Platform voor de bouw
Geveltechnieken

Nieuwe loods krijgt esthetische gevel

“Het feit dat we deze hele site prefab konden bouwen, beperkte het aantal transporten naar de werf aanzienlijk”, zegt Arne Roels.

Tekst | FEBE

Beeld | Philippe van Gelooven

6 januari 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De site van Equans in Hoboken werd volledig vernieuwd. De gebouwen bieden ruimte voor kantoren, opslag en montage. De blinde straatgevel bestaat uit betonpanelen met ingewerkte baksteenstrips. Een mooie realisatie van LG-Beton, dat ook alle geprefabriceerde structuurelementen leverde.

Architect en stedenbouwkundige Koen Verhoeven, zaakvoerder bij M3 architecten, stippelde het masterplan voor de vernieuwing van de volledige site uit. Hij is ook de ontwerper van de Equans-gebouwen. “De positionering van het opslaggebouw heeft verschillende voordelen. Ten eerste heeft het gebouw een volle gevel aan de straatkant, die daar­door een egale en veel fraaiere aanblik krijgt. Vermits dit gebouw volledig als opslagplaats zal dienen, is er geen sprake van geluidsoverlast voor de buren. Meer nog: het functioneert als akoestische buffer voor de achterliggende hallen, waar wel gemonteerd wordt”, weet Verhoeven. 

Logische keuze voor prefab

De structuur is samengesteld uit geprefabriceerde betonelementen. De buitenschil wordt gevormd door betonnen sandwichpanelen. Arne Roels van LG-Beton: “Voor een bedrijf als Equans zal snelheid altijd een heel grote rol spelen. Dat ze voor prefab kiezen, ligt voor de hand. Het is een klassieke constructie, al waren er toch wat extra aandachtspunten. Zo omvat deze opslagplaats een mezzanine met een overspanning van 12 meter, die een nuttige belasting van 2.400 kg/m² moet kunnen dragen. Verder is er ook een opslagruimte voor gevaarlijke stoffen voorzien, wat wel wat extra eisen met zich meebrengt.”

 wilde een esthetischere oplossing voor de gevel aan de straatkant. Arne Roels: “Waar de polycarbonaatbeplating bij de andere gebouwen zichtbaar bleef, is ze hier afgewerkt met strekmetaal op de bovenliggende verdieping. De prefabbetonnen wanden van de onderste verdiepingen zijn bekleed met steenstrips in wildverband, die het effect van gelijmd metselwerk creëren. Vooral die onderste bouwlaag vroeg extra aandacht. De steenstrips zijn immers in de productiehallen van LG-Beton verwerkt, wat al enige techniek vereist. Bovendien moesten de individuele elementen na transport tot één doorlopend geheel gemonteerd worden op de werf. Het gewicht van de wand wordt een stuk zwaarder door de strips en bij montage dient er zeer secuur gewerkt te worden.” 

De prefabbetonnen wanden van de onderste verdiepingen zijn bekleed met steenstrips in wildverband, die het effect van gelijmd metselwerk creëren.

Broodnodige reorganisatie

Op de vraag of er bij dergelijke projecten ook aandacht besteed wordt aan duurzaamheid, antwoordt Arne Roels volmondig: “Jawel hoor, het gebouw voldoet aan de strengste eisen qua wateropvang en -behandeling. Maar er werd ook gekozen voor een groendak op beide gebouwen. Sinds enkele maanden werken we bij LG-Beton overigens ook aan een samengesteld cementtype met een lagere ecologische voetafdruk. Het feit dat we deze hele site prefab konden bouwen, beperkte het aantal transporten naar de werf aanzienlijk.”

Op de site bouwt en monteert Equans hoogspanningsstations voor offshorewindparken. Omdat de bestaande gebouwen niet langer geschikt waren voor de hedendaagse industriële activiteiten, drong een reorganisatie zich op. De uitvoering van het nieuwe masterplan loopt over een tijdsspanne van vijf jaar. Na voltooiing zal er niet alleen meer ruimte voor opslag zijn, maar ook extra kantoorruimte voor tweehonderd werknemers, die nu op een andere site gehuisvest zijn. De reorganisatie voorziet in de sloop van een leeratelier, een containerpark en een gasopslaginstallatie. De nieuwe opslagplaats ‘Yard’ kwam op de plaats van het leeratelier. Het project werd in twee fases gerealiseerd. Arne Roels: “In fase 1 zitten vooral kantoren en een klein deel opslag­ruimte. De tweede fase fungeert hoofd­zakelijk als opslagplaats, met uit­zondering van een aantal dienstfuncties zoals douches, een bureau, een eetruimte en kleedruimtes.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details