Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Nieuw landmark in postindustrieel mijnlandschap

studiovision_essers_210805_hqdeel2_HR_112_SV5_1844(ENT_ID=21708
Het nieuwe hoofdkantoor van H.Essers is een duurzame architecturale parel die perfect in de plaatselijke context past.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | studio-vision.be

26 november 2021 Leestijd 27 minuten

Deel dit artikel

Logistiek dienstverlener H.Essers blijft maar groeien. Om zijn toekomst veilig te stellen, besloot het Limburgse familiebedrijf een nieuw hoofdkantoor op te trekken. Geen glazen eyecatcher die zich boven alles en iedereen verheven voelt, maar een duurzame architecturale parel die perfect in de plaatselijke context past. De ruwe bolster roept herinneringen op aan het industriële mijnverleden en vloeit naadloos over in een strak en stijlvol interieur. Het tijdelijke sterrenrestaurant op de bovenste verdieping, het bijpassende parkeergebouw en de uitgekiende omgevingsaanleg maken het plaatje compleet.

Op de benedenverdieping is een aula met een capaciteit van 75 personen ingericht.

Honger is de beste saus, wordt weleens beweerd. H.Essers kan ervan meespreken. Door de coronacrisis werd het geduld van het razend ambitieuze familiebedrijf danig op de proef gesteld, maar op 19 juli kon het dan toch eindelijk zijn gloednieuwe hoofdkantoor in gebruik nemen. Als grootste werkgever in de provincie, die goed is voor circa zevenduizend werknemers in 85 vestigingen, bleef de transportreus trouw aan zijn Limburgse roots. Op de bestaande site in Genk-Noord verrees een fraai, toekomstgericht gebouw dat zich profileert als een toonbeeld van duurzaamheid. “Aangezien optimaal ruimtegebruik het streefdoel was, besloten we in de hoogte te bouwen”, vertelt Salvatore Napolitano, Chief Procurement Officer bij H.Essers. “Onze nieuwe hoofdzetel kwam in de plaats van een oude gelijkvloerse parking. Hij is 30 meter hoog, telt zes verdiepingen en biedt 4200 m² nuttige oppervlakte. Een aanpalende parkeertoren, die is uitgewerkt in dezelfde stijl, vangt de nood aan extra parkeergelegenheid op.” 

Voorzien op verdere groei

Het rijzige kantoorgebouw is ontworpen met het oog op verdere groei. “Momenteel hebben we plaats voor 135 medewerkers, maar dat aantal kunnen we eenvoudig en zonder verbouwingen opkrikken tot 185”, legt Salvatore Napolitano uit. “Op de benedenverdieping is een aula met een capaciteit van 75 personen ingericht. Daar kunnen we dus ook groepen ontvangen of congressen organiseren. Van de eerste tot de vijfde verdieping hebben we plaats voorzien voor de verschillende afdelingen van ons bedrijf (juridische dienst, hr, sales en marketing …) en de directie. Daarbij hebben we maximaal ingezet op de creatie van een stimulerende kantooromgeving die is aangepast aan ‘het nieuwe werken’. De bovenste verdieping is opgevat als een multifunctionele ruimte, inclusief een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving. Momenteel wordt ze volledig ingenomen door het gerenommeerde sterrenrestaurant De Slagmolen, dat er in afwachting van de renovatie van zijn bestaande uitvalsbasis een pop-upvestiging opende. Een gesmaakte samenwerking die ons kersverse hoofdkantoor extra cachet geeft!”   

Ruwbouw is afwerking

H.Essers droomde van een uniek, futureproof gebouw dat de identiteit van het bedrijf en zijn geschiedenis zou weerspiegelen. “Elke gemaakte keuze getuigt van de dynamiek, de ambities en het voortdurende streven naar efficiëntie, duurzaamheid en kwaliteit die de onderneming zo typeren”, vertelt Michel Bylois, architect-zaakvoerder bij ILB Architecten. “H.Essers ging niet over één nacht ijs, want het liet CREOSUM een algemeen masterplan uitwerken voor de site. Wij stonden op onze beurt in voor de verdere architecturale uitwerking en materialisatie van het nieuwe hoofdkantoor, nadat we aan het langste eind trokken in een miniontwerpwedstrijd tussen een vijftal architectenbureaus uit de Limburgse regio.”

