intratuin-aarschot-20-kopieren

Omdat het bestaande tuincentrum moest openblijven tijdens de werken, werd het project opgedeeld in twee afzonderlijke bouwfases.

02:09
19-09-2019

Oh’Green, Aarschot | Tuincentrum van de toekomst

Met Oh’Green kreeg de Diestsesteenweg in Aarschot er een commerciële en architecturale topper bij. Als pilootwinkel van Garden Center Holding heeft het tuincentrum dan ook een prominente rol te vervullen. Dankzij een creatief ontwerp is het uitgegroeid tot een erg toekomstgericht gebouw waar veiligheid en comfort centraal staan.

De nieuwe vestiging van Oh’Green is gebouwd op een terrein van iets meer dan 44.000 m², waar vroeger de oude gebouwen van Intratuin en Gaby’s Coffeegarden stonden. “Doorheen de jaren was er op onsamenhangende wijze bijgebouwd, wat resulteerde in een ietwat desolate uitstraling”, vertelt Bieke Declerck van architectenatelier Vyvey & Partners. “Bovendien hadden de volumes hun beste tijd wel gehad. Via een radicale upgrade van de site wou Garden Center Holding meer inzetten op ‘beleving’ en het assortiment verruimen. Een soort van nieuwe start dus, die extra in de bloemetjes wordt gezet door de nieuwe naam Oh’Green.”

intratuin-aarschot-2-kopieren

Haaks op het complex zijn vijf scheddaken gerealiseerd. Deze dakvorm is doorgetrokken naar de achterliggende serres om een consistent geheel te verkrijgen.

 

Consistent geheel

Door de opgelegde voorwaarden van het PRUP is het gebouw in de lengte ontworpen, evenwijdig met de Diestsesteenweg. “Gezien het sterk hellende terrein in de eerste 50 meter vanaf de straat, werd het tuincentrum half ondergronds gerealiseerd”, legt Bieke Declerck uit. “Naast het platte dak met een kroonlijst op maximaal 7 meter zijn haaks op het complex en boven de centrale vide vijf scheddaken voorzien. Deze garanderen voldoende daglichtinval, tot op de onderste verdieping van de handelsruimte! De dakvorm is doorgetrokken naar de achterliggende serres om een consistent geheel te verkrijgen. Hoewel de totale interne winkeloppervlakte quasi gelijk is gebleven, beschikt Oh’Green door de efficiëntere inrichting over veel meer ruimte. Bovendien is de buitenwinkeloppervlakte bijna verdubbeld. Voorts konden we dankzij een betere inplanting 150 extra parkeerplaatsen creëren, wat geen overbodige luxe is. Tijdens een topweekend krijgt het tuincentrum immers gemakkelijk 4.500 klanten over de vloer!”

In twee fases

De nieuwbouw is voornamelijk opgetrokken uit betonnen kolommen, balken en gewelven. De gevels
zijn afgewerkt met een combinatie van beton, verticale houten lamellen en zwart schrijnwerk. Het grootste deel van het dak bestaat uit een witgelakte staalstructuur waarop witte geprofileerde dakplaten
zijn geplaatst. De rest is opgebouwd als een traditionele industriebouw met betonnen kolommen en balken. “Omdat het bestaande tuincentrum moest openblijven tijdens de werken, werd het project opgedeeld in twee afzonderlijke bouwfases”, vertelt Bieke Declerck. “Eerst is het linkerdeel van de ruim 3.200 m² bebouwde oppervlakte, 1.200 m² serres en 2.900 m² buitenverkoopruimte opgetrokken. Hierbij werd een verdieping voorzien die een compleet zicht op de gelijkvloerse winkelruimte biedt via een grote centrale vide. Eenmaal deze fase klaar was, ging het nieuwe tuincentrum open. Op deze manier konden de oude gebouwen worden afgebroken en plaatsmaken voor een nieuw volume van circa 3.000 m² met één bouwlaag, dat eveneens fungeert als winkelruimte.”

intratuin-aarschot-64-kopieren

Gezien het sterk hellende terrein in de eerste 50 meter vanaf de straat is het tuincentrum half ondergronds gerealiseerd.

 

Razendsnelle realisatie

De realisatie van dit project ging verbazingwekkend snel: een viertal maanden per fase. Een titanenwerk dat Cosimco, de industriële dochteronderneming van de Willemen Groep, op zijn naam mag schrijven. “Een groot deel van de opdracht bestond uit coördinatie”, vertelt commercieel directeur Jack Berben. “En dat was geen eenvoudige opdracht gezien de tijdsdruk én het feit dat de winkel tijdens de werken operationeel moest blijven. Timing was zonder twijfel de grootste uitdaging, naast de omgevingswerken op een minder stabiele ondergrond. Voorts omvatte het project ook nog een speciale uitvoering, met name een geïntegreerd systeem van klinkers en vloerverwarming om het water voor de planten te laten verdampen. Ondanks de grote tijdsdruk is het een project dat Cosimco met ontzettend veel ‘goesting’ heeft uitgevoerd. En dat zie je aan het resultaat, want deze nieuwe vestiging is in alle opzichten het predicaat pilootwinkel waardig!”   

Tekst: Els Jonckheere   
Beeld: Simon Van Ranst
Lees meer over: Aarschot , Oh'Green , Tuincentrum

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

Garden Center Holding (Zwijndrecht)

Architect

Architectenatelier Vyvey & Partners

(Nieuwpoort)

Hoofdaannemer

Cosimco (Kontich)

confederatie-bouw