Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Nieuwe buizenfabriek kan vlot inspelen op Europese kaderrichtlijnen

DJI_0205
De nieuwe fabriek bevindt zich op het industrieterrein in Brustem, tegenover een van de huidige sites.

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | Webeco

1 augustus 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Webeco, de gekende producent van prefabbetonproducten, breidt zijn activiteiten uit met een gloednieuwe buizenfabriek. Met deze investering wil het familiebedrijf de komende jaren kunnen voldoen aan de vraag op de markt. De nieuwe fabriek bevindt zich op het industrieterrein in Brustem, tegenover een van de huidige sites.

Na de uitbreiding in 2019, waarbij er een volledig nieuwe productiehal met bijbehorende kantoren gebouwd werd, lagen er opnieuw plannen klaar om de activiteiten te verruimen. In maart 2021 ging fase 2 van start. Webeco bouwde een volledig nieuwe fabriek om de productie van betonbuizen in eigen handen te nemen, onder het motto ‘wat je zelf doet, doe je beter’. In samenwerking met diverse partners – zoals aannemer MTS Systems – werd het complex snel gerealiseerd en kon het bedrijf begin 2022 starten met de testproductie. 

Momenteel is de fabriek volop in gebruik.

Producten van het allerhoogste niveau

Op de nieuwe site zal een sterk doorgedreven automatisatie heersen die de klant een hoge kwaliteit garandeert. Aan de hand van deze automatisatie zullen alle buizen dezelfde weg afleggen en alle testen en afwerkingen ondergaan alvorens ze op het terrein gestapeld worden voor uitharding. Elke buis zal uiteraard in overeenstemming met de geldende BENOR- en CE-normen geleverd worden. De fabriek is uitgerust met machines van de beste kwaliteit en de nieuwste technieken op de markt. Het frame van de buizenpers weegt maar liefst 42 ton en komt met een carrousel voor automatische handling en controle. In combinatie met de aanwezige expertise garandeert deze technologie producten van het allerhoogste niveau.

“De nieuwe site staat helemaal in het teken van de Business Unit ‘Concrete Water Products’”, zegt Maxine Welkenhuysen van Webeco. “In deze tak biedt Webeco een volledig gamma gestandaardiseerde betonproducten voor riolerings- en afwateringswerken aan, alsook een uitgebreid programma aan maatwerkconstructies. Dit heeft tot gevolg dat ons bedrijf complete DWA- en RWA-systemen kan aanleveren.”

Elke buis wordt in overeenstemming met de geldende BENOR- en CE-normen geleverd.

Totaaloplossingen op basis van marktvraag

De Europese kaderrichtlijn Water wordt binnenkort een pak strenger. Tegen 2027 moet al het oppervlakte- en grondwater van goede kwaliteit zijn. Verder uitstel is dus niet meer mogelijk. Bovendien wordt afwatering alsmaar belangrijker door de klimaatverandering. Om verder te kunnen bijdragen aan deze kaderrichtlijn zal Webeco zich toeleggen op de productie van ongewapende, gewapende en poreuze buizen van hoogstaand niveau. Het uitgebreide gamma met diverse standaard- en maatwerkproducten voor infrastructuurprojecten en nutsvoorzieningen zoals water en elektriciteit maakt dat er nu totaaloplossingen kunnen worden aangeboden. Op die manier speelt Webeco nog beter in op de vraag van de markt. Niet enkel voor het familiebedrijf, maar ook voor de klant is het vast en zeker positief om de productaanvoer te kunnen centreren naar één producent. 

Maxine Welkenhuysen: “Momenteel is de fabriek volop in gebruik en wordt er dagelijks vlot geproduceerd bij Webeco. De kwaliteitscertificeringen worden ook stilaan afgerond. Kwaliteit is binnen ons bedrijf een topprioriteit en wordt gedragen door zowel het management als de medewerkers. We leggen ons er dan ook op toe om deze kwaliteitsnorm door te trekken naar onze nieuwe producten, zodat we een kwalitatief totaalpakket kunnen aanbieden.”    

De buizenpers komt met een carrousel voor automatische handling en controle.
TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Webeco (Brustem)
  • Architect Grosemans Heylen Architecten (Sint-Truiden)
  • Hoofdaannemer(s) MTS Systems (Brustem)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details