Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Nieuwbouw voor personeel, showcase voor klanten

Stone - fotografie Valerie Clarysse - 12 kopiëren

10 november 2020 Leestijd 14 minuten

Deel dit artikel

Al zitten het krachtdadige lijnenspel en de splitlevelschikking van de volumes er ongetwijfeld ook voor iets tussen. Vanaf de Ringlaan wordt je blik als het ware vanzelf naar de hedendaagse nieuwbouw geleid.

Tekst Stephanie Demasure    |    Beeld Architectenbureau Naert, Valerie Clarysse

Een industriegebouw in beton en staal hoeft er niet voorspelbaar uit te zien. Dat bewijst de nieuwbouw van Van Hulle vanaf de allereerste blik. In plaats van een grauw, saai betonblok werkte Architectenbureau Naert een ontwerp met splitlevelvolumes uit. De bouwblokken zijn speels op elkaar gestapeld. De grote uitkragingen geven het gebouw een dynamisch karakter.

De verrassende keuzes voor de gevelafwerking doen de rest. Met goed 2000 vierkante meter glas, 1000 vierkante meter keramische gevelpanelen en circa 350 vierkante meter gevelstenen koos Van Hulle niet voor de makkelijkste of meest voor de hand liggende oplossing. De bouwheer daagde zijn vaste partners uit om origineel en creatief uit de hoek te komen. Als bouwcenter beschik je nu eenmaal over een rijk professioneel netwerk als je zelf aan het bouwen gaat.

Alles onder één dak

Het nieuwbouwproject betekent voor Van Hulle niet enkel een fikse upgrade en meer visibiliteit. Het zorgt ook voor een praktischere organisatie van de dagelijkse activiteiten. Waar er vroeger gewerkt werd in twee afzonderlijke kantoorgebouwen – weliswaar naast elkaar gelegen – kreeg al het personeel een plaatsje in het nieuwe complex. Voor de verkoop van bouwmaterialen was een magazijn met een duidelijk overzicht uiteraard belangrijk. Zo kan Van Hulle zowel particuliere klanten als professionals snel bedienen.  

“Naast een goede ‘flow’ voor de verkoop had de bouwheer nood aan een functionele toonzaal”, zegt architect Wouter Naert. “Een showroom die uitnodigt tot samenwerking en ontmoeting. Ze moet andere bedrijven aantrekken en overtuigen om hun technieken en producten mee te integreren. Met een sterker bouwaanbod voor Van Hulle en meer zichtbaarheid naar hun eigen klanten toe.” Ook de kantoren zijn verweven met de toonzalen door hun splitlevelniveaus en zijn zo geïntegreerd aan de achterkant van het gebouw. Op die manier staan alle diensten met elkaar in contact, wat het uitwisselen van informatie bevordert.

Het architecturale ontwerp dankt zijn uitstraling aan de uitkragende luifels en
de slanke horizontale lijnen. (Beeld: Valerie Clarysse)

Vlot toegankelijk

Bij Van Hulle Bouwservice komen dagelijks veel mensen over de vloer. Het optrekken van een nieuwbouw was meteen ook het moment om in te spelen op de parkeerdruk en de circulatie in en rond het gebouw. “Er is over de volledige oppervlakte van het gebouw parking voorzien, voor bedienden en bezoekers. Deze semiondergrondse parkeerruimte is een meerwaarde voor de site en de gebruikers. Ze heeft een volledig open karakter aan de straatzijde en de inritzone. Vanaf de R. Detavernierlaan is er een opsplitsing. Die leidt enerzijds naar de parking en anderzijds naar de toonzaal en de rest van de site”, schetst Wouter Naert de situatie. Vanuit de parking kom je, via de grote buitentrap, aan de inkom. Of je neemt de lift of binnentrap tot in het gebouw. Aan de achterzijde is er ook een toegang voor fietsers en voetgangers voorzien.

Op het straatniveau ligt de focus op de logistiek en administratie. Daarboven, iets hoger dan de Ringlaan, vind je de toonzaal. Die springt meteen in het oog bij passanten. De toonzaal staat in contact met de aanpalende kantoorruimtes. De centrale gang deelt de showroom visueel op, zodat ze overzichtelijk blijft. In het verlengde van die lijn vind je een brede trap, die de bezoekers naar het showroomgedeelte op de verdieping brengt. De andere niveaus combineren kantoren met een toonzaal. Van Hulle heeft dus alle ruimte om producten en technieken uitgebreid voor te stellen aan zijn klanten – 1750 vierkante meter ‘toonzaaloppervlakte’ om precies te zijn.

Boven de toonzaal werd een ‘zwevend’ niveau gecreëerd. Deze ‘topbox’ biedt enkele mogelijkheden voor latere uitbreiding, maar is eventueel ook inzetbaar als refter, recreatieruimte of decor voor lezingen. Dit volume staat los van het dakgedeelte van de toonzaal. Het creëert een mooie architecturale lijn, maar tegelijk ook een duidelijke scheiding met de bovenliggende ruimte.
Intern wordt de vrije ruimte tussen de toonzaal en de topbox gebruikt om er technieken in onder te brengen.    

De grote overspanningen en plaatuitkragingen werden gerealiseerd door middel van nagespannen vloerplaten, die zo een vlak, balkenloos vloersysteem vormen.

