Platform voor de bouw
Onderwijs

Nieuwe vleugel voor Sint-Jozefschool

foto-na-ruwbouw
De nieuwe vleugel telt zeven klaslokalen, een fablab waar leerlingen technische nieuwigheden kunnen uittesten en een gloednieuwe sporthal.

Tekst | Joyce Mesdag

Beeld | Alheembouw

18 november 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De leerlingen van de Sint-Jozefschool in Erpe-Mere namen aan het begin van het nieuwe schooljaar een nieuwbouw met acht leslokalen en een sporthal in gebruik. De indeling met leerstraten en modulaire klassen mag gerust vooruitstrevend genoemd worden. Ook in logistiek en bouwtechnisch opzicht was dit een bijzonder project. 

Dat de directie van de Sint-Jozefschool in Erpe-Mere voor Alheembouw koos als hoofdaannemer, is niet meteen verwonderlijk. Het is de grootste scholenbouwer van Vlaanderen. “Alheembouw is oorspronkelijk gestart met industrie- en kantoorbouw en een combinatie daarvan”, zegt projectleider Arne Ringoot. “Toen de Vlaamse overheid jaren geleden onder de noemer ‘Scholen van Morgen’ flink wilde investeren in onderwijsinfrastructuur, is Alheembouw mee op de kar gesprongen. Ook na die subsidieronde zijn we scholen blijven realiseren. Na al die jaren hebben we heel wat expertise opgebouwd in dat segment.” 

De nieuwe vleugel omvat een mix van educatieve en ontspanningsruimtes.

Twee leerstraten

De nieuwbouw, die tegen de bestaande gebouwen is opgetrokken, omvatte ook een renovatiegedeelte. De grondplaat van een luifel op de speelplaats werd mee opgenomen in de nieuwe vleugel, die er als het ware rond werd gebouwd. Hij telt zeven klaslokalen, een fablab waar leerlingen technische nieuwigheden kunnen uittesten en een gloednieuwe sporthal. Dit alles is goed voor 1.500 vierkante meter sport- en lesruimte. 

De leslokalen liggen langs twee ‘leerstraten’: één op de gelijkvloerse verdieping en één op de eerste verdieping. “De wanden tussen de klassen en de gang zijn uitgevoerd in glas en kunnen ook opengeschoven worden. Op die manier kan de leerkracht de klas onderverdelen in groepjes en het overzicht bewaren. Klassieke klassen met lessenaars achter elkaar zijn steeds minder de norm.
De indeling in hedendaagse scholen is steeds vaker gericht op groepswerk.”

Boven de leerstraat op de eerste verdieping laat een langgerekte koepel daglicht overvloedig binnenvallen. Dat maakt dat de klaslokalen heel lichtrijk zijn. Bij de nieuwe sporthal horen ook vier kleedkamers. “Die sporthal en de kleedkamers kunnen tevens buiten de schooluren gebruikt worden door verenigingen uit de buurt.”    

De meeste aansluitingen op het bestaande gebouw zijn in weekends en (school)vakanties uitgevoerd.

Uitdaging overwonnen

De school bouwen vormde toch wel een uitdaging. “Vooral omdat ze tijdens de duur van de werken gewoon openbleef. Dat betekende dat we de werftransporten buiten de schooluren moesten organiseren om interferentie met de leerlingenstromen te vermijden. De straat van de school is immers een schoolstraat, dus tijdens de schooluren mag er geen gemotoriseerd verkeerd de straat in of uit.”

“Ook het feit dat de afgebroken tribune van de bestaande sportzaal overliep in de werf, maakte het niet altijd gemakkelijk om de werken vlot en zonder hinder te laten verlopen. De meeste aansluitingen op het bestaande gebouw hebben we dan ook in weekends en (school)vakanties uitgevoerd. Maar we zijn blij dat we deze uitdaging hebben kunnen overwinnen. Schoolprojecten zijn over het algemeen wel leuk om te doen, omdat je vaak met meerdere partners rond de tafel zit en het wel voldoening geeft als je tot een ontwerp komt waar iedereen zich in kan vinden.”    

Het nieuwbouwgedeelte van de school werd ondertussen feestelijk geopend.

AS Construct – Vliesgevel

Aannemer AS Construct mocht het buitenschrijnwerk van de Sint-Jozefschool in Erpe-Mere op zich nemen. “Het project omvatte een deel renovatie en een deel nieuwbouw. In het ontwerp zat een vliesgevel en niet elke schrijnwerker is voldoende uitgerust om die te installeren. Al zeker niet als die zoals hier in het renovatiegedeelte vervat zit”, zegt bestuurder Andy Sienaert. “Wij beschikken over een eigen vrachtwagen met kraan en rupskraan om grote en zware stukken te kunnen plaatsen. AS Construct was dus de ideale partner voor het project.” In totaal plaatste AS Construct een 45-tal ramen in het nieuwbouwgedeelte en de vliesgevel in het oude gedeelte van de school. “Voor ons was dit ook wel een mooi project. Ons bedrijf telt 35 mensen, waarvan we er acht hebben afgevaardigd naar deze werf.” De vliesgevel strekte zich uit over twee verdiepingen, goed voor een breedte van 13 meter en hoogte van 7 meter. “De glaspartij laat veel licht binnen, wat voor een aangename leeromgeving zorgt.” 

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Sint-Jozefschool (Erpe-Mere)
  • Architect AiT Architecten (Zottegem)
  • Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Oostnieuwkerke)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details