Platform voor de bouw
Nieuwe blikvanger langs Albertkanaal
Elke twee weken werd er een nieuwe verdieping afgewerkt.

Nieuwe blikvanger langs Albertkanaal

Amper een dik jaar later blinkt er aan het Albertkanaal een gloednieuw kantoorgebouw met een productiehal en een parking met buitenstockage op het dak – een architecturaal visitekaartje op topniveau voor de producent van scheepsluiken. De eyecatchers van dienst zijn de kraan op het dak en het groene harnas van beton en staal rond het gebouw. 

Blommaert Aluminium Constructions bouwt al sinds 1978 aluminium scheepsluiken, masten, trappen en loopplanken voor binnenschepen.
Daar kwamen in de loop der jaren ook mobiele overkappingen voor opslagplaatsen en aluminium constructies voor de industrie bij. Enkele jaren geleden schakelden het bedrijf internationaal een versnelling hoger met een groot contract in Brazilië. Bovendien opende het niet zo lang geleden een kantoor in Rotterdam. Met de nieuwe hoofdzetel aan het Albertkanaal in Wijnegem, tussen de sites van Frisomat en Axel Vervoordt, maakt het bedrijf zich klaar voor de verdere groei en internationalisering. De bouw is een project van Blommaert Aluminium Constructies en investeringsgroep Buysse & Partners. Het ontwerp is van mortelmans van tricht architecten. 

Slim ruimtegebruik

De nieuwe gebouwen van Blommaert Aluminium Constructions bevatten 4700 m² kantoorruimte, die verdeeld is over acht verdiepingen. Voorts is er sprake van een productiehal van 1800 m², 2600 m² stockageruimte op het dak en 2600 m² parkeerruimte, verspreid over drie verdiepingen. En dat allemaal op een terrein van 3240 m². Dus deed mortelmans van tricht architecten waarvoor het intussen bekend is: extra ruimte creëren door te stapelen. Architect Sebastian Mortelmans: “Ruimte wordt alsmaar schaarser, en dat niet alleen in steden. Om die beperkte ruimte slim te gebruiken, stapelen we steeds meer functies. Alles wat niet op de beneden-verdieping hoeft, brengen we naar een hogere verdieping. Een tweede strategie van slim ruimtegebruik is ruimte delen. Blommaert Aluminium Constructions gebruikt voorlopig alleen het eerste en tweede niveau van het kantoorgebouw. De andere verdiepingen zijn te huur en er is een coworkingspace ingericht. Afhankelijk van de groei van het bedrijf zal Blommaert op langere termijn ook de andere verdiepingen gebruiken.”   

Stockage op het dak

Boven op het dak van het kantoorgebouw staat een kraan. Ook dat is een ideale manier om plaats te winnen. Jack Berben, commercieel directeur van hoofdaannemer Cosimco: “Blommaert gebruikt de kraan om schepen op het Albertkanaal te laden en te lossen. De voorraad van de afgewerkte en te herstellen scheepsluiken staat dan ook op het dak van zowel het parkeer- als het kantoorgebouw. We hebben die kraan onder meer gebruikt bij de bouw. Ze staat daar dus puur functioneel. Toch vind ik dat ze de nieuwe gebouwen architecturaal gezien nog indrukwekkender maakt. Noem het gerust functionele schoonheid.”

Scheepsluiken laden en lossen gebeurt met behulp van de kraan op het dak.

Harnas van groen beton en staal

Nog meer functionele schoonheid vind je aan de buitenkant van het gebouw. Want als verwijzing naar het industriële karakter van de site, brachten de architecten de draagstructuur naar buiten. Sebastian Mortelmans: “Zo krijg je eigenlijk een harnas of skelet dat de kantoren en de parking omarmt. Tegelijk sluit de groene kleur van het beton aan bij de omgeving, waar de hedendaagse stoere industriële activiteit in contact komt met industrieel erfgoed en natuur. Bovendien fungeert het exoskelet tijdens de warmste dagen van het jaar als een belangrijke primaire zonwering.

Twee weken bouwtijd per verdieping

Jack Berben van Cosimco: “De grootste uitdaging voor ons was toch wel de strakke timing. We werkten met gemiddeld zestig arbeiders op de werf en realiseerden elke twee weken een nieuwe verdieping. Dat is natuurlijk ook de sterkte van Cosimco. We prefabriceren zo veel mogelijk met onze partners. Zo neemt de plaatsing zelf minder tijd in beslag.” Cosimco staat bekend om de technisch complexere opdrachten, vooral in de logistiek en de productiesector. Je schakelt het bedrijf in voor het volledige bouwproces, van bouwteampartner en ruwbouw tot de plaatsing van de technische installaties en de afwerking. Enkele projecten van Cosimco zijn een ultramoderne datacentercampus in Amsterdam en een distributiecentrum van 50.000 m² met 62 laadkades voor Domus Logistics in Olen.   

De voornaamste eyecatcher is de draagstructuur van groen beton en staal, die het gebouw als een harnas omarmt.

Van complexe puzzel naar organisch geheel

Mortelmans van tricht architecten is gespecialiseerd in bedrijfsgebouwen. Het bureau ontwerpt momenteel het nieuwe businesspark Gate 7 in Kontich, dat genomineerd is voor de RES Award 2020 in de categorie ‘commercial buildings’. Ook het stralend witte bedrijfsgebouw van The Pack in Bonheiden, de nieuwe hoofdzetel van Atlas Copco Rental in Boom en de recentste uitbreiding van Melexis in het Bulgaarse Sofia zijn sprekende referenties. Sebastian Mortelmans: “Ons doel is om de ideale werkplek te creëren door de complexe puzzel van functies en bedrijfsprocessen om te zetten in een logisch en organisch ontwerp. Met dat ontwerp maken we het leven van bedrijven en hun medewerkers makkelijker, efficiënter en comfortabeler. Dat is de sterkte van ons architectenteam.”    


Participanten aan het woord

SPIE Belgium – Klimaatplafonds 

In de nieuwe hoofdzetel van Blommaert Aluminium Constructions in Wijnegem vind je geen vloerverwarming, maar wél klimaatplatfonds. Met dank aan SPIE Belgium, dat alle HVAC-technieken installeerde. “Met vloerverwarming liggen de zones op voorhand vast. Het voordeel van klimaatplatfonds is de ruimtelijke flexibiliteit in een gebouw. Dat is een must als je je ruimtes verhuurt of gebruikt als coworkingspace”, legt commercieel verantwoordelijke Senne Mentens uit. “De plafondpanelen geven een aangename, gelijkmatige warmte of koeling af. Je hebt dus geen last van tocht of blazers. Bovendien is het systeem heel energiezuinig.”

SPIE Belgium maakt deel uit van de SPIE Group, die wereldwijd zeventigduizend werknemers telt. Ze ontwerpen, plaatsen en onderhouden energie- en klimaatsystemen, IT-infrastructuur, automatiseringsprojecten en communicatienetwerken in alle mogelijke sectoren. Senne Mentens: “We prefabriceren veel zaken in onze ateliers en brengen ze dan als een bouwpakket naar de werf. Dat gold ook voor de HVAC-technieken van Blommaert Aluminium Constructions. Alles is op voorhand gebouwd, getest en eventueel verbeterd. Zo neemt de eigenlijke installatie weinig tijd in beslag. Als de klant dat wil, kan hij de werkzaamheden zelfs komen volgen in ons atelier.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Blommaert Aluminium Constructions (Wijnegem)  en Buysse & Partners (Antwerpen)

Architect mortelmans van tricht architecten (Antwerpen)

Hoofdaannemer(s) Cosimco (Kontich)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details