Technische uitdaging

Het architecturale ontwerp dankt zijn uitstraling aan de uitkragende luifels en de slanke horizontale lijnen. Al brachten die elementen technische uitdagingen met zich mee. Wouter Naert: “Om dat te verwezenlijken, gebruikten we nagespannen betonvloeren. Deze techniek houdt in dat de ter plaatste bekiste en gestorte vloerplaten worden gewapend met wapeningstrengen die nadien hydraulisch worden aangespannen. Zo slaagden we erin de grote uitkragingen te realiseren zonder balken te moeten gebruiken.”

Zorgen dat het structuurconcept en de berekeningen van onder meer die wapeningsstrengen klopten, was de opdracht van COBE ingenieurs. Als stabiliteitsingenieur speelde het een cruciale rol bij de succesvolle realisatie van de ondergrondse parking en de glasgevels. “In dit project vormde ons 3D-rekenmodel een duidelijke meerwaarde”, zegt Koen Vannevel, zaakvoerder bij COBE. “Het gebouw is op palen gefundeerd en bestaat voornamelijk uit een skelet van betonkolommen en -wanden, afgestemd op de onderliggende parkeerplaatsen. De grote overspanningen en plaatuitkragingen werden gerealiseerd door middel van nagespannen vloerplaten, die zo een vlak, balkenloos vloersysteem vormen. De gevels zijn opgetrokken uit glas, gevelmetselwerk en plaatmateriaal. Die combinatie maakte de stabiliteitsstudie extra belangrijk. We werkten de plannen uit in REVIT STRUCTURE. De 3D-calculatie in Diamonds – Buildsoft maakte de scherpe dimensionering van de kolommen en stijve kernen mogelijk, ook al zijn ze onderhevig aan normaalkrachten en buiging door de wind.”

Een bijkomende complexiteit was dat er door het gebruik van nagespannen vloeren slechts beperkt geboord worden op verscheidene plaatsen. Alle technieken en bevestigingsmaterialen moesten dus vooraf ingetekend worden, want nadien waren wijzigingen niet meer mogelijk. Dankzij een duidelijke communicatie en constructieve samenwerking tussen alle partijen liep het bouwproces, ondanks die extra uitdaging, op wieltjes.    


Participanten aan het woord

Belumeco – Aluminium raamwerk

Een van de eyecatchers van het nieuwe Bouwservice Van Hulle-gebouw in Tielt is zonder twijfel de indrukwekkende glaspartij. Het bijbehorende aluminium raamwerk komt uit Ardooie en is voor Belumeco een mooi visitekaartje. Zaakvoerder Filip Vermeulen is een tevreden man: “Ja, natuurlijk. Dit is een indrukwekkend en hedendaags project, waaraan we met plezier meewerkten. Al zeg ik er meteen graag bij dat wij de voorbije jaren al een mooie staat van dienst opbouwden. Ook in het Belfius Basecamp van Club Brugge in Westkapelle, R-Plaza in Roeselare en de hoofdkwartieren
van Ardo en d’Arta in Ardooie kan je onze aluminium raam- en deurprofielen terugvinden.”

Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende adelbrieven die Belumeco kan voorleggen. “En meteen de beste illustratie dat wij ons terecht op grote projecten voor aannemers en architecten kunnen en mogen focussen. Het basisprincipe is altijd hetzelfde: aluminiumschrijnwerk is vakwerk. Het hele productieproces – van de eerste meting tot de afwerking – in eigen beheer houden, is daarbij een bewuste keuze voor controle. Voor kwaliteit ook. Bij ons is elk project maatwerk en wanneer je als onderneming met die attitude aan iets begint, kom je doorgaans in de buurt van de perfectie. En die perfectie is eigenlijk ons vak”, aldus Filip Vermeulen.


Leonardo Fix – Bevestiging gevelpanelen

Om de keramische gevelpanelen maximaal te laten schitteren, was een bevestigingssysteem op maat nodig. Een kolfje naar de hand van Leonardo Fix uit Lendelede. Naast de distributie van gekleurde bevestigingsmaterialen en afwerkingsprofielen is het bedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen van draagstructuren.

“Onze inhouse studiedienst maakte de statistische berekeningen en uitvoeringsplannen voor de volledige draagstructuur”, vertelt zaakvoerder Bart Lips. “Een werk waarbij je met veel factoren rekening moet houden: draagvermogen van de ankers, uitzetting van de profielen, buigsterkte van de profielen en de tegels zelf … Op deze werf werden bovendien voorgespannen welfsels gebruikt. De positionering van de boringen voor de ankers was dan ook cruciaal. We moesten voorkomen dat de wapeningsstrengen beschadigd zouden raken tijdens de montage van de ankers. Dat deden we niet alleen. We pleegden nauw overleg met de architect en het bedrijf dat de plaatsing van de gevel voor zijn rekening nam.”

Op basis van deze uitvoerige studie ontwikkelde Leonardo Fix een bevestigingssysteem op maat van het project en leverde het de complete draagstructuur op de werf. Een locatie die ze maar al te goed kennen. Van Hulle is namelijk een van de dealers van Leonardo Fix-producten, zoals gekleurde schroeven, afwerkingsprofielen en isolatiepluggen.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Van Hulle Bouwservice (Tielt)
Architect Architectenbureau Naert (Pittem – Zwevezele)
Hoofdaannemer(s) Vuylsteke – Eiffage (Meulebeke)
Studiebureau COBE ingenieurs (Jabbeke)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details