Platform voor de bouw
Nieuw normatief kader voor alternatieve betongrondstoffen
Als alles goed gaat, zal de nieuwe norm voor de toepassing van inerte betongrondstoffen dit najaar verschijnen voor publieke enquête.

Nieuw normatief kader voor alternatieve betongrondstoffen

De Belgische betonnorm NBN B 15-001 is als basis van het BENOR-merk dé referentie in het Belgische bouwwezen, maar de evolutie staat niet stil. Er zijn dan ook een heel aantal alternatieve betongrondstoffen en -samenstellingen die (nog) niet opgenomen zijn in normatieve referentie-documenten. Er bestaat wel een norm voor het toepassen van alternatieve bindmiddelen, maar alternatieve inerte grondstoffen vielen tot voor kort grotendeels uit de boot. Dankzij de introductie van een nieuwe norm komt daar zeer binnenkort verandering in. Caroline Ladang, directeur bij certificatieorganisme BE-CERT, en Pascale De Kesel, sectordeskundge beton bij BE-CERT én secretaris van de werkgroep die de norm tot stand bracht, leggen uit hoe de vork in de steel zit.

Vergroening en duurzame ontwikkeling zijn cruciale maatschappelijke tendensen die een steeds grotere impact hebben. Ook de betonsector springt gretig mee op de kar en levert de nodige inspanningen om producten en toepassingen duurzamer en ecologischer te maken. Alternatieve beton-grondstoffen en -samenstellingen zijn al een tijdje in zwang – denk aan
reststoffen of gerecycleerde granulaten – maar het normatieve kader hinkte tot voort kort enigszins achterop. “Er bestaat al een norm voor de toepassing van alternatieve bindmiddelen (NBN B 15-100), maar nog niet voor alternatieve inerte grondstoffen”, vertelt Caroline Ladang. “Vandaar dat BE-CERT, in samenwerking met de betonsector en andere instellingen, de voorbije maanden heel wat inspanningen heeft geleverd om een parallelle methodiek uit te werken. Voor producenten die hiermee aan de slag willen, zal het eindelijk mogelijk zijn om ook betonsamenstellingen met alternatieve inerte grondstoffen onder het BENOR-merk te brengen. Dit zal mogelijk zijn op basis van een technische goedkeuring (ATG) en voor individuele samenstellingen ook via een college van deskundigen dat binnen het Bestuurscomité Beton van BE-CERT werd opgericht.”

Gebruik van alternatieve granulaten kan voortaan ook onder kwaliteitsgarantie.

Extra mogelijkheden

BE-CERT en de producenten zitten niet stil, want de eerste productdossiers zijn reeds opgestart en de gehanteerde werkwijze wordt momenteel volop op punt gesteld. Als alles goed gaat, zal de nieuwe norm voor de toepassing van inerte grondstoffen – die voorlopig de werktitel NBN B 15-101 kreeg – dit najaar verschijnen voor publieke enquête. Een belangrijke mijlpaal, want vanaf dan zal het mogelijk zijn om aan de hand van de normatief vastgelegde methodologie aan te tonen dat alternatieve grondstoffen geschikt zijn voor bepaalde betontoepassingen. “Dit zal de vergroening van betontoepassingen en de bouwsector in het algemeen wederom een forse duw in de rug geven”, benadrukt Pascale De Kesel. “Bovendien biedt de nieuwe norm extra flexibiliteit, want tot op heden zaten we binnen de BENOR-context in een heel strak kader. Zo zijn gerecycleerde granulaten toegelaten volgens de Belgische betonnorm, maar wel met beperkte vervangingspercentages en toepassingsgebieden. De nieuwe norm zal de bestaande mogelijkheden fors uitbreiden, en dat op een gecontroleerde manier, inclusief alle garanties voor de kwaliteit en duurzaamheid van het eindproduct.”

Sterke stimulans

De sector reageert alvast enthousiast op de komst van de nieuwe norm voor alternatieve inerte grondstoffen. “We stellen met plezier vast dat er veel vraag naar is”, zegt Caroline Ladang. “Het is uiteraard niet zo dat er in het verleden nog geen alternatieve betonsamenstellingen toegepast zijn, maar toen kregen architecten en bouwheren het risico opgedrongen, terwijl de studie en de controle nu onder het BENOR-merk zullen vallen, inclusief de gebruikelijke kwaliteitsgaranties. Zo zullen ook overheden en andere bouwheren zich makkelijker over de streep laten trekken. Partijen die een beroep willen doen op de nieuwe norm en de bijbehorende BENOR-certificering zullen verschillende mogelijkheden hebben. Is het specifiek voor eigen gebruik – denk aan een betoncentrale of betonproducent – dan kan dat rechtstreeks via BE-CERT, waarbij het college van deskundigen een dossier kan goedkeuren op basis van een studie die is opgemaakt met behulp van een geaccrediteerd laboratorium. Is het de bedoeling om op uitgebreidere schaal te acteren, dan kan dit het best via een ATG. De nieuwe norm zal hoogwaardig gebruik van alternatieve grondstoffen in betontoepassingen in ieder geval sterk stimuleren!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details