Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Nieuw landmark voor Antwerpse haven

Tekst | Tekst Stephanie Demasure | Beeld Mertens-architecten, Dominique Van Huffel

15 december 2020 Leestijd 14 minuten

Deel dit artikel

Dat was de ambitie van Aertssen, dat voortaan over een indrukwekkende hoofdzetel met 70.000 vierkante meter magazijnen en 5000 vierkante meter kantoorruimte beschikt. Intussen is met het kantoorvolume boven op de magazijnen ook dé eyecatcher van dit bijzondere project gerealiseerd. 

Het statige kantoorvolume is boven op de magazijnen geplaatst.

De haven van Antwerpen floreert. Om het potentieel van deze unieke economische troef ten volle te kunnen benutten, wordt momenteel een grote uitbreiding gerealiseerd. Ambitieuze plannen waar ook de Aertssen Group maar al te graag deel van uitmaakt. Het nam Mertens-architecten onder de arm voor het ontwerp van een vooruitstrevende hoofdzetel. Beide partijen hebben beide Stabroekse roots, dus dat zorgt voor een band. “Aertssen kreeg de volledige voorkant van het terrein in concessie – lees: de eerste gevellijn als je van de expresweg komt en dus ook het eerste wat je ziet als je vanuit Oost- of West-Vlaanderen richting haven rijdt”, licht architect Stijn Mertens toe. “Op een terrein van 230.000 vierkante meter konden we de noden en wensen van Aertssen perfect invullen: veel buitenopslag voor de transportvloot, grote magazijnunits en aantrekkelijke kantoorruimtes.”

Het kantoorvolume wordt vooral gedomineerd door de grote glaspartijen en de uitkragende terrassen.

Optische illusie

De gevels van de magazijnen zijn opgetrokken met een klassieke combinatie van beton en sandwichpanelen: functionele industriebouw met een snelle uitvoering en een strak resultaat. Het is het kantoorvolume dat de architectuur naar een hoger niveau tilt. Letterlijk en figuurlijk. “We hebben het kantoor boven op het magazijnniveau geplaatst”, legt Stijn Mertens uit. “De technische units en technische ruimtes zijn geïntegreerd in het tussenniveau. Dat vergroot het zwevende effect van de kantoren en vermeed dat we die technieken op het dak moesten plaatsen. Voor een gebouw van bijna 30 meter hoog is dat mooi meegenomen. Het kantoorvolume is de blikvanger van de ganse site. We hebben met ronde vormen gewerkt, die alle zijden van het gebouw aantrekkelijk maken. De gevelbekleding is uitgewerkt in Corian. Niet de meest voor de hand liggende keuze, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld beton konden we met Corian eenvoudig de horizontale en verticale vlakken afronden. Het onderhoudsgemak is een bijkomend voordeel voor de bouwheer.”     

Voorts wordt het kantoorvolume vooral gedomineerd door de grote glaspartijen en uitkragende terrassen. Het zijn architecturale keuzes die de ambitie voor een BREEAM-gecertificeerd project hielpen vormgeven. De terrassen fungeren namelijk meteen ook als zonwering voor het onderliggende niveau. Op elk verdiep kan je volledig rond het gebouw lopen en tegelijk genieten van de verschillende panorama’s, zoals het zicht op het water en de haven en de verkeersstroom van de expresweg in het polderlandschap – om er maar twee te noemen. Omgekeerd genieten de passanten uiteraard van de fraaie architectuur. Zeker wanneer het duister wordt en de buitenverlichting haar werk doet. Met dank aan het uitgekiende lichtplan.     

Circulatieplan voor vlotte mobiliteit

Zelfs voor wie vertrouwd is met realisaties in havengebied brengen specifieke projecten soms ook specifieke uitdagingen met zich mee. Dat was bij de ontwikkeling voor Aertssen niet anders. “De toegang tot de site ligt helemaal aan de andere zijde van het hoofdgebouw en de grote parking bevindt zich aan de straatkant”, schetst Stijn Mertens de situatie. “Om de verkeersstroom van de grote machines en die van de gebruikers en bezoekers van de kantoren goed van elkaar te scheiden, werkten we samen met Aertssen een mobiliteitsstudie uit. Dat leidde tot een lus-in-lussysteem. Het industrieel verkeer beweegt zich in de grote lus. Tegelijk kunnen personenwagens en fietsers zich veilig verplaatsen in de kleine lus.”

Ook de grote uitkragingen van de plateaus maakten het ontwerp complex. In het concept gaf Mertens-architecten al een leidraad mee. Voor de uitgebreide stabiliteitsstudie rekende het op een extern studiebureau. “Als totaalcoördinator van het ontwerp stellen we zo telkens opnieuw een team samen, met alle benodigde creativiteit, specialisatie en kennis voor de opdracht in kwestie. Zowel met interne medewerkers als eventuele externe partijen. Wij volgen alles nauwgezet op en blijven tijdens elke fase de rechtstreekse contactpersoon voor de bouwheer. Een rol die we als proactieve en pragmatische ontwerppartner met plezier opnemen”, besluit de architect.  


