Platform voor de bouw
Nieuwe stadspoort met luxueuze uitstraling
Residentie Silverzand fungeert als een nieuwe ‘stadspoort’ op de hoek van de Koning Leopoldlaan en Koningin Astridlaan.

Nieuwe stadspoort met luxueuze uitstraling

Tekst Tim Janssens en Wouter Polspoel    |    Beeld Tim Janssens

Residentie Silverzand is een nieuwbouwcomplex met 31 appartementen, zes penthouses en een ondergrondse parkeergarage met staanplaatsen, garages, bergingen en fietsstallingen. De wooneenheden zijn verspreid over vier blokken, die samen fungeren als een nieuwe ‘stadspoort’ op de hoek van de Koning Leopoldlaan en Koningin Astridlaan. Silverzand is een van de eerste gebouwen die deel uitmaakt van een nieuwe stadsontwikkeling, waarvoor een ambitieus masterplan is uitgewerkt.

“Alle prefabterrassen bevinden zich aan de achterkant, dus we hebben ze over het gebouw getild met behulp van grote mobiele kranen”, legt werfleider Tom Moonen uit.

“Alle prefabterrassen bevinden zich aan de achterkant, dus we hebben ze over het gebouw getild met behulp van grote mobiele kranen”, legt werfleider Tom Moonen uit.

Architecturaal spanningsveld

Het spanningsveld tussen het stedenbouwkundig kader van de toekomstige stadslaan en aansluiting bij de huidige morfologie van de omgeving vormde volgens D&A architecten de grootste uitdaging bij de realisatie van het ontwerp. Het resultaat is een combinatie van stedelijke architectuur met
materiaalkeuzes die aansluiten bij de omgeving. Er is geopteerd voor een sobere, maar strakke afwerking: gevelsteen, beton, volkernplaten en glazen balustrades. Toch oogt Silverzand ook speels. Enerzijds door verspringingen in het volume, anderzijds door horizontale strekkenlagen in het metselwerk om meer geleding te krijgen en zo beter aan te sluiten bij de kleine korrel van de context. Een middelhoog volume in prefabbeton en aluminium plaatmateriaal doet dienst als kopgebouw. Ook energiezuinigheid was een belangrijk aandachtspunt, want het geheel is opgetrokken volgens de BEN-principes
(isolerende aluminium raamprofielen, ventilatiesysteem D, performante
vloerverwarming …). Samen met de doordachte ruimtelijke indeling en de prima geluidsisolatie – geen overbodige luxe gezien de drukke locatie – zorgt de energetische performantie voor een uitmuntend wooncomfort.      

Een middelhoog volume in prefabbeton en aluminium plaatmateriaal doet dienst als kopgebouw.

Een middelhoog volume in prefabbeton en aluminium plaatmateriaal doet dienst als kopgebouw.

Beperkte corona-impact

Het was DCA dat de realisatie van Residentie Silverzand in goede banen leidde. “Het is een gebouw met een traditionele structuur (snelbouwmetselwerk, predallen, welfsels boven de kelderverdieping …) en weinig bouwtechnische bijzonderheden, al was het plaatsen van de prefabbetonnen gevelbekleding en de prefabterrassen wel precisiewerk. Alle prefabterrassen bevinden zich aan de
achterkant, dus we hebben ze over het gebouw getild met behulp van grote mobiele kranen”, legt werfleider Tom Moonen uit. “We waren net voor het bouwverlof klaar en kregen in de laatste rechte lijn dus te maken met strikte coronarichtlijnen. Gelukkig bleef de impact daarvan relatief beperkt. In tegenstelling tot veel andere aannemers hebben we gewoon doorgewerkt in maart en april, al hebben we natuurlijk wel onze ‘workflow’ aangepast om alles coronaveilig te laten verlopen (apart vervoer regelen, social distance waarborgen …). Bovendien hadden bepaalde onderaannemers, die elders geconfronteerd werden met stilgelegde werven, plots hun handen vrij om verder aan de slag te gaan op onze werf – in sommige gevallen zelfs met een extra ploeg of meer manschappen.
Dat gold uiteraard niet voor iedereen, maar globaal genomen hebben we geen aanzienlijke vertragingen opgelopen. We prijzen ons gelukkig dat alles vlot verlopen is en dat het resultaat perfect aan de verwachtingen voldoet!”
   

Er is geopteerd voor een sobere, maar strakke afwerking.

Er is geopteerd voor een sobere, maar strakke afwerking.


R&M Van Den Boer – Aluminium buitenschrijnwerk

Dat Residentie Silverzand een fraaie, luxueuze uitstraling heeft, is zeker ook te danken aan het strakke aluminium buitenschrijnwerk. Het werd geplaatst door R&M Van Den Boer (Lommel), dat een heuse thuismatch speelde. “Een prestigeproject in eigen gemeente: het komt niet elke dag voor. Het spreekt dan ook voor zich dat we ons beste beentje hebben voorgezet“, zegt zaakvoerder Ronny Van Den Boer. “We hebben er Master-line HI-raamprofielen en CP 155-LS-schruifraamprofielen van
Reynaers Aluminium gemonteerd, die zijn ingevuld met 1.0-hoogrendementsbeglazing. We zijn gespecialiseerd in grote projecten, dus Residentie Silverzand was zeker niet onoverkomelijk voor ons. Ook in volle coronacrisis hebben we gewoon doorgewerkt, wat hoofdaannemer DCA zeer sterk op prijs stelde. Het virus en de bijbehorende maatregelen hebben op zich weinig impact gehad op onze activiteiten. Het gebouw zelf mag er evenzeer wezen, dus we zijn best fier op deze realisatie!”


TECHNISCHE FICHE

Info & verkoop project Heylen Vastgoed (Herentals)

Architect D&A Architecten (Ham)

Hoofdaannemer(s) DCA (Beerse)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details