Platform voor de bouw
NIKE European Logistics Campus | Nieuw distributiecentrum profileert zich als vlaggenschip van duurzaamheid

NIKE European Logistics Campus | Nieuw distributiecentrum profileert zich als vlaggenschip van duurzaamheid

In Laakdal, tussen de E313 en het Albertkanaal, ligt de NIKE European Logistics Campus, een gebouwenpark dat sinds 1993 gestaag groeit en dat onlangs is uitgebreid met twee nieuwe logistieke gebouwen: ‘Wings’ (opgeleverd in 2016) en ‘Court’ (opgeleverd in 2019). De NIKE European Logistics Campus dankt zijn bijzondere status aan tal van vooruitstrevende ingrepen en technieken. De energie voor de site wordt gewonnen uit de zon, de wind, water, het land en biomassa, zodat fossiele brandstoffen nagenoeg helemaal achterwege kunnen worden gelaten. Bovendien is het groen op de gevels volledig geïntegreerd in de omgeving en vloeit het naadloos over in een fraai landschapspark.

Het groen aan de straatkant mondt uit in een fraai landschapspark.

 

De NIKE European Logistics Campus bevat meerdere gebouwen, aangepast aan de look-and-feel van het bedrijf. Wings en Court zijn nieuwe volumes. Ze vormen een onmiskenbaar deel van het geheel, maar hebben elk een eigen identiteit. De campus doorbreekt de seriële lijn van ondoordringbare industriële en logistieke gebouwen langs de snelweg. Het complex dringt zich niet op aan de omgeving, maar is louter ‘te gast’ en omkadert het nieuw vormgegeven natuurlijke landschap. “De voornaamste architecturale uitdaging om dit alles te bereiken bestond erin de grootsheid van de gebouwen en hun impact op de omgeving om te buigen. Ze bepalen samen het ontworpen landschap – een eigen scenografie die zich ontrolt aan het (snel)passerende verkeer. Het grotere gebaar dat de verschillende volumes maken, presenteert op een ‘leesbare’ wijze de achterliggende functies”, klinkt het bij Jaspers-Eyers Architects.

De campus doorbreekt de seriële lijn van ondoordringbare industriële en logistieke gebouwen langs de snelweg.

 

Groenzone in volle ontwikkeling

Wings en Court staan niet met hun voorkant, maar met hun zijkant richting snelweg. De voorgevels van beide gebouwen zijn naar elkaar gericht. Tussenin bevindt zich een groene zone. Om deze niet te doorbreken, wordt er met meerdere ingangen gewerkt. De bezoekers en het personeel worden via twee verschillende circuits om de gebouwen geleid. Geparkeerde wagens worden aan het zicht onttrokken door groene dijkelementen, die als een soort van omwalling fungeren. De bomen tussen de parkeervakken zijn niet alleen bepalend voor de beeldvorming, maar dragen ook bij tot de opvang van CO2. Het groen aan de straatkant mondt uit in een uitgebreid landschap met de nodige biodiversiteit. Het park is nog in volle groei, maar bevat intussen wel alle elementen die van de campus een ecologisch hoogstandje maken, inclusief een uitgebreid sportgebied. Via een efficiënt waterbeheersysteem met wadi’s, bufferbekkens en infiltraties wordt al het regenwater op de site opgevangen, gerecupereerd, gefilterd en opnieuw gebruikt.

“Het gevelgroen sluit aan bij de aarde, net zoals de zilverkleurige aluminiumbekleding aansluit bij de lucht”, aldus Jaspers-Eyers Architects.

 

Langgerekte groengevel

Een van de meest in het oog springende elementen is ongetwijfeld de 1,3 kilometer lange groenstrook die langs de westelijke gevel kronkelt en alle componenten verbindt. Deze groengevel doet dienst als ontmoetingsplaats voor het personeel, maar camoufleert ook een aantal nooduitgangen en biedt bescherming tegen de zon. “Het gevelgroen sluit aan bij de aarde, net zoals de zilverkleurige aluminiumbekleding aansluit bij de lucht. De gevel bevat een aantal patronen, profielen en grafische elementen die typisch zijn voor de Nike-schoen en die in zekere mate voor een schaalverkleining zorgen”, aldus Jaspers-Eyers Architect.

Dankzij zijn ecologische performantie is de NIKE European Logistics Campus een vlaggenschip van duurzaamheid en een nieuwe, wereldwijde referentie voor toekomstige distributiecentra.

 

Consequent duurzaam

Na grondige oriëntatiestudies is Wings zo gepositioneerd dat het maximaal rekening houdt met het zonlicht. De kantoren zijn ingericht aan de bezonde achterzijde, waar de werknemers van een overvloedige natuurlijke lichtinval en een prachtig uitzicht over het kanaal genieten. In het hele gebouw is er sprake van automatisch gestuurd kunstmatig ledlicht. Ventilatie met warmterecuperatie en luchtvochtigheidscontrole garandeert een aangenaam binnenklimaat. Rekken van 40 meter hoog worden door robotkranen bediend. De kinetische energie die vrijkomt bij het remmen van de kranen, wordt elders in het gebouw hergebruikt. De rekken zelf hebben een dubbele functie: ze fungeren niet alleen als opslagruimte, maar dragen ook de gevel en het dak. “Het is maar één voorbeeld van de high-performance logistic infrastructure die de Nike-stempel draagt. Het ruime aantal zonnepanelen op het dak en de vele windmolens creëren bovendien een groot aandeel hernieuwbare energie. Dankzij zijn ecologische performantie is de NIKE European Logistics Campus een vlaggenschip van duurzaamheid en een nieuwe, wereldwijde referentie voor toekomstige distributiecentra”, concluderen de architecten.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details