Platform voor de bouw