Participanten aan het woord

Polypane – Beglazing

Een modern gebouw moet aan hedendaagse normen voldoen. Isolerende en functionele beglazing is een dankbare manier om die mee in te vullen. Aertssen deed hiervoor een beroep op Polypane (Temse). “Het kantoor-gedeelte is voorzien van 1.200 vierkante meter Polycool Riviera NG60. Dat is zonwerend glas met een lichttransmissie van zo’n 60 procent, 28 procent zontoetreding en een warmte-isolatie van 1.0 W/m²K”, legt gedelegeerd bestuurder Franky Symoens uit. “Het isolatieglas is samengesteld uit letselveilig gelaagd binnen- en buitenglas. Voor de magazijnen viel de keuze op Polyplus All Seasons 39. Dat heeft een lichttransmissie van 70 procent, een zontoetredingsfactor van 38 procent en een Ug-waarde van 1.0 W/m²K. Daarnaast plaatsten we nog 550 lopende meter glazen balustrades.” De vormgeving van het gebouw vroeg om een plaatsing in facet. Polypane lette extra op de mooie aansluiting met de witte gevelbekleding. Geen evidentie, maar het resultaat maakte de mensen van de plaatsingsafdeling Miraxvit bijzonder trots. 

Polypane Glasindustrie en haar afdeling Miraxvit voeren glaswerken uit voor gevelbouw en interieur. Recent werkte Polypane ook voor onder meer Nike, De Persgroep en Gare Maritime complexe glaswerken uit. Momenteel zijn de glasspecialisten onder meer actief in de Antwerp Tower, de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas in Brussel en het nieuwe ING-gebouw in Louvain-la-Neuve.


Wever & Ducré – Verlichting

DALI-gestuurde verlichting van technische topkwaliteit met een subtiel design, respect voor de BREEAM-normen en binnen het vooropgestelde budget. Voor die fikse uitdaging stonden verlichtingspartners Wever & Ducré en Xal. Samen met interieurarchitecte Eef Debeuf werkten ze een lichtplan uit en leverden ze de passende producten. Voor de volledige kantooromgeving viel de keuze op UNICO van Xal. Een armatuur met een smal, compact en uniek design. Dankzij de innovatieve reflectortechnologie biedt de armatuur 92,2 quadriljoen mogelijkheden. Met de veertien verschillende reflectoren kan je je eigen unieke configuratie samenstellen. De lage UGR-waarde en de egale lichtspreiding zorgen ervoor dat de norm voor kantooromgevingen moeiteloos gehaald wordt. De verlichting speelt bovendien in op het aanwezige daglicht of op bewegingen in de ruimte. De variaties zorgen voor een visuele eenheid, met toch telkens andere kwaliteiten. 

Ook een goede prijs-kwaliteitsverhouding stond voorop. Dat leidde tot de keuze voor de mino 60 circle op de zes verdiepingen. Die vormt meteen ook een eyecatcher van buitenaf. In de vergaderzalen zorgen de subtiele sasso 60’s voor functioneel licht. Boven de vergadertafels vind je dan weer move it 25-profielen, een magnetisch 48V-profiel waar je de inset eenvoudig in kan klikken en zo flexibel je eigen opstelling creëert in een handomdraai. Naast deze technische en functionele verlichting van Xal vormen Wever & Ducré-armaturen boeiende, decoratieve en speelse elementen in heel het gebouw.


Alfa Cooling Technics – HVAC en sanitair

Een glazen buitenschil van 360° en het nastreven van een BREEAM-certificaat: het brengt de nodige uitdagingen met zich mee voor verwarming, koeling en ventilatie. Daarbovenop vond Aertssen de esthetische afwerking en het gebruikscomfort erg belangrijk. Alfa Cooling Technics (Lokeren) realiseerde, in nauwe samenwerking met de bouwheer en de architecten, een unieke integratie van alle technieken. Telkens met ecologie als speerpunt. Zo zijn de inkomruimtes op het gelijkvloers, de sanitaire ruimtes en de droogkamer voorzien van vloerverwarming, gevoed door een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. 

Met het oog op de flexibele klimatisatie viel de keuze op een VRV-systeem van Daikin. Dat laat Aertssen toe om snel te schakelen van koel- naar verwarmingsmodus, wat nodig is voor een gebouw met een groot aandeel glaspartijen. De wisselende weersomstandigheden beïnvloeden het binnenklimaat sterk. Dit koel- en verwarmingssysteem garandeert ook in die variabele omstandigheden een stabiele binnentemperatuur. Het maakt het bovendien mogelijk om energie uit te wisselen tussen lokalen die verwarming vragen en ruimtes die gekoeld moeten worden – een zeer energiezuinig systeem. De buitenunits van deze lucht-luchtwarmtepomp zijn via koeltechnische leidingen verbonden met de binnentoestellen, die zijn weggewerkt in valse plafonds of valse wanden. De gekoelde of verwarmde lucht komt de ruimte binnen via lijnroosters – parallel met de beglazing, zodat ze de invloed van de zon en de koude opvangen.

Op de technische tussenverdieping staan de Daikin-luchtgroepen van het ventilatiesysteem. Dankzij energierecuperatie verwarmen of koelen ze de verse lucht op een efficiënte manier, om ze vervolgens via luchtkanalen naar de lokalen te verspreiden. Tot slot stond Alfa Cooling Technics in voor het sanitair. Van afvoer en brandleidingen over een zonneboiler voor het sanitair warm water tot regenwaterrecuperatie voor de toiletten en de hogedrukreinigers. “Dankzij de goede organisatie en het nauwe overleg konden we alles naar wens en tijdig opleveren. En ook de komende jaren blijven we partner in dit project, met name voor het onderhoud en de verdere opvolging”, geeft gedelegeerd bestuurder Jan Heirman nog mee.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Aertssen Group (Stabroek)

Architect Mertens-architecten (Stabroek)

Hoofdaannemer(s) Cordeel (Temse)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details