er ook nog twee directieburelen voor de twee andere vennoten voorzien. “Mochten er nog medewerkers bij komen, dan kan de indeling uiteraard worden aangepast”, zegt Frederik Callens. Dat er tevens aan duurzaamheid werd gedacht, is duidelijk: zonnepanelen en warmtepompen zorgen voor verwarming en elektriciteit. Op het gelijkvloers staat bovendien een transformator voor het laadpark
van de elektrische wagens.    

Govaere – Ruwbouw

Diepvriesgroentenbedrijf d’Arta deed een beroep op de expertise van Govaere om de ruwbouw van zijn nieuwe hoofdkantoor
te realiseren. Het familiebedrijf uit Kuurne kan bogen op een grote technische knowhow en onderscheidt zich door een transparante aanpak. Projectleider Brecht Lernou: “Het nieuwe gebouw van d’Arta telt drie bouwlagen en bestaat voornamelijk uit kantoorruimte met diverse vergaderzalen. Wij stonden in voor het lot ‘open ruwbouw’. Na de plaatsing van de funderingsbalken en funderingsplaat met uitgebreid rioleringsnetwerk konden we beginnen met de bovenbouw. Deze bestaat uit een ter plaatse
gestorte betonnen liftschacht die fungeert als stevige kern, gecombineerd met prefabbetonkolommen, poutrellen en welfsels. Dankzij deze ‘eenvoudige’ manier van bouwen kon de dragende structuur snel opgetrokken worden. Nadat de draagstructuur klaar was, werkten we de gelijkvloerse gevel af met witte architecto-nische betonpanelen. Ook op de tweede verdieping monteerden we dergelijke panelen. Deze steunen op de complexe galvaluifelconstructie die we rondom het gebouw plaatsten. Qua dakdichting kozen we voor pvc. Alle werkzaamheden namen samen een vijftal maanden in beslag. We zijn bijzonder trots op het resultaat.”

Obumex – Totaalinrichting

Wie Obumex zegt, zegt designkeukens en -meubels, maar het West-Vlaamse familiebedrijf legt zich ook al meer dan 35 jaar toe op totaalinrichting. Niet enkel in woningen en apparte-menten, maar ook in kantoorgebouwen zoals dat van d’Arta. “De coronacrisis heeft de rol van de werkplek grondig herschreven”, zegt managing director Geert Ostyn. “Ondernemingen zijn steeds meer op zoek naar een partner die een slimme werkomgeving creëert, waar werknemers met plezier naartoe komen.” Bij d’Arta nam Obumex het hele gebouw onder handen: van de geluidsabsorberende bevloering, de glazen wanden, het vast en los meubilair tot de onzichtbare verlichting in de lamellenplafonds. Ook de proefkeuken met een vlekvrij composiet en de personeelskeuken zijn van de hand van Obumex. “Dit maatwerk is aangevuld met hoogwaardig ergonomisch kantoormeubilair van onder andere Tecno en Palmberg”, zegt Geert Ostyn. “De verstelbare bureaus, vergadertafels en directiebureaus passen harmonieus bij de bedrijfsidentiteit. Het resultaat? Een aangename werkplek.”

