Platform voor de bouw

Nieuw kantoor voor Franse pijler van West-Vlaams bouwbedrijf

Met een investering van 3,3 miljoen euro onderstreept het familiebedrijf Valcke Prefab Beton uit Ieper zijn ambities om verder te groeien op de Franse markt. Dat doet het niet onder eigen naam, maar via zijn Franse zusterbedrijf Traconord. Meer dan een halve eeuw na zijn oprichting geniet de Franse pijler van een sterkere uitstraling in zijn gloednieuwe kantoor. En dat verdiende een feestelijke opening, die plaatsvond op 12 mei.

Via zijn Franse zusterbedrijf Traconord wil Valcke Prefab Beton de Franse markt veroveren.

In september 2022 nam Traconord zijn nieuwe kantoren in gebruik. Het hightech gebouw – volledig opgetrokken in prefabbeton uit eigen productie – kenmerkt zich door een optimaal energieverbruik, veel natuurlijk licht en een duidelijke keuze voor duurzame materialen. Net als voor zijn klanten legde Valcke Prefab Beton ook voor zijn eigen onderneming de lat hoog op het vlak van kwaliteit en afwerking. Voor de medewerkers was het bij de ingebruikname van het gebouw al wat feest, maar de echte festiviteiten moesten nog even wachten, tot 12 mei 2023. Samen met trouwe klanten, leveranciers, partners en vrienden van de Valcke Group klonk het hele team toen op het nieuwe kantoor en het vijftigjarige bestaan van Traconord.

Al sinds zijn beginjaren bouwt Valcke Prefab Beton ook voor de Franse markt. Omdat ondernemingen daar het liefst met partners uit eigen land werken, richtte de prefabbouwer een halve eeuw geleden Traconord op, een zusterbedrijf met thuisbasis in Frankrijk en een Franse juridische identiteit om de Franse klanten nog meer tegemoet te komen. Traconord blijft echter nauw verbonden met zijn moederbedrijf. “De productie en engineering gebeurt vanuit Vlamertinge, de werfopvolging en de montage is in handen van gemotiveerde Franse arbeiders en werfleiders”, licht CEO Charles Valcke toe. “Steeds meer Vlaamse bedrijven richten hun pijlen ook op Frankrijk. Wie hier een eigen vestiging wil starten, kan een beroep doen op onze ervaring en knowhow, onder meer van de Franse regelgeving en bedrijfscultuur. Zo ondersteunen we heel wat klanten uit eigen land bij hun groei over de grenzen heen. Uiteraard zijn we even gemotiveerd om in Frankrijk ons kennen en kunnen uit de kast te halen voor een nieuwe klant.”

De Franse vestiging biedt nog heel wat uitbreidingsmogelijkheden.

Nog veel groeipotentieel in Frankrijk

Niet alleen de vraag blijft groot over de grens, ook de mogelijkheden zijn er om verder te groeien. Terwijl gronden in België schaars worden, zijn er bij onze zuiderburen nog veel meer bebouwbare percelen te vinden. Bovendien starten steeds meer Vlaamse bedrijven een eigen vestiging in Frankrijk. Traconord werkt met lokale krachten en kent de Franse regelgeving en bedrijfscultuur door en door. 

Dat zijn stevige fundamenten om nieuwe filialen of afdelingen op te bouwen als Vlaams bedrijf.

“We zijn trots op de goede reputatie en klinkende naam die we al hebben in Noord-Frankrijk”, zegt Evy Symoen, verantwoordelijke voor Traconord. “Om onze ambities verder waar te maken, waren we aan een nieuwe uitvalsbasis toe. Het kantoor in Steenvoorde biedt ons nu alle ruimte om het magazijn en de kantoren te centraliseren, met het oog op een vlottere communicatie en meer efficiëntie. Bovendien is het gebouw een perfect visitekaartje. Het toont wat we allemaal kunnen.” Het depot van Traconord was historisch altijd al in Steenvoorde gevestigd. De meeste werknemers zijn afkomstig uit de nabije regio. Ook voor hen is het dus een meerwaarde dat de nieuwe uitvalsbasis precies daar gelegen is.

Het volledige gebouw werd opgetrokken in prefabbeton uit eigen productie. (Beeld: Jasper Lefevre)

De strategische ligging in Steenvoorde is trouwens geen toeval. De nieuwe fabriek ligt dichter bij Vlamertinge, waar het moederbedrijf gevestigd is en waar de productie en engineering nog steeds gebeuren. Het bedrijventerrein ligt vlak naast de snelweg en is dus optimaal bereikbaar. Bovendien is het gebied tussen Rijsel en Duinkerke voor Traconord erg belangrijk. Het is met andere woorden de ideale locatie om verder te groeien in Noord-Frankrijk.

De grootste werf ooit

Dat niet enkel Traconord het potentieel van deze regio hoog inschat, bewijst een van de mooiste referenties van de afgelopen tijd. Dicht bij de haven van Duinkerke, in Saint-Augustin (Sint-Omaars), mocht het zusterbedrijf van Valcke Prefab Beton een nieuw hoogbouwmagazijn realiseren voor Lidl. Meer dan 30.000 ton beton werd geprefabriceerd in de fabriek in Vlamertinge en vervolgens gemonteerd op de bouwplaats van 60.000 vierkante meter. Het gebouw van 20 meter hoog werd opgetrokken door de Franse montageteams. Deze indrukwekkende cijfers maakten van het project voor Lidl meteen de grootste werf die Traconord ooit uitvoerde.    

Het moderne gebouw kenmerkt zich door een optimaal energieverbruik, veel natuurlijk licht en duurzame materialen.

Toekomstige en lopende projecten
Net zoals moederbedrijf Valcke Prefab Beton zelf draait ook Traconord op volle toeren. Heel wat mooie projecten voor klinkende namen zijn in uitvoering of in voorbereiding. Een kleine impressie van wat in de steigers staat:
–  Acia in Doullens: 7.200 m²
–  Nestlé in Boué: 500 m²
–  Unither in Amiens: 5.800 m²
–  Clarebout in Loon-Plage: 6.600 m²
–  STEF in Carvin: 2.400 m²
–  Vanheede in Billy-Berclau: 3.100 m²
–  ESA in Steenvoorde: 360 m²
–  Refracol in Marly: 4.300 m²

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details