Platform voor de bouw
Nieuwbouw overtreft grandeur van weleer
Het nieuwe kantoorgebouw werd geconcipieerd als een L-vormige enveloppe die de verschillende programmacomponenten op een functionele en ruimtelijk kwaliteitsvolle manier verenigt.

Nieuwbouw overtreft grandeur van weleer

In het ontwerp gaan eenvoud en technisch vernuft hand in hand. Het resultaat? Een duurzame uitvalsbasis waar flexibiliteit en comfort centraal staan, op basis van een geslaagd architecturaal concept dat de toekomstgerichte visie van Securex perfect illustreert.

De noordoost en -westgevels zijn betrekkelijk eenvoudig en uniform uitgevoerd.

Ooit was de oorspronkelijke hoofdzetel van Securex een architecturaal hoogstandje dat perfect in het masterplan van de Watersportbaan paste. Met zestig jaar op de teller schoot van de vroegere grandeur echter nog weinig over. Op zoek naar meer ruimte, comfort en energie-efficiëntie koos het bekende HR-bedrijf voor de meest logische oplossing: de bestaande hoofdzetel afbreken en vervangen door een state-of-the-artnieuwbouw. Voor ARCH & TECO was dit echter geen vrijgeleide om eender welk concept uit te werken. “Integendeel: we wilden een kantorencomplex ontwerpen dat zich integreert in de historische, modernistische context van de Watersportbaan en aansluiting vindt bij het stedelijk weefsel in de omgeving”, leggen de architecten uit. “Modulariteit, flexibiliteit en duurzaamheid waren belangrijke aandachtspunten, zowel op architecturaal als structureel en technisch vlak. Zo kreeg de nieuwe hoofdzetel bijvoorbeeld een façade in architectonisch beton die qua verhouding en geleding de achterliggende principes en opbouw van het gebouw etaleert. Deze vervult tevens een structurele rol, met name aan de zuidgevels. Ook de lichte, genuanceerde betonkleur is gekozen in functie van de integratie in de omgeving.”

Er zijn maar liefst 450 werkplekken voorzien, telkens met bureaus die zowel zittend als staand werken toelaten.

Doordacht gevelontwerp

Het nieuwe kantoorgebouw werd geconcipieerd als een L-vormige enveloppe die de verschillende programmacomponenten op een functionele en ruimtelijk kwaliteitsvolle manier verenigt. Hoewel de achterliggende idee identiek is, verschillen de noord- en zuidgerichte gevels enigszins van elkaar. De noordoost en -westgevels zijn betrekkelijk eenvoudig en uniform, terwijl de façades aan de zuidoost en -westkant als het ware worden ontdubbeld om de vluchttrappen en (vlucht)terrassen te integreren. “Het verschil in vormgeving moet de zuidgeoriënteerde gevelpartijen verzekeren van zonwering, terwijl het uitzicht op de Watersportbaan gevrijwaard blijft”, leggen de architecten uit. “Op het gelijkvloers wordt de relatie tussen interieur en buitenomgeving trouwens nog extra benadrukt door een verdiepingshoge gordijngevel met donker schrijnwerk.” 

De verdiepingen zijn per twee of drie geschakeld via centrale zones die als informele ontmoetingsplekken fungeren.

Uitgekiende indeling

Daarnaast lieten de architecten de kroonlijst-hoogte variëren: de ene vleugel telt vier bouwlagen, de andere zeven. Dit resulteert in een bruto-oppervlakte van circa 8.500 m², waarmee Securex zijn capaciteit aan de Sportwaterbaan beduidend uitbreidt. De meeste publieke programmacomponenten situeren zich op het gelijkvloers, vlak bij de hoofdinkom. Het gaat om specifieke ruimtes zoals client corners, vergaderzalen en het restaurant. Op de eerste verdieping zijn een conferentiezaal en opleidingslokalen ingericht. De rest van het gebouw omvat 450 werkplekken, vergaderzalen en ‘concentratiecockpits’. “De verdiepingen zijn per twee of drie geschakeld via centrale zones die als informele ontmoetingsplekken fungeren”, vertellen de architecten. “Ze omvatten telkens een kitchenette, een zitruimte en/of een bibliotheek. Verder is er ook nog sprake van een ondergrondse parkeergarage met twee bouwlagen, die rechtstreeks gekoppeld is aan sanitaire faciliteiten met douches, toiletten en lockers.”

Een grote wenteltrap is een van de vele eyecatchers van het nieuwe hoofdgebouw van Securex.

Tegen de klok

De nieuwe hoofdzetel is nog niet opgeleverd, maar het is de bedoeling om een BREEAM ‘Very Good’-rating te bekomen. Het is een passief kantoorgebouw dat verwarmd en gekoeld wordt met behulp van een BEO-veld, dat gekoppeld is aan betonkernactiveringssysteem. Wyckaert is de klasse 8-aannemer die instaat voor de realisatie van het volledige project (ruwbouw, afwerking, technieken en buitenaanleg). Hoewel dit bouwbedrijf al meer dan 130 jaar ervaring kan voorleggen in grote en complexe projecten, is het een geweldige krachttoer geweest om dit bijzondere gebouw binnen de vooropgestelde uitvoerings-
termijn klaar te krijgen. “Gezien het moeizame voortraject moesten we noodzakelijkerwijze tegen de klok werken”, klinkt het. “Bovendien liet de strakke deadline ons niet toe om opmeetwerk ter plaatse uit te voeren of op goede weersomstandigheden te wachten. Het vergde de nodige creativiteit van ons team om voor alle planningsuitdagingen een passende oplossing te vinden.”    

De gevels aan de zuidoost en -westkant zijn ontdubbeld om de vluchttrappen en (vlucht)terrassen te integreren.

Een ware prefabpuzzel

Bovendien loerden er ook enkele technische uitdagingen om de hoek. Zo was de simultane fabricage en montage van de gevel geen evident gegeven. Er kwamen immers meer dan zevenhonderd gevelelementen in sierbeton en 223 aluminium ramen aan te pas, inclusief een staalstructuur die in het sierbeton moest worden gemonteerd. “Door middel van een gezamenlijk 3D-model dat tussen de verschillende betrokken partijen werd uitgewisseld, konden we de elementen op voorhand volledig op elkaar afstemmen. Deze doorgedreven werkvoorbereiding maximaliseerde de output op de werf omdat we niet meer moesten puzzelen of wachten op nieuw te maken elementen”, aldus Wyckaert.

Grote inzet, schitterend resultaat

Ook het grote volume ter plaatse gestort beton was een belangrijk aandachtspunt. “Aangezien zichtbeton al in de ruwbouwfase visueel bijna volledig moet zijn afgewerkt, is het uitermate belangrijk dat elke schakel in de ketting over de juiste expertise beschikt én het project punctueel voorbereidt”, legt Wyckaert uit. “In combinatie met een continue zoektocht naar verbetering gedurende de opeenvolgende stortfases hebben we het beoogde resultaat bereikt. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de uitdagingen die de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Securex kenmerkten. Het is een project dat ontzettend veel inzet van ons personeel heeft gevergd, maar uiteindelijk is het een zeer mooie referentie in onze thuisstad geworden.”    


Participanten aan het woord

Jadec – Beveiligingstechniek

Securex wou niet alleen een mooi en duurzaam gebouw dat veel comfort biedt. Ook aan de veiligheid is flink wat aandacht besteed. Dit luik werd uitbesteed aan Jadec (Lokeren), een kleine kmo met een grote reputatie op het vlak van totale beveiligingsoplossingen. Niet toevallig, want deze specialist installeerde ook in de andere Securex-vestigingen de beveiligingstechniek. “Bovendien zorgen we tevens voor het onderhoud van al deze installaties”, vertelt zaakvoerder Mike Scott. “De nieuwe hoofdzetel is voor de groep een belangrijke mijlpaal waarvan we zeker deel wilden uitmaken. Toch was deze opdracht geen zekerheid voor ons. Securex heeft wel degelijk offertes bij andere spelers opgevraagd. Uit deze marktanalyse bleek echter dat Jadec erg competitieve tarieven hanteert, waardoor we nogmaals onze kennis en kunde mochten demonstreren. Het was een aanzienlijk project met een Bosec-gekeurd branddetectiesysteem met vijfhonderd detectoren en 75 handbrandmelders, gekoppeld aan de andere gebouwentechnieken. Daarnaast plaatsten we een Bosec-gekeurde aspiratiedetectie onder de valse vloeren en plafonds en een Incert-gekeurde inbraakdetectie met smartbuildingkoppeling naar andere technieken. Verder installeerden we op 125 deuren een toegangscontrolesysteem met kaart- en smartphonelezers, design speedlanes in glas, een camerasysteem en een netwerkintercomsysteem met touchscreenbuitenposten. Het project omvatte ook nog de plaatsing van slagbomen, verkeerseilanden, bedieningszuilen, een fietsdraaikruis en design verdwijnpalen voor het afsluiten van de bezoekersparking na de werkuren.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Securex (Gent)

Architect ARCH & TECO (Gent)

Hoofdaannemer(s) Wyckaert (Gent)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details