“Aangezien H.Essers lokale verankering erg belangrijk vindt en ons ontwerp sterk geënt was op de bijzondere context van de site, zaten we snel op dezelfde lijn”, vervolgt Bylois. “We gebruikten het Genkse industriële landschap met de karakteristieke terrils als uitgangspunt en bouwden daarop voort door te opteren voor ruwe materialen als staal en zichtbeton, die volgens het ‘ruwbouw is afwerking’-principe een specifieke uitstraling en beleving creëren. De zwarte gevels en hoge ramen zijn een knipoog naar het mijnverleden van de streek. Daarnaast hebben we ook de kracht van de logistieke sector zoveel mogelijk in het ontwerp verwerkt, onder meer via plafonds met betonnen ribben en een vloer in geslepen beton. H.Essers was aangenaam verrast door deze insteek. Aangezien architectuur en structuur één geheel vormden, werd ook het gespecialiseerde stabiliteitsbureau Mouton meteen bij het verhaal betrokken. Zo ontstond er een leuk participatief traject, waarbij wij van a tot z als ‘regisseur’ fungeerden, tot en met de interieurinrichting en de omgevingsaanleg.”     

Geoptimaliseerde gevelopbouw

De architecten haalden alles uit de kast om de look-and-feel van het nieuwe hoofdkantoor tot in het kleinste detail op punt te stellen, in nauwe samenwerking met managing director Hilde Essers. Er werd dan ook niets aan het toeval overgelaten, benadrukt Michel Bylois: “De aankomst op de site, de benadering van de inkom, de praktische en visuele wisselwerking met het aanpalende parkeergebouw, de interieurafwerking en de synergie tussen de verschillende materialen (zichtbeton, meubilair, glazen binnenwanden, vloerbekleding enzovoort) …: alles zat vanaf dag 1 vervat in het architecturale totaalconcept. Zo is de uitgang van het parkeergebouw op een slimme manier gekoppeld aan de ingang van het kantoorgebouw, waardoor er een gemeenschappelijke toegangszone ontstond voor het administratief personeel en de arbeiders – een belangrijke bedrijfswaarde van H.Essers.”     

Ook de gevelopbouw is tot in de puntjes geoptimaliseerd. “Een van de voornaamste aandachtspunten was de slagschaduw van de windmolens op de site, die in het voormalige bedrijfsgebouw weleens voor ergernis zorgde”, legt Bylois uit. “Tegelijkertijd was het zaak om voldoende licht en lucht te voorzien. Vandaar dat we al vrij snel geopteerd hebben voor een dubbele façade. De buitenschil in beton en glas wordt geflankeerd door een stalen voorzetgevel met strategisch gepositioneerde horizontale zonweringslamellen (geïnspireerd op de Krook in Gent), die niet alleen voor een aangename interieurbeleving zorgen (zonder het uitzicht te beperken!), maar ook een waardevolle bijdrage leveren aan de algemene esthetiek.”     

Groene energie bevordert comfort en welzijn

Gezien het toekomstgerichte karakter van de nieuwe hoofdzetel is er eveneens veel aandacht besteed aan duurzaamheid en energie-efficiëntie. “We werken met lokaal opgewekte elektriciteit van onze eigen windmolens en zonnepanelen. Dankzij warmtepompen kunnen we die groene energie optimaal benutten bij de verwarming en koeling van de verschillende ruimtes. Dit laatste gebeurt met behulp van stille klimaatplafonds. In functie van het welzijn en het comfort van onze werknemers hebben we ook sterk ingezet op doorgedreven ventilatie (zestig luchtverversingen per uur in plaats van de vereiste 22). Voorts koelen we passief, recupereren we het regenwater dat op het terrein valt en bevorderen we de biodiversiteit via bijenkorven op onze groendaken. Kortom: met ons nieuwe hoofdkantoor zetten we de toon voor een duurzamere logistiek”, aldus een fiere Salvatore Napolitano.

