Nipro Mechelen
03:01
18-02-2019

Nipro | Mechelen – Prestigeproject voor Japans topbedrijf

Het Japanse medisch-farmaceutische bedrijf Nipro (Osaka) heeft zijn nieuw Europees hoofdkantoor en trainingscentrum in Mechelen gevestigd. In beide gebouwen samen investeerde het circa 24 miljoen euro.

Nipro Mechelen

Nipro is een beursgenoteerd bedrijf met een omzet van bijna 3 miljard euro en wereldwijd meer dan 24.000 medewerkers. Het maakt en verkoopt medische toestellen – onder meer voor nierdialyse – en farmaceutische producten. De groep telt 48 fabrieken, 193 verkoopkantoren en zes centra voor onderzoek en ontwikkeling.

Het opleidings- en trainingsgebouw draagt de naam Imep (Institute for Medical Practice). Het huisvest een volledig uitgerust onderzoekscentrum, waar professionele zorgverleners en onderzoekers uit Europa, Afrika

Tekst: Koen Mortelmans
Beeld: Jaspers-Eyers Architects / Philippe Van Geloven
Participanten aan het woord

Spie Belgium BU Devis – HVAC

De twee kantoorgebouwen kregen elk hun eigen klimaatsysteem, dat gecombineerd wordt met free cooling om de energieconsumptie te minimaliseren. Het waren behoorlijk complexe installaties die volgens een erg strakke planning én de hoogste kwaliteitsnormen moesten worden gerealiseerd. Een waar huzarenstuk dus, maar de Business Unit Devis van Spie Belgium (Geel) houdt wel van dergelijke uitdagingen. “Complexe HVAC-installaties in grotere gebouwen zijn ons actieterrein”, vertelt business development manager Senne Mentens. “Onze sterke punten zijn natuurlijk onze uitgebreide technische kennis, maar ook het feit dat we veel met prefab werken én elk project volledig in BIM uitwerken. Dat laatste was zeker geen overbodige luxe in het Nipro-project, waar we voor een combinatie van Dencohappel-luchtbehandelingskasten en Interalu-klimaatplafonds opteerden. Gedurende de zomer wordt het koelwater geleverd door twee koelmachines van 200 kW, en gedurende de winter wordt het warm water geleverd door zes condenserende gasketels van Ygnis van elk 115 kW, die in cascade staan opgesteld. Met dit project hebben we nogmaals kunnen bewijzen dat we een grote meerwaarde kunnen bieden in de nieuwbouwkantoormarkt, vooral als het om grotere gebouwen met een technisch-innovatieve opbouw gaat.”

Lees meer over: hoofdkantoor , Nipro , trainingscentrum

Bouwen aan Vlaanderen partners

RPC bpi group ZeleVéronique Claessens, directeur Sector Ruimte bij stad Genk