Platform voor de bouw
Nieuwe vastgoedspeler pioniert met CO2-neutrale gebouwen
De Lierse appartementen zijn slechts een begin. O3 SHIFT heeft in België en Nederland 1.200 CO2-neutrale woningen in de pijplijn, in onder meer Brussel, Gent en Genk.

Nieuwe vastgoedspeler pioniert met CO2-neutrale gebouwen

Thys Bouwprojecten uit Westerlo zoekt al langer alternatieven voor traditionele bouwprocessen. Die speurtocht leidde tot de opstart van O3 SHIFT. In dit collectief bundelen Thys Bouwprojecten, O3 SHIFT Develop (voorheen WOW-Projects), CLT-S en SEDS hun expertise om samen CO2-neutrale gebouwen op te trekken. Dat doen ze door gebruik te maken van digitale tweelingen, CLT-hout en het revolutionaire collectieve warmtesysteem SEDS. Hun eerste wapenfeit is een wooncluster met 71 appartementen langs de Bollaarstraat in Lier, meteen de duurzaamste woningen van de Netestad.

O3 SHIFT hoopt met zijn visie en vernieuwende aanpak een schokgolf door de traditioneel eerder conservatieve bouwsector te jagen. “Wereldwijd is de bouwsector verantwoordelijk voor 47% van alle CO2- uitstoot. Daarin is 11% afkomstig van het staal en beton gebruikt om gebouwen op te trekken. Voldoende reden voor ons om het resoluut over een andere boeg te gooien en de bouwsector drastisch te vergroenen,” zegt initiatiefnemer en gedelegeerd bestuurder Dirk Thys.

“Een traditionele bouwwerf ziet er vandaag nauwelijks anders uit dan honderd jaar geleden. Maar de klimaatopwarming zet ons vandaag voor grote uitdagingen. We moeten dan ook zekerheden in vraag durven stellen en onze processen verbeteren.”

De ambities van Thys Bouwprojecten, SEDS, O3 SHIFT Develop en CLT-S, de partners in het nieuwe collectief zijn niet min. Hun engagement om nog alleen CO2- neutrale bouwprojecten te realiseren baseren ze deels, maar lang niet alleen door gebruik te maken van circulaire bouwmaterialen en van hernieuwbare energie om de bouwplaatsen van stroom te voorzien. De verticale integratie van de partners verhoogt de efficiëntie.

Klimaatneutraal wonen tegen marktconforme prijzen.

CLT

“Voor de dragende structuur van al onze gebouwen maken we gebruik van CLT (cross laminated timber), in beide richtingen verlijmde houten panelen van hout uit duurzaam beheerde bossen. Voor dit project gaat het om hout van snelgroeiende sparren. Dat is ons alternatief voor beton, dat we hier alleen voor de funderingen of kelders gebruiken. CLT is niet alleen zeer sterk en flexibel, het is ook een CO2-negatief materiaal omdat het tijdens de groei van de bossen CO2 capteert en het als bouwmateriaal vasthoudt. Via BIM – Building Information Modelling – creëren we een digitale tweeling van ons gebouw. Zo kunnen we de houten panelen voor de draagstructuur perfect op maat maken én monteren. En dankzij het uiterst nauwkeurige 3D-model kunnen we ook het beheer en het onderhoud van het gebouw tijdens de hele levenscyclus verbeteren. Zo kunnen we de foutenlast, die in een traditioneel bouwproject wel 30% kan bedragen, tot een minimum beperken.”

Alternatief voor collectieve stookplaatsen

Kers op de taart van elk bouwproject van O3 SHIFT is SEDS, een ingenieus collectief verwarmings- en koelsysteem op lage temperatuur. “SEDS staat voor Sustainable Energy Distribution System. Het voorziet collectieve wooneenheden van sanitair warm water en een seizoengebonden comforttemperatuur. SEDS is een ‘future proof’ en CO2-neutraal alternatief voor collectieve stookplaatsen. Het functioneert op alle mogelijke energiebronnen, zowel die van vandaag als die van morgen. Het systeem is bijzonder flexibel en zal op elk moment de meest interessante bron aanspreken om de comforttemperatuur te garanderen. Zo wordt zonne-energie gebruikt wanneer de zon het meest schijnt. Leveren die onvoldoende stroom, dan schakelen we over op andere energiebronnen. Warmte en koelte putten we uit de bodem. Het SEDS-systeem werkt ook als een soort flexibele warmtebatterij. Wanneer er een overschot is aan energie, dan wordt de energie opgeslagen in de vorm van sanitair warm water.”

Voor een breed publiek

Begin november 2021 hadden twee gebouwen al hun maximale hoogte bereikt, terwijl de graafwerken voor de kelder van het derde bouwblok volop bezig waren. “Bouwen met CLT is niet alleen gunstig voor het klimaat, het is ook een bijzonder snelle manier van werken. Zo werd de CLT-structuur van het eerste bouwblok met veertien appartementen op amper veertien dagen opgetrokken. Het complex krijgt een prachtige binnentuin, een ondergrondse parking met laadpalen en een overdekte fietsenstalling. We ambiëren hiermee het Breeam Excellent-certificaat, wat bij toekenning bevestigt dat dit één van de meest duurzame woonprojecten in België is.” Toch is dit geen initiatief dat alleen de kapitaalkrachtige happy few aanspreekt. “De appartementen worden niet verkocht, alleen verhuurd. “Tegen marktconforme prijzen, van 660 euro per maand voor een woonst met één slaapkamer tot 1.275 euro voor het grootste appartement.”

Technische fiche

Projectontwikkelaar en hoofdaannemer: O3 SHIFT Develop, Westerlo
Ontwerp: ABN Architecten, Antwerpen
Hoofdaannemer: Thys Bouwprojecten, Westerlo

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details