Platform voor de bouw
Nieuw Zuid verwelkomt Japanse toparchitect Shigeru Ban
De woontoren op Nieuw Zuid is de eerste opdracht van Shigeru Ban in België. (Beeld: Frederik Beyens)

Nieuw Zuid verwelkomt Japanse toparchitect Shigeru Ban

De gerenommeerde Japanse architect Shigeru Ban gaf op 24 november het symbolische startschot voor de realisatie van de door hem ontworpen BAN-woontoren in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid. Symbolisch, want de werken waren al eerder van start gegaan. Maar 24 november is in de Japanse cultuur Taiandag, een dag vol geluk en voorspoed …

Voor de verzamelde Antwerpse en nationale pers lichtte Ban zijn ontwerp toe en plantte hij een Ginkgo Biloba op de werf, een Japanse wensboom. Die staat in de Japanse tradities symbool voor onder meer hoop, liefde, tijdloosheid en een lang leven. In de exporuimte naast de kantoren van projectontwikkelaar Triple Living opende hij tevens een speciale fototentoonstelling over zijn humanitaire werk in rampgebieden. Zijn aanpak daarvan is ook op een andere manier erg eigentijds. Hij zet er namelijk sterk in op het gebruik van circulaire en nagroeibare materialen.

Het BAN-ontwerp valt op door het lijnenwerk in de gevels. (Beeld: Triple Living)

Ruime binnentuin

Triple Living vernoemde de imposante nieuwbouw op Nieuw Zuid naar zijn bedenker. BAN omvat een rijzige woontoren met 25 verdiepingen, geflankeerd door een lager gebouw. Samen zijn ze goed voor 295 woonunits. De Japans geïnspireerde binnentuin met een omvang van 6.000 m² bezorgt de bewoners een gezonde dosis groen en zuurstof. Deze blikvanger is ontworpen door landschapsarchitect Bas Smets, die ook het plantendecor rond de Notre-Dame in Parijs mag herinrichten. De binnentuin weerspiegelt Shigeru Bans voorliefde voor de natuur. “Ik wilde een plek creëren waar mensen tot rust kunnen komen”, vertelt hij. “Een groene omgeving relaxeert. In Japan gebruiken we hiervoor de term ‘shinrin-yoku’: tot rust komen door jezelf onder te dompelen in het groen.”

Sereniteit

Zoals de andere hoge woongebouwen op Nieuw Zuid zal de BAN-woontoren indrukwekkende uitzichten bieden over de Schelde, het park van Nieuw Zuid en/of de stad. Het BAN-ontwerp valt op door het lijnenwerk in de gevels, dat niet alleen kenmerkend is voor de architect, maar ook een vertrouwd gegeven is in de Japanse kunst. De draagstructuur wordt opgetrokken in beton en staal, maar de gevels worden bekleed met hout. Alle appartementen laten veel licht binnen. Ze belichamen een sereniteit die eigen is aan de bouwstijl van Shigeru Ban. 

Het ontwerp straalt sereniteit en intimiteit uit. (Beeld: Triple Living)

Veel belangstelling

Dat er in België ruimte is voor sterarchitecten, bewijst de grote interesse van kandidaat-kopers. Triple Living heeft de laatste verkoopfase versneld gelanceerd. “De meeste gegadigden zijn dertigers en veertigers die er zelf willen gaan wonen”, zegt Esa van den Heuvel, communicatieverantwoordelijke bij Triple Living. Ook internationaal kan het project op grote interesse rekenen: er hebben zich al kopers aangediend uit de Verenigde Staten, Zwitserland en Italië. Dat was ook het geval voor het nabije Palazzo Verde, een ontwerp van de Italiaanse architect Stefano Boeri, dat in een mum van tijd uitverkocht was. BAN wordt in 2025 opgeleverd. De plint van de woontoren wordt vermoedelijk zelfs al een jaar eerder opgeleverd.    

Expo: Shigeru Ban in rampgebieden

Nog tot en met 31 januari 2023 loopt in de exporuimte van Triple Living (Michel De Braeystraat 51b in Antwerpen) de Shigeru Ban-expo. Al vroeg in zijn carrière ontdekte Shigeru Ban dat kartonnen kokers als bouwmateriaal veel steviger zijn dan vermoed. In de jaren negentig bedacht hij dat zijn recycleerbare kartonnen structuren een groter nut konden hebben. In die periode werd hij zich heel erg bewust van zijn sociale plicht als architect. Hij stond mee aan de wieg van het Voluntary Architects Network (VAN), een ngo die slachtoffers in rampgebieden een menswaardig (tijdelijk) onderkomen wil bieden. Op korte tijd en met een klein budget slaagt Ban erin opzienbarende resultaten te boeken. 

De exporuimte is ingekleed met Bans kenmerkende Paper Partition System (PPS), een duurzaam en kartonnen framework, gedrapeerd met doeken. Op die doeken wordt zijn werk in rampgebieden over heel de wereld voorgesteld. Van de Japanse Log Houses en de shelters in Rwanda uit de jaren negentig tot de opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen eerder dit jaar. De expo is gratis te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens tussen 12 en 18 uur. Groepsbezoeken vanaf zes personen zijn ook mogelijk buiten deze uren, mits afspraak vooraf via info@triple-living.be.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Triple Living (Antwerpen)
  • Architect Shigeru Ban (Tokio, Japan)
  • Hoofdaannemer(s) Van Laere (Zwijndrecht)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details