AFSCHRIFT – AUTOMATISATIE EN ELEKTRICITEIT

Automatisatie, hoogspanning en industriële elektriciteit zijn de specialiteit van de familie Afschrift uit Ardooie, van wie het gelijknamige bedrijf 75 jaar bestaat. Afschrift NV stond in het verleden al in voor de automatisering van de verpakkingslijnen van d’Arta in de diverse vestigingen wereldwijd. Ook voor zijn nieuw kantoorgebouw deed d’Arta een beroep op deze gespecialiseerde firma. “We stonden ditmaal in voor de implementatie van het GBS-systeem op PLC-niveau”, vat Alexander Kerkhof, projectleider bij Afschrift, de opdracht samen. “Dat is automatisering op industrieel niveau. Met slimme sensoren en touchpanels worden de verlichting, schuifdeuren, stopcontacten, het alarmsysteem enzovoort aangestuurd. Ook het energieverbruik van het kantoor wordt uitgelezen. Er is ruimte voor een twintigtal laadpalen en met een hoogspanningstransformator van 800 KVA voor de kantoren is d’Arta klaar voor de toekomst.” Voor de vergaderzalen werden Evoko Liso Room Managers gebruikt. Via touchpanels kunnen de zalen gereserveerd worden. De hoogwaardige verlichting die Afschrift installeerde, is van Delta Light. Het ging om 193 spotjes, 236 meter verlichtingsprofielen en 64 meter ledstrips. “Voor de tuinverlichting werkten we met boomverlichting en plaatsten we pinspots in het gras”, aldus Alexander Kerkhof. “Onze belangrijkste taak was voor een naad-loze, perfecte afwerking zorgen. We hebben er de hoogst mogelijke kwaliteit geleverd.” Afschrift startte in 1946 met elektromotoren en auto-elektriciteit. Sinds 2015 is met Bjorn Afschrift de derde generatie aan zet. 

Innovatieve domoticaoplossingen voor op kantoor

Het nieuwe hoofdkantoor van d’Arta is niet enkel een architecturaal pareltje, ook binnen worden de zestig medewerkers omringd door de modernste snufjes. Via de DT Gateway, een speciaal ontwikkelde module, zorgde de Brugse domoticafabrikant Duotecno voor de automatisering van de audio- en videotoepassingen in de vergaderzaal. 

Tekst Geoffrey Sabbe    |    Beeld Foto Kurt

“Onze DT Gateway is een speciale module die we hebben ontwikkeld om verschillende protocollen te koppelen”, zegt Burt Eeckhout.

Duotecno uit Sint-Michiels is al twintig jaar fabrikant van domoticaoplossingen voor woning- en gebouwautomatisering. Terwijl het bedrijf van Peter Gitsels en Burt Eeckhout vroeger werkte met een gesloten systeem dat vooral werd toegepast in de villabouw, heeft Duotecno nu al twee jaar een opensource-systeem. Die oplossing verhoogt ook het comfort in kantoorgebouwen. “Onze DT Gateway is een speciale module die we hebben ontwikkeld om verschillende protocollen te koppelen”, zegt Burt Eeckhout. “Door de DT Gateway bijvoorbeeld te gebruiken in combinatie met de Apple Home Kit kan je de installatie bedienen vanaf al je Apple-toestellen. Hetzelfde geldt voor een integratie met Smappee, Somfy screens, KNX-protocollen … De toestellen kan je aansturen via spraakassistent Siri.” 

Op de bovenverdieping van het nieuwe d’Arta-gebouw is een grote vergaderzaal ingericht, waarvoor Duotecno de domotica leverde.

Casestudy en ondersteuningsteam

Zestig personeelsleden namen begin dit jaar hun intrek in het nieuwe gebouw van d’Arta. Op de bovenverdieping is een grote vergaderzaal ingericht, waarvoor Duotecno de domotica leverde. “We stonden in voor het audio- en videoverhaal”, zegt Peter Gitsels. “We integreerden de muziek, projectie, Teams-vergaderingen, het partygedeelte … Alles werd eerst intern en via een casestudy uitgewerkt. Zo ziet de klant al voor de installatie hoe zijn domotica zal werken.” De installatie gebeurt via zelfstandige installateurs die maandelijks worden opgeleid door Duotecno. Het bedrijf stuurt zelf een vijfkoppig ondersteuningsteam mee. Voor de integratie van de audiospeakers bij d’Arta maakte Duotecno gebruik van de gepatenteerde Trimless-armaturen van zusterbedrijf Xillo.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer d’Arta (Ardooie)
  • Architect GC Architecten (Meulebeke)
  • Hoofdaannemer(s) Govaere (Kuurne)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details