Het iconische café O’ Tourmalet in Gistel heeft plaatsgemaakt voor een stijlvol nieuwbouwcomplex dat onderdak biedt aan enkele handelszaken en kantoren. De architecten hielden de sportieve geschiedenis van het oorspronkelijke pand in gedachten, maar werkten vooral ook toekomstgericht. Geïntegreerde moderne technologieën en een flexibele invulling van de ruimtes vormden de basis van ‘Tourmalet’.
Profwielrenner Sylvère Maes won twee keer de Ronde van Frankrijk dankzij onder andere een iconische ritwinst op de Tourmalet. Na zijn wielercarrière opende hij het gelijknamige café in Gistel. Dit pand werd samen met enkele naburige percelen aangekocht door Juva Projects BV uit Koekelare, dat samen met Jonckheere ir-architecten uit Brugge een gloednieuw bedrijvencomplex ontwierp, met de rijke geschiedenis van café O’ Tourmalet als rode draad. In het kersverse gebouw vonden onder andere Foodbar Sylvère, Houthandel Leirman, Familiehulp en PGS Group hun onderkomen.
Jan Cloet, bij Jonckheere ir-architecten projectleider: “Het voormalige café was wit met donkere accenten. Deze stijlelementen hebben we toegepast in een moderne architectuur. Tourmalet is opgetrokken uit witte betonpanelen, gecombineerd met glaspartijen en zwarte aluminiumprofielen. Dit creëert een heel leuk lijnenspel met een knipoog naar het verleden. Bovendien is het speelse uiterlijk niet enkel esthetisch, maar ook functioneel. De voor- en achteruitstekende gevelelementen bieden beschutting tegen oververhitting in de kantoren en voorkomen brandoverslag tussen de verdiepingen.”
Tourmalet beschikt over een ondergrondse parking van 1.500 vierkante meter. Op het gelijkvloers is ongeveer 1.500 vierkante meter handelsruimte terug te vinden, met daarboven drie kantoorniveaus met een totaaloppervlakte van bijna 2.500 vierkante meter. De link met het verleden betekent evenwel niet dat de toekomst vergeten wordt. “Integendeel”, zegt Jan Cloet. “Het gebouw is futureproof ontworpen, inclusief een logisch gebruik van de oriëntatie: aan de noordzijde grote ramen voor meer lichtinval, aan de zuidelijke achterkant grote oversteken en terrassen met een prachtig uitzicht over het weidse landschap. Ook het gebruik van duurzame materialen, geïntegreerde moderne technologieën en doordachte toepassingen om de ruimtes flexibel in te vullen, bieden veel toekomstperspectief.”
De vrije ruimte op het dak van Tourmalet werd optimaal benut voor het plaatsen van zonnepanelen. Het gebruik ervan is verdeeld over alle entiteiten. In de parking en fietsenstalling zijn intelligente oplaadpunten geïnstalleerd, waarbij de beschikbare zonne-energie maximaal wordt benut. Van bij de casco-oplevering is in elke eenheid basisinfrastructuur voor HVRF-warmtepompen voorzien. Enerzijds om een wildgroei aan individuele verwarmingssystemen tegen te gaan, anderzijds om bewust in te zetten op de meest energiezuinige toepassingen. Deze systemen met interne warmteregelaar transporteren restwarmte of -koelte uit andere delen van de respectievelijke unit alvorens bij te stoken of te koelen.
Daarnaast zijn de ventilatiedebieten in elke entiteit ruimer uitgevoerd dan de opgelegde EPB-eisen voor het hoogste comfort, met de aanvoer van voldoende verse lucht en een accurate CO2-sturing als speerpunten. Bovendien is in elke kantoorruimte een verhoogde vloer en verlaagd plafond geïnstalleerd. Dit maakt het mogelijk om technieken eenvoudig aan te passen bij het vaststellen van nieuwe noden en het bevordert een optimale akoestiek.
Jonckheere ir-architecten bestaat uit een multidisciplinair team van een twintigtal medewerkers. “Onze projecten beginnen met visiestudies in samenwerking met de betrokkenen, proefschetsen en een eerste ontwerp. Verder staan we in voor de omgevingsaanvraag en behartigen we de opmaak van bestekken, de coördinatie van aannemers en de oplevering van het project. We fungeren doorheen het volledige bouwproces als centraal aanspreekpunt. Bij Tourmalet werd er bewust gekozen voor een opsplitsing in diverse loten. Zo houden we de vinger aan de pols qua budget, planning en kwaliteit. We hebben ook interieurvormgevers in huis. In dit project was bijvoorbeeld sprake van een zeer goede samenwerking tussen onze interieurdesigners en Ergodôme voor de realisatie van high-end kantoren voor PGS Group”, besluit Jan Cloet. “Een knap staaltje samenwerking met een resultaat om trots op te zijn.”
In de nieuwe kantoren van PGS Group stond Ergodôme in voor de juiste zonering van het meubilair, het ergonomieconcept en de beleving op de werkvloer. In overleg met de bouwheer en architect werd een toekomstgericht totaalconcept ontworpen, met wellbeing, ergonomie en efficiëntie in de hoofdrol. Want gezonde, gelukkige werknemers zijn voor Ergodôme altijd het uitgangspunt.
Tekst Marlies Decavel | Beeld Ergodôme
Een eerdere samenwerking met PGS Group bezorgde Ergodôme mooie adelbrieven. De ergonomiespecialist gaf dan ook hun nieuwe kantoren in Tourmalet in Gistel vorm, in samenwerking met Jonckheere ir-architecten. Gilles Wynant, projectleider bij Ergodôme, vertelt: “De indeling is gevarieerd, met individuele werkplekken, diverse vergaderzalen, meetingpods en belcellen, een gezellige koffiehoek en restaurant. We ontwierpen een kantoorindeling met verschillende functionele zones waar medewerkers comfortabel kunnen werken.”
Streven naar ergonomie en beleving
Zo’n dynamische inrichting voorziet voor elke taak een geschikte werkomgeving. Videocalls gaan door in een belcel met ideale akoestiek, een snelle bespreking voer je in een meetingpod zodat andere collega’s hun focus kunnen behouden en vergaderingen vinden plaats in een comfortabele vergaderzaal met handige IT-functionaliteiten en high-end kantoormeubilair. Ergodôme begeleidt zijn klanten om ruimtes optimaal in te vullen met het oog op de toekomst, de mensen en de performantie. “We denken na over de meest logische en esthetische toepassing voor elk bedrijf”, benadrukt Gilles Wynant. “We zoeken met de architect naar de juiste zonering en ondersteunen bij het uittekenen van de plannen. Zo streven we naar het meest ergonomische concept en de ideale beleving op de werkvloer.”
Multifunctionele werkplekken
“Slapen, werken, relaxen. We hebben 24 uur per dag aandacht voor het comfort van onze klanten. Want een goede ondersteuning van je houding maakt een wereld van verschil. Een kantoordag bestaat niet meer uit acht uur aan een bureau zitten”, zegt Gilles Wynant. “We werken vaker samen, hebben digitale meetings of staan eens recht. Daarom is er meer aandacht voor comfort op de werkvloer en zijn dynamische, multifunctionele werkplekken een must. Het is bewezen dat gelukkige werknemers beter presteren. Investeren in ergonomie en welbevinden is dus altijd een goede zet.”