Ook ILB Architecten blikt tevreden terug op dit bijzondere prestigeproject. “Het nieuwe hoofdkantoor is hét visitekaartje van H.Essers en staat symbool voor het pad dat de firma de komende decennia wil bewandelen. Het was fijn om zeer intensief te mogen meewerken aan dit vooruitstrevende project en de dromen van de ambitieuze bouwheer naar de praktijk te vertalen. Qua aanpak en schaalgrootte was het een forse uitdaging voor een relatief klein architectenbureau als het onze, maar we hebben ons uiterste best gedaan en zijn zeer trots op het eindresultaat!”    

Jansen the Building Company – Binnenafwerking en maatmeubilair

Jansen the Building Company (Zonhoven) werkte het nieuwe hoofdkantoor van H.Essers tot in de puntjes af en plaatste ook het benodigde maatmeubilair. “De architecten hadden voor alle ruimtes een specifieke uitstraling en beleving voor ogen“, vertelt Philippe Peters, projectdirecteur bij Jansen the Building Company. “Dat resulteerde in een gevarieerd takenpakket: chapewerken en een terrazzo betonvloer op de benedenverdieping, kamerhoge glazen wanden voor de kantoren, vergaderruimtes en het auditorium … Dit alles met respect voor de brandtechnische en akoestische eisen, zonder het architecturale aspect en de ruimtelijke look-and-feel uit het oog te verliezen. Gezien de strakke timing hebben we een volledig draaiboek opgesteld voor de materiaalleveringen om de coördinatie met de gevelbouwer en de andere onderaannemers te optimaliseren. Door de vertragingen bij de installatie van de HVAC en elektriciteit stonden we voor een race tegen de tijd om alles tegen de zomer klaar te krijgen. Gelukkig waren we niet aan ons proefstuk toe en konden we terugvallen op onze ruime knowhow om deze uitdagende klus te klaren.”

“Qua maatmeubilair, dat vervaardigd is door onze eigen schrijnwerkerij, ging het om een behoorlijk divers pakket”, pikt productiecoördinator Jo Martens in. “Op het gelijkvloers stonden we in voor de grote inkombalie, de zwevende aluminiumleggers in de vergaderzalen en de afwerking van de hoofdkeuken. Op de kantoorverdiepingen realiseerden we standaard printcorners, zitboots en kitchenettes (onder meer met behulp van HIMACS). Op het directieniveau ging het om hoogwaardig maatmeubilair voor de print- en coffee corner en vestiairekasten (onder meer in fineereik). En op de topverdieping namen we de bar, de lattenwand (100 m²), marmeren lavabomeubels en kamerhoge sanitaire HPL-wanden voor onze rekening. Het was allemaal redelijk kort dag, dus we hebben enkele weekends doorgewerkt om de vooropgestelde deadline te kunnen halen. Vandaar dat we erg tevreden zijn dat we deze veeleisende opdracht tot een goed einde hebben gebracht, net als H.Essers! We zijn trots dat we zo’n hoge afwerkingsgraad konden garanderen in het nieuwe hoofdkwartier van dit vooruitstrevende en snelgroeiende bedrijf, waarvan de uitstraling tot ver buiten onze Limburgse regio reikt.”

Veko Lightsystems – Ledverlichting parkeergebouw en parkeersensoren

Het H.Essers-project is goed voor enkele bijzondere primeurs. Zo installeerde Veko Lightsystems uit Wommelgem niet enkel de ledverlichting in het nieuwe parkeergebouw (inclusief geïntegreerde lichtsensor), maar ook een parkeersensorsysteem dat aangeeft hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn. “Dat was de eerste keer voor ons, maar het smaakt naar meer”, zegt accountmanager Rudi Van Den Steen. “Aangezien we de vaste partner zijn voor de verlichting in de logistieke gebouwen van H.Essers, kregen we de vraag om een geïntegreerd concept uit te dokteren. Een groot voordeel is dat we steevast met polyvalente aluminium verlichtingslijnen werken, waar we naar hartenlust accessoires en toebehoren op kunnen monteren.”

“We zijn dus op zoek gegaan naar geschikte parkeersensoren voor dit project, aangezien er heel wat factoren spelen die bepalend kunnen zijn voor een perfecte werking (plafondhoogte, recht of schuin parkeren, bekabeling van de verschillende systemen …). Veko heeft dit systeem geïntegreerd in zijn meeraderige voorbedrade rail, zodat het naadloos communiceert met ons verlichtingssysteem. De rails werden op maat gemaakt, zodat de verlichtingsarmaturen telkens tussen twee parkeerplaatsen in zaten en we de parkeersensoren mooi in het midden van de parkeerplaatsen konden voorzien. Die flexibele aanpak biedt interessante perspectieven voor tal van toepassingen. De mogelijkheden boven op het verlichtingspakket zijn legio. We denken actief mee met onze klanten om hun projecten tot een goed einde te brengen. Het parkeergebouw van H.Essers bewijst dat we op die manier een enorme meerwaarde kunnen bieden!”

Group Ceyssens – Buitenschrijnwerk en automatische schuifdeuren

Dat de nieuwe hoofdzetel van H.Essers zo’n bijzondere uitstraling heeft, is zeker ook te danken aan het strakke aluminium buitenschrijnwerk, dat vakkundig geplaatst werd door Group Ceyssens (Heusden-Zolder). “Nadat hoofdaannemer STRABAG de ruwbouw had gerealiseerd, hebben we de aluminium Schüco AWS 75- en 90-profielen en de Cystar 51/28-beglazing aan de buitenzijde gemonteerd. Aangezien het betonskelet van het gebouw ook meteen als binnenafwerking fungeert, moesten we uiterst secuur te werk gaan om alles onzichtbaar te bevestigen. Op slanke raamprofielen met een breedte van 1 cm na, is er binnenin niets van te zien”, vertelt Koen Schoenmaekers, hoofdprojectleider bij Group Ceyssens. Dé eyecatchers in dit project zijn echter de automatische schuifdeuren op de zesde verdieping, een totaaloplossing die Group Ceyssens – op vraag van de bouwheer en de architect – speciaal op maat ontwikkelde met behulp van geautomatiseerde bewegende panelen van 6 meter hoog en 1,4 meter breed. “Ze zijn eveneens volledig buiten de bouw gemonteerd, wat gezien hun gewicht van 800 kilogram en de nokhoogte van 28 meter een aanzienlijke uitdaging vormde. Nadat wij de engineering op punt hadden gesteld, zorgde onze partner TORMAX voor de sturing en motorisatie. Achter de simpele druk op de knop waarmee de panelen geopend worden, schuilt heel wat technisch vernuft. En dan hebben we het nog niet over de complexe bevestiging, lastoverdracht, aansluiting met de buitenschil … Ook binnen in het gebouw hebben we een automatisch schuifdeurgeheel geïnstalleerd, dat het restaurant scheidt van het terras. Deze eigen ontwikkeling vergde heel wat denk- en rekenwerk, maar het eindresultaat is navenant!”

Berkmans – Grond-, riolerings- en omgevingswerken

Voor de grond-, riolerings- en omgevingswerken die gepaard gingen met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor deden zowel H.Essers als hoofdaannemer STRABAG Belgium een beroep op de firma Berkmans (Lommel). “Een logische keuze, want zeker op het vlak van grondwerken zijn we al vijftien jaar lang de hofleverancier van H.Essers”, vertelt Tom Timmermans, projectleider bij Berkmans. “We hebben in het verleden al omvangrijkere projecten met grotere grondverzetvolumes uitgevoerd voor de realisatie van de magazijnen van de groep, maar de moeilijkheidsgraad lag ditmaal een stuk hoger dan gebruikelijk. Bij het uitgraven van de kelder en het klaarleggen van de grondkoffer hebben we gebruikgemaakt van gps-gestuurde kraanmachines. Voor de omgevingsinrichting hadden we dan weer een heel aantal kleinere machines nodig, aangezien we in dat stadium van het project op een zeer beperkte ruimte moesten werken. In elke fase kregen we zeer krappe deadlines opgelegd, dus een nauwgezette planning en een goede coördinatie met de andere (onder)aannemers waren cruciaal. In de laatste week zijn we er dertien à veertien uur per dag aan de slag geweest om onze werken tijdig klaar te krijgen. Geen sinecure, maar alles is uitstekend verlopen, tot grote tevredenheid van H.Essers. We hebben ons eens te meer bewezen als een flexibele, betrokken en betrouwbare partner, met dank aan de onvoorwaardelijke inzet van onze medewerkers en de jarenlange vertrouwensband met H.Essers!”

Pami – Kantoorinrichting 

Geen fraai, hedendaags kantoorgebouw zonder een stijlvol én functioneel interieur. Vandaar dat H.Essers en ILB Architecten gingen aankloppen bij Pami (Pelt), dat al meer dan vijftig jaar gespecialiseerd is in ‘workspace designing’. “In samenspraak met architecte Elizabet Iglesias hebben we een aangepaste, stimulerende en motiverende werkomgeving gecreëerd, inclusief de nodige aandacht voor ‘het nieuwe werken’”, vertelt Bart Driessen, sales & marketing director bij Pami. “Naast traditionele functionele werkplekken voor de dagdagelijkse kantoortaken hebben we er ook heel wat andere toegespitste oplossingen voorzien: flexwerkplekken, ergonomische zit-stabureaus, kleine en grote vergaderruimtes die zijn uitgerust met de laatste nieuwe technologieën op het vlak van onlinereservatie en videoconferencing, phone-en andere kleinere ‘boots’ waar werknemers kunnen telefoneren zonder hun collega’s te storen, informele overlegplekken, lounges … Daarbij hebben we onder meer gebruikgemaakt van onze i.work-modules en a.long-vergadertafels. Voor de ‘soft seating’- elementen hebben we dan weer een beroep gedaan op kwalitatieve partners zoals Vitra, Artifort, Viasit en HAY. Daarnaast hebben we ook nog speciale tafels ontworpen op basis van
schetsen van de architect. Kortom: we zijn tot het uiterste gegaan om het interieur van het nieuwe hoofdkantoor van H.Essers de beoogde look-and-feel te geven. We zijn dan ook erg blij met deze referentie, temeer omdat het project volledig in het huidige tijdsbeeld past: enerzijds vanwege het duurzame verhaal waar zowel wij als H.Essers sterk op inzetten, anderzijds door de digitalisering en de nieuwe manier van werken die versneld geïmplementeerd worden door de coronacrisis. Dat we 27 jaar geleden ook al het eerste Genkse hoofdkantoor van H.Essers mochten inrichten, zorgde voor extra pigment. We zijn zeer fier dat we alles uit de kast mochten halen voor een tevreden klant die ons sinds die eerste succesvolle samenwerking in 1994 altijd trouw gebleven is!”

DAS nv – Metaalstructuren en buitenschil

In opdracht van hoofdaannemer STRABAG nam de firma DAS nv (Bree) de metaalstructuren en de buitenschil van het nieuwe hoofdkantoor van H.Essers voor haar rekening, op basis van de plannen van ILB Architecten. “Voor de opbouw van de wanden zijn aluminium honingraatcassettes en metalen sandwichpanelen gebruikt”, klinkt het. “De zonwering bestaat uit aluminium lamellenroosters, die zijn opgehangen aan aluminium buisprofielen. We stonden ook in voor de plaatsing van de metalen looproosters met metalen ondersteuning en de metalen buitentrappen. Onze firma stelt een dertigtal goed opgeleide en gemotiveerde arbeiders te werk. We kennen weinig personeelsverloop, wat logischerwijs resulteert in een constante kwaliteit van het afgeleverde werk. Onze eigen studiedienst en up-to-date machinepark garanderen een snelle en kwalitatieve service.”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer H.Essers (Genk)
Architect ILB Architecten (Herk-de-Stad)
Hoofdaannemer(s) STRABAG Belgium (Antwerpen)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details