Platform voor de bouw
Onafhankelijk onderzoek bewijst duurzame werking van platdakisolatie

Onafhankelijk onderzoek bewijst duurzame werking van platdakisolatie

In hoeverre hakt de tand des tijds in op de kwaliteit en de performantie van Foamglas®-platdakisolatie? Dat was de onderzoeksvraag waarmee FIW München in opdracht van Pittsburgh Corning Europe aan de slag ging. Het verdict was uitermate positief: op alle daken, die op het moment van staalname tussen 29 en 45 jaar oud waren, bleek de Foamglas®-isolatie haar thermische kwaliteiten en stabiliteit behouden te hebben.

Foamglas® is dé specialist inzake hoogwaardige systeemoplossingen voor de volledige gebouwschil: gevels, binnenisolatie, vloeren, ondergrondse constructies en daken (platte en metalen daken, daken voor zwembaden en waterdaken). Om het langetermijngedrag van de FOAMGLAS®-isolatieproducten in diverse platdaktoepassingen te testen, werden er in verschillende Europese landen – in aanwezigheid van een gekwalificeerde derde partij – stalen genomen op daken die 29 tot 45 jaar oud waren. Wat bleek? Na meer dan een kwart­eeuw was de isolatie in geen geval verouderd. Sterker nog: sommige daken zijn bijna een halve eeuw na hun realisatie nog in een prima staat! “Quasi uniek in de wereld van de isolatie”, klinkt het fier bij FOAMGLAS®. “De testresultaten bewijzen dat onze isolatie een uitstekende, toekomstgerichte investering is. FOAMGLAS®-compactdaken behouden hun thermische eigenschappen, en bij renovatiewerken die kaderen in de verstrenging van de thermische eisen die aan daken gesteld worden, mag de aanwezige FOAMGLAS®-isolatie meestal blijven liggen. De plaatsing van een bijkomende laag volstaat.

Uniek productieproces

Dat FOAMGLAS® niet veroudert, heeft het te danken aan zijn unieke productieproces. Allereerst gaat er een mengsel van recyclageglas, zand en andere minerale grondstoffen naar een smeltoven van 1.250 °C. Het glas vloeit uit de oven, koelt af op een stalen transportband en gaat vervolgens naar een kogelmolen, waarin het wordt verpulverd tot een fijn poeder waaraan een kleine hoeveelheid koolstof wordt toegevoegd. Het tweede deelproces is vergelijkbaar met het gistproces bij het bakken van brood. Het poedermengsel wordt opnieuw verhit in een tweede oven, waardoor er miljoenen gesloten CO2-cellen ontstaan. Zo wordt de glasmassa opgeschuimd tot een structuur die tot vijftien keer groter is dan het oorspronkelijke laagje glaspoeder. Dit beproefde succesrecept is in de loop der jaren ongewijzigd gebleven – evenzeer een zeldzaamheid in het isolatiewezen.

De Krook in Gent (Coussée & Goris Architecten en RCR Arquitectes).

 

Rendabele investering

Volgens Frank Vanhove, managing director Benelux bij FOAMGLAS®, leveren de testen eens te meer het overtuigende bewijs dat een isolatiesysteem met FOAMGLAS® de beste oplossing is voor allerlei soorten toepassingen. “Bouwheren die investeren in een materiaal dat in een constructie wordt geïntegreerd, moeten erop kunnen vertrouwen dat het even lang zal meegaan als het gebouw én dat het materiaal gedurende zijn totale levensduur zijn eigenschappen zal blijven behouden. De meetresultaten van de onderzochte monsters bewijzen dat de lambdawaarde en de druksterkte van FOAMGLAS® zo goed als onveranderd blijven, ook na vele tientallen jaren. Al die tijd zijn bouwheren zeker van een isolatie die perfect functioneert.”

BIM-ready

FOAMGLAS® speelt al jaren een voortrekkersrol binnen de bouwsector. Als een van de eerste bouwmaterialenfabrikanten stelt de toonaangevende producent van isolatie op basis van cellulair glas zijn producten ter beschikking via een eigen online BIM-applicatie (bim.foamglas.be), en dat volledig gratis. Daarvoor maakt FOAMGLAS® gebruik van technologie van ThorbiQ, een nv die in ons land pioniert op het vlak van Revit Standards, de enige open, softwareafhankelijke standaard voor het programma Autdesk Revit. In een eerste fase zijn de afbeelding, de technische fiche, de technische productgoedkeuring en de prestatieverklaring van de diverse FOAMGLAS®-producten opgenomen, alsook een link om vragen te kunnen stellen aan FOAMGLAS®. Onlangs volgde de implementatie van FOAMGLAS® in een isolatieoplossing. In een later stadium zal de BIM-toepassing uitgebreid worden met een rekentool.

De Vijfde Gevel

FOAMGLAS® is een prominent lid van De Vijfde Gevel. Vanuit een gezamenlijke filosofie bieden diverse topfabrikanten creatieve en hoogwaardige dakoplossingen aan voor gebouweigenaars en oorschrijvers. Dit met de bedoeling om een gezamenlijk communicatieplatform rond het thema ‘Bedrijfseconomische oplossingen startend van op je dak’ te creëren. Meer info vind je via www.devijfdegevel.be.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details