Platform voor de bouw
Nieuwbouw reflecteert marktleiderschap
In visueel opzicht zal het gebouw perfect het progressieve karakter van By-Cast reflecteren. (Beeld: Q-Bus Architectenbureau)

Nieuwbouw reflecteert marktleiderschap

Sinds kort straalt de uitvalsbasis deze status ook visueel uit. Behalve in een ‘futureproof’ renovatie van de huidige productiehallen investeerde By-Cast ook in de bouw van een nieuwe opslagloods en een uiterst duurzaam en esthetisch aantrekkelijk kantorencomplex.

Tekst Els Jonckheere    |    Beeld Q-Bus Architectenbureau/Altez

Met 3000 m² asbesthoudende golfplaten vielen de oudste productiehallen niet meer te rijmen met de duurzaamheidsgedachte van By-Cast. Vandaar dat het management Altez de opdracht gaf om deze gebouwen in een hypermodern kleedje te steken, en dat volgens het sleutel-op-de-deurprincipe. “Als allroundspecialist inzake industriële gebouwen zijn we de aangewezen partner voor dergelijke projecten”, vertelt bouwconsulent Stefan Coolen. “Bovendien garanderen we een uiterst snelle uitvoering met prefab staal- en betonconstructies. Wat niet betekent dat de klant eenheidsworst krijgt. Integendeel: een van onze sterktes is dat we in elk project naar innovatieve originaliteit streven. Een concept dat blijkbaar ook bij By-Cast aansloeg, want we kregen eveneens de vraag om een nieuwe opslagloods en kantorencomplex te realiseren.”

Op de grote, vrijdragende en uitkragende staalconstructie komt een groot terras dat uitgeeft op de bedrijfsrefter. (Beeld: Altez)

Project in een notendop

Om op de energiekosten te besparen, werden de daken en een deel van de gevels van de oudste productiehallen uitgerust met geïsoleerde sandwichpanelen. “Tegelijkertijd werden in deze daken geïsoleerde lichtstraten geïntegreerd, die tevens dienstdoen als rook- en warmteafvoer”, aldus Stefan Coolen. “Vervolgens hebben we een nieuwe loods van circa 620 m² opgetrokken, bestemd voor de opslag van grondstoffen.” De tweede fase bestond uit het strippen van de oude kantoren, die als sociale ruimte worden ingericht. Ze werden geïntegreerd in een nieuwbouw met twee bouwlagen, opgetrokken met structurele, dragende, geïsoleerde dubbele prefab zichtbetonwanden. Stefan Coolen: “Er kwam dus geen beton- of staalconstructie aan te pas, waardoor binnenin niks van de draagcon-structie zichtbaar is. Bovendien konden we hierdoor beide niveaus als een grote ruimte zonder draag-structuren realiseren, wat een enorme flexibiliteit voor de bouwheer creëert. De volledige binnenruimte wordt immers afgewerkt met gipskartonwanden, wat een gemakkelijke herindeling toelaat. Het nieuwe volume wordt aan de buitenzijde bekleed met grijze betonpanelen, die gedeeltelijk bedekt worden met strekmetalen gevelcassettes.”

Beide niveaus zijn als een grote ruimte zonder draagstructuur gerealiseerd, wat een grote flexibiliteit voor
de bouwheer creëert. (Beeld: Altez)

Beeldvormende uitkraging

Twee paradepaardjes kenmerken het nieuwe kantorencomplex. Enerzijds is het gebouw doorspekt met duurzame technieken. “Zo gebeurt de verwarming en koeling volledig door middel van een BEO-installatie”, legt Stefan Coolen uit. “Voorts zorgde een doorgedreven relighting van de oude productiehallen voor een efficiënte en energiezuinige verlichting met leds.” Anderzijds is er het architecturale visitekaartje in de vorm van een grote, vrijdragende en uitkragende staalconstructie, die aan de gevel is gemonteerd. Deze heeft een gelakte strekmetalen cassette-bekleding, die gecombineerd is met groene metaalplaten waarin de naam van de firma is uitgesneden. “Dit beeldbepalend element heeft ook een functionele rol”, aldus Stefan Coolen. “Boven op de uitkraging bevindt zich immers een groot terras dat uitgeeft op de bedrijfsrefter.”

Referentie die kan tellen

Met By-Cast heeft Altez er opnieuw een erg mooie referentie in de Limburgse regio bij. “Hoewel het kantorencomplex nog niet volledig is afgewerkt, zien we nu al dat het een belangrijk landmark zal worden”, concludeert Stefan Coolen. “Visueel weerspiegelt het gebouw perfect het progressieve
karakter van deze firma. Tegelijkertijd reflecteert het onze kennis en expertise: van afbraak over
renovatie tot hypermoderne nieuwbouw met niet-alledaagse bouwmethodes. Technisch gezien was dit niet de moeilijkste opdracht, hoewel ze zeker wel uitdagingen met zich meebracht. Vooral dan in het renovatiegedeelte, waar een minutieuze voorbereiding allesbepalend is – ook voor het opmaken van een concurrentiële offerte en een haalbare planning voor alle betrokken partners.”
 


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer By-Cast (Tessenderlo)
Architect Q-Bus Architectenbureau (Lummen)
Hoofdaannemer(s) Altez (Tielt)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details