Platform voor de bouw
‘O.L.V. van Troost’ wordt ‘De Polderparel’
Het nieuwe woonzorgcentrum vervangt ‘O.L.V. van Troost’, dat al een tijdje niet meer voldeed aan de eisen en wensen van deze tijd.

‘O.L.V. van Troost’ wordt ‘De Polderparel’

In november vorig jaar werd WZC Polderparel in gebruik genomen. Het nieuwe gebouw biedt plaats aan meer dan 140 bewoners en is uitgerust met de modernste faciliteiten. Gezien de uitdagende omstandigheden was het een realisatie om u tegen te zeggen.

Het nieuwe woonzorgcentrum vervangt ‘O.L.V. van Troost’, dat al een tijdje niet meer voldeed aan de eisen en wensen van deze tijd. Meteen werd ook voor een nieuwe naam gekozen. Recent zijn alle 130 bewoners van het oude woonzorgcentrum verhuisd naar het gloednieuwe complex, dat er net naast werd gebouwd, op het voormalige voetbalveld van VV Westkapelle. 

Moderne technologieën

Stadsbader staat bekend voor zijn kwalitatieve en duurzame bouwprojecten en heeft zijn expertise volop ingezet bij deze uitbreiding. “Het vervangings-nieuwbouwproject omvatte de ruwbouw, afwerking, technieken, signalisatie en infrastructuurwerken van het complex, dat één ondergrondse en vijf bovengrondse bouwlagen telt”, klinkt het. “In totaal zijn er 144 kamers voorzien, elk met een eigen sanitaire cel, aangevuld met gemeenschappelijke ruimtes om de tijd aangenaam te kunnen doorbrengen. Er werd ook ingezet op moderne technologieën, zoals het te allen tijde kunnen lokaliseren van de bewoners in het gebouw door middel van een armbandje of ketting, met behulp van antennes die overal voorzien zijn.”

In de kelder bevinden zich de technische ruimte, berging en vestiaires.

Thuisgevoel

“Het gebouw kreeg bovendien een hoogwaardige afwerking om de bewoners meer het gevoel te geven thuis of op hotel te zijn in plaats van in een woonzorgcentrum. Daarbij deden we uiteraard geen afbreuk aan de noodzakelijke systemen zoals zorgoproep, speciale badkamers met tilliften, ergonomische baden … Het gebouw werd warm ingekleed door te werken met houten bekledingen en pastelkleuren die terugkeren in het behang van accentwanden in gangen en kamers, alsook parketimitatievloeren in de centrale delen en inkom en peilverlagingen in de plafonds. Op het gelijkvloers zijn dan weer verscheidene algemene diensten terug te vinden, zoals administratie, sociale dienst, kapster, pedicure, apotheek, kinesitherapie en een volwaardige productiekeuken, teneinde een volledig scala aan services te kunnen aanbieden aan de bewoners.”

Elke verdieping is 2.170 m² groot. Samen zijn de vier verdiepingsniveaus goed voor 144 kamers, acht zorgbadkamers en polyvalente ruimtes.

Zes bouwlagen

“Voor dit project werkten we in zes bouwlagen: kelder, gelijkvloers en vier verdiepingen. De kelder bestrijkt 2.000 m², gaat tot ongeveer 4,5 meter onder de grond en rust op paalfunderingen. In de kelder bevinden zich de technische ruimte, berging en vestiaires. Het gelijkvloers – 1.840 m² – bevat de inkom en burelen, een industriële keuken, zorgruimtes en een cafetaria. Elke verdieping is 2.170 m² groot. Samen zijn de vier verdiepingsniveaus goed voor 144 kamers, acht grote zorgbadkamers met tilliften en moduleerbare zorgbaden en polyvalente ruimtes (bureau, televisie …). De centrale cafetaria heeft een kleine keuken per verdiep, met telkens twee zithoeken met televisie en sfeerhaard. Voorts realiseerden we nog acht inpandige terrassen.”

“De structuur van de kelderkuip werd volledig ter plaatse ontworpen door het studiebureau en de kolommen werden ter plaatse uitgevoerd. Bijna alles is door de prefabafdeling van Stadsbader gerealiseerd, behalve enkele dragende wanden, zoals de lift- en trapkern plus schijfwerking. De buitenmuren bestaan dan weer uit dragend metselwerk, aangevuld met prefabwanden van Verbo en bekleed met een gevelsteen.”

De buitenmuren bestaan uit dragend metselwerk, aangevuld met prefabwanden en bekleed met een gevelsteen.

Goed gevoel

In dit project stond VK architects + engineers (part of Sweco) in voor de volledige studie, architectuur, stabiliteitstechnieken en inrichting. De veiligheidscoördinatie en EPB werden uitgevoerd door V.E.T.O. & partners en Belfius Bank nam de (financiële) projectcoördinatie op zich. “Het project ging van start in 2019 en liep door coronaperikelen nogal wat vertraging op, zeker door verwikkelingen met enkele onderaannemers. Maar al bij al mogen we met een goed gevoel terugkijken op een mooi project, waar vooral de bewoners en andere betrokken partijen heel tevreden mee zijn”, besluit Stadsbader.     

Ramen Dedecker – Aluminium buitenschrijnwerk

Ramen Dedecker kan spreken van een geslaagd project. Het bedrijf uit Hooglede kon demonstreren waar het voor staat: kwalitatief, innovatief en functioneel maatwerk van het profielmerk Schüco. Zaakvoerder Nicolas Dedecker: “We zijn heel trots op deze werf en zien het als een mooi referentieproject. Gebouwen zoals deze floreren dankzij de esthetische meerwaarde en geven ons de mogelijkheid om fraai aluminium schrijnwerk aan te bieden. We produceerden en plaatsten hier alle ramen en buitendeuren, die samen een oppervlakte van bijna 2.000 m² beslaan. De stalen omkadering rondom de ramen geeft de gevel van dit gebouw net dat extra tikkeltje cachet. Gezien de omvang van dit project kwam er toch wat expertise aan te pas om alles in goede banen te leiden en te coördineren. Maar zo laten we graag aan de buitenwereld zien dat we niet terugdeinzen voor een uitdaging. We kijken dan ook met een positieve blik terug op de aangename samenwerking met aannemer Stadsbader.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Welzijnsvereniging Het Dak (Knokke-Heist)
  • Architect VK architects+engineers part of Sweco (Brussel, Antwerpen, Charleroi, Merelbeke, Roeselare)
  • Hoofdaannemer(s) Stadsbader (Harelbeke)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details