Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Nieuw hoofdkantoor als visitekaartje voor ambities

Op 18 september 2022 nam Traconord zijn nieuwbouw in Steenvoorde in gebruik.

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | Valcke Prefab Beton

22 november 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Franse ondernemingen worden het liefst geholpen door partners die in eigen land gevestigd zijn. Bij Valcke Prefab Beton beseften ze dat een halve eeuw geleden al. Het bekende bouwbedrijf uit Vlamertinge opende daarom in 1960 met Traconord een filiaal in Armentières. Van daaruit kunnen ook Vlaamse ondernemingen die in Frankrijk gevestigd zijn bediend worden. Hun bekende felgroene containers kan je dus ook terugvinden over de grens.

Ondertussen zijn er 45 medewerkers met de Franse nationaliteit aan de slag bij Traconord.

Door de voorkeur van de Fransen voor bedrijven van eigen bodem is het interessanter voor Vlaamse ondernemingen om een aperte entiteit te creëren. Valcke Prefab Beton is in dit opzicht een absolute pionier. “Wij waagden al in 1960 de stap en riepen zusterbedrijf Traconord in het leven. De productie en engineering verzorgen we vanuit Vlamertinge, de werfopvolging en de montage gebeuren volledig door gemotiveerde Franse arbeiders en werfleiders”, aldus CEO Charles Valcke. Ondertussen zijn er 45 medewerkers met de Franse nationaliteit aan de slag bij Traconord. De identiteit van het bedrijf is dus vooral Frans, ook al is het moederbedrijf op-en-top Vlaams.

De grootste uitdaging voor Traconord in 2022 was de ruwbouw van het nieuwe magazijn van Lidl in Saint-Augustin.

Hoge kwaliteitsnormen van Lidl

De grootste uitdaging voor Traconord in 2022 was de ruwbouw van het nieuwe magazijn van Lidl in Saint-Augustin (Pays de Saint-Omer). De grote retailer koos voor deze locatie vanwege de strategische ligging in de buurt van de haven in Duinkerke. Het magazijn is goed voor een oppervlakte van 60.000 m² en meer dan 30.000 ton geprefabriceerd beton, dat integraal geproduceerd werd op de site van Valcke Prefab Beton in Vlamertinge. De montage ging in januari van start, waarbij alle montageteams van Traconord gemobiliseerd werden. Het is dan ook het grootste project dat Traconord ooit heeft uitgevoerd. Niet enkel de omvang, maar ook de hoogte van het gebouw – meer dan 20 meter – is ronduit imposant. De hoge kwaliteitsnormen van prijsbreker Lidl gelden niet alleen voor hun producten, maar ook voor hun gebouw.

De hoge kwaliteitsnormen van prijsbreker Lidl gelden niet alleen voor hun producten, maar ook voor hun gebouwen.

Geslaagde synergie

Dankzij de geslaagde synergie tussen beide vestigingen is Traconord uitgegroeid tot een klinkende naam in Noord-Frankrijk. “Terwijl er in België nog maar relatief weinig gronden ter beschikking zijn, is het groeipotentieel voor bouwbedrijven bij onze zuiderburen nog aanzienlijk”, vult Evy Symoen, verantwoordelijke voor Traconord, aan. “We zien hoe steeds meer Vlaamse bedrijven hier met een eigen vestiging starten en kunnen hen daar perfect bij helpen vanuit onze rijke ervaring en knowhow. Bovendien zijn we intussen ook goed vertrouwd met de Franse regelgeving en bedrijfscultuur. Het zijn allemaal factoren die van goudwaarde zijn om onze marktpositie ook over de grenzen heen te verstevigen.”

Ook de hoogte van het nieuwe magazijn van Lidl – meer dan 20 meter – is ronduit imposant. (Beeld: Jonathan Alexandre)

Nieuwbouw in Steenvoorde

Vanaf nu moet dat zelfs nóg beter lukken. “Op 18 september 2022 namen we met Traconord onze nieuwbouw in Steenvoorde in gebruik”, vervolgt Evy Symoen. “We beschikken er over alle ruimte om het magazijn en de kantoren te centraliseren. Dat zal sowieso leiden tot een nog vlottere interne communi-catie en meer efficiëntie. Het gebouw wordt het perfecte visitekaartje om te tonen waar we allemaal toe in staat zijn. Op die manier creëren we de ideale biotoop om de bouwplannen van Belgische en internationale bouwheren in Noord-Frankrijk gestalte te geven.”

Evy Symoen & Charles Valcke getuigen van een geslaagde synergie.

“We kozen voor Steenvoorde uit historische overwegingen. Het depot van Traconord is altijd in Steenvoorde gevestigd geweest, in het centrum van de stad. De meeste werknemers zijn afkomstig uit Steenvoorde of de nabije omgeving. De nieuwe site ligt ook dichter bij Vlamertinge en vlak naast de snelweg, wat de bereikbaarheid vergroot. Het gebied tussen Rijsel en Duinkerke is in strategisch opzicht bovendien zeer belangrijk. Het gebouw dient als visitekaartje voor de ambities van Traconord in Noord-Frankrijk. Heb je hier bouwplannen? Dan ben je bij ons sowieso aan het juiste adres!” besluit Evy Symoen.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details