Platform voor de bouw
Nieuwe thuis voor zevenhonderd leerlingen in Brugse binnenstad
De gevel bestaat uit een dynamische combinatie van metselverbanden, zichtbeton en een gevelsierlijst.

Nieuwe thuis voor zevenhonderd leerlingen in Brugse binnenstad

Na de paasvakantie van 2023 nam het Sint-Andreasinstituut zijn intrek in de nieuwe schoolgebouwen in de Brugse binnenstad. Zo vonden zevenhonderd leerlingen er een vaste stek. Het project werd in twintig maanden tijd gerealiseerd, conform de vooropgestelde deadline en met dank aan constructieve samenwerkingen.

In het Sint-Andreasinstituut zitten kleuteronderwijs, lager en secundair onderwijs samen op een campus. Het gebouw aan de Garenmarkt werd omgetoverd tot museum en dus wijkt de school uit naar een gloednieuwe thuisbasis op de hoek van de Oude Gentweg en de Jakobinessenstraat in het centrum van Brugge. “De afbraakwerken van het gebouw dat al op de site stond waren best intensief en startten al in mei 2021, gevolgd door een archeologisch onderzoek. In juli gingen de paalfunderingen in de grond”, zegt Lukas Minnebo, projectleider bij hoofdaannemer Alheembouw. “Tijdens de bouwperiode vond de school iets verderop onderdak in mobiele units.”

Mobiele wanden laten een flexibel gebruik van de klasruimtes toe.

Goede coördinatie

De nieuwe school beschikt over een sportzaal met vier kleedkamers, een berging en een sanitair blok. In het schoolgebouw is op het gelijkvloers ruimte voor vier kleuterklassen, de administratieve diensten, sanitair en een refter voor driehonderd personen. Op de eerste verdieping bevinden zich twaalf klassen voor de lagere school en vier klassen voor het secundair. Op de tweede verdieping zijn er nog eens veertien klassen ingericht, waaronder lokalen voor chemie, fysica en STEM-onderwijs. Daar vind je ook de technische ruimte terug. Alle verdiepingen zijn toegankelijk via een centrale traphal en stalen trappen aan de buitenzijde van het gebouw.

Stabiliteittechnisch was de betonconstructie duidelijk en eenvoudig. Studiebureau Stabitec is voor Alheembouw een ideale partner voor stabiliteit-, techniek- en EPB-studies in dit type projecten. Al bracht de bouw wel enkele uitdagingen met zich mee. “Zo bestaat de gevel uit een combinatie van metselverbanden, zichtbeton en een gevelsierlijst”, zegt Lukas Minnebo. “Dat vroeg de nodige aandacht. En natuurlijk waren er ook de stijgende prijzen in de hele sector. Om een balans te vinden, stemden we goed af met de bouwheer. Daarnaast moet je in de Brugse binnenstad altijd alert zijn voor de mobiliteit. Dat vergt een sterke coördinatie.”

Glaswanden tussen de lokalen en de gang garanderen voldoende natuurlijke lichtinval in het hele gebouw.

Dynamisch gebruik

De vloerbekleding in de klaslokalen is linoleum van Gerflor. In de sanitaire ruimtes zijn pvc-vloeren van dezelfde fabrikant voorzien. In de administratieve kantoren en refter ligt een keramische tegel. De plafonds zijn standaardtegels van 60×60 centimeter. Op de daken liggen zonnepanelen en de verwarming gebeurt met een gascondensatieketel en sturing die de vloerverwarming gevel per gevel aanstuurt. “Zo wordt de bezonning van het gebouw maximaal benut”, vertelt de projectleider. “Doorheen het hele gebouw is er aandacht voor voldoende natuurlijke lichtinval. Er is bovendien geen traditionele bel voorzien, wel een omroepsysteem met twee verschillende signalen voor de kleuter- en lagere school en voor het secundair.”

Alheembouw stond in voor de buiten- en binnenconstructies, de afwerkingen en de technieken van het volledige schoolgebouw. Op de speelplaats realiseerden ze een apart sanitair blok, drie buitenluifels en een fietsenstalling. De afwerking gebeurde in halfgepolierde beton en waterdoorlatende klinkers. “De organische vormen worden afgewisseld met groen, een zandbak en speelelementen. Die laatste hebben we hier niet voorzien, maar kunnen we ook voor onze rekening nemen”, zegt Lukas Minnebo nog. “We zijn fier op dit mooie resultaat. Aan deze nieuwbouw grenst een zeer oud gebouw dat momenteel gerestaureerd wordt en vervolgens in erfpacht gegeven wordt aan de school. De dynamiek tussen beide gebouwen zal een echte meerwaarde zijn. Ook binnen in het nieuwe gebouw hebben we trouwens aan dynamisch en flexibel gebruik van de ruimtes gedacht. De mobiele wanden laten toe om van meerdere klaslokalen een groter geheel te maken, wat ideaal is als studiezaal of voor lezingen.”  

Op de speelplaats werden onder meer luifels gerealiseerd.

F.D.S. – Mobiele wanden, zonwering en sanitaire wanden

F.D.S. uit Drongen beschikt over meer dan veertig jaar ervaring in mobiele wanden en buiten- en binnenzonwering. In het Sint-Andreasinstituut plaatste het volle akoestische mobiele wanden van het Sonico 100-gamma op de eerste en tweede verdieping. “Zo maken ze van één ruimte twee klaslokalen”, zegt projectmanager Didier Degomme. “We werkten met zichtbare profielen en een isolerende plaat die tot 40 dB gaat. Op het gelijkvloers kozen we voor akoestische schuifdeuren van het Slidio 100-gamma. Akoestische panelen worden aan elkaar gekoppeld en schuiven weg in een nis. Glazen en volle panelen wisselen elkaar af. Tussen de klassen zijn het volle wanden, tussen de klas en de gang werd voor glas gekozen.” Alheembouw doet vaak een beroep op de expertise van F.D.S. Naast scholen bouwde het bedrijf ook ervaring op in ziekenhuizen, horeca en kantoorgebouwen. “We hebben een eigen productie via fabrikant Espero in het Nederlandse Waalwijk. Zo kunnen we vlot schakelen”, besluit Didier Degomme.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer vzw Sint-Andreas (Brugge)
  • Architect Salens Architecten (Brugge)
  • Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Oostnieuwkerke)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details