Platform voor de bouw
Omgevingsaanleg met een kunstzinnig kantje
De bestratingselementen getuigen van kwaliteit en verfijning.

Omgevingsaanleg met een kunstzinnig kantje

Als specialist met een ruim aanbod aan verhardingsmaterialen voor buitenaanleg gaf Ebema de nieuwe campus van AZ Delta in Roeselare mee vorm. Met een groot aantal producten uit het basisaanbod, maar ook met maatwerk. Specifiek ontworpen en geproduceerd voor onder meer de unieke patio’s van de hand van kunstenaar Henk Visch.

De Carreau-megategels geven de bushalte aan het ziekenhuis mee vorm.

Meer dan bij gewone bouwprojecten zijn er bij het ontwerp van de buitenomgeving van een ziekenhuis heel wat aandachtspunten. Denk maar aan reliëftegels voor blinden of slechtzienden, looplijnen en kleurcodes in de bestrating, speciale tegels voor rolstoelpatiënten of zelfs een bushalte aan de campus. Voor al die noden vond AZ Delta met Ebema de geschikte bouwpartner. “Voor bushaltes hebben we bijvoorbeeld speciale borduren ontwikkeld, in samenwerking met De Lijn”, illustreert Ive Scholtis, accountmanager bij Ebema. 

Quasi onbeperkte mogelijkheden

“Het liefst worden we al van bij de aanvang van een project betrokken. Als fabrikant kunnen we onze ervaring en expertise inzetten om de visie van de bouwheer en de architect mee vorm te geven. We kennen ons aanbod door en door. We weten wat we met welk product kunnen verwezenlijken. Bovendien hebben we onze eigen maatwerkafdeling. Dat maakt dat de mogelijkheden quasi onbeperkt zijn.” 

Een zacht kleurenpalet voor een rustige buitenomgeving.

Aan de inkom van het ziekenhuis en langs verschillende paden vind je de Carreau-megategels, in de kleur Latte en in diverse afmetingen. De Latte-tint creëert er een zachte look, die bijdraagt aan het helende karakter van de site. Ook de Cassaia-betonstraatstenen zijn in dezelfde kleur uitgevoerd. “Die zijn onder meer gebruikt bij de paden rondom de ingang en aan de bushaltebanden. Ze versterken het totaalconcept van dit project”, vult de accountmanager aan. Ook de Megalinea XXL-grootformaattegels in de kleur Arduna en de op maat gemaakte Z-profielen voor de terrasranden met aanvullende hoekelementen zijn van de hand van Ebema.

Maatwerktegels voor patio’s

“In het kader van de subsidiëring moest een vastgesteld bedrag geïnvesteerd worden in een kunstwerk”, vult architect Patrick Bourgain (VK Architects & Engineers) aan. Het bureau werkt wel vaker met Ebema, dus ook in het kader van dit project verliep de samenwerking erg vlot. “Daarom werd de opdracht toevertrouwd aan kunstenaar Henk Visch, die een speciale uitwerking creëerde voor de acht verschillende patio’s op het terrein. Hij ging aan de slag met een specifiek lijnenwerk op de tegels. Ebema ontwikkelde en produceerde de
maatwerktegels en ondersteunde de aannemer bij de aanleg.”

Unieke patio’s, in samenwerking met kunstenaar Henk Visch.

Elke patio kreeg een ander kenmerk aangemeten. Dat concept zette Ebema om in maatwerktegels met een specifiek patroon. Ook de kleur van de tegels, Blue Velvet Light, werd speciaal voor dit project ontwikkeld. Het patroon uit het ontwerp van Henk Visch werd op de tegels gezandstraald. Die werden vervolgens nauwgezet geplaatst, zodat het patroon in het eindresultaat klopte. “Door van begin tot eind nauw betrokken te zijn, kunnen we onze expertise aanbieden voor dit soort bijzonderheden”, benadrukt accountmanager Ive Scholtis. “Samen met de ontwerper en de kunstenaar bekeken we vooraf mee wat de mogelijkheden waren, zowel qua kleuren als afmetingen. Na de productie in onze eigen fabriek bleven we ook nauw betrokken bij de aanleg. Dat doen we trouwens voor elk project. Zeker wanneer er creativiteit in het spel is, maken we op die manier het verschil. Ook voor onder meer het amfitheater aan de begraafplaats in Gent werkten we samen met een kunstenaar. Het zijn vaak uitdagende projecten, dus dat maakt het net zo leuk. En het resultaat mag er zeker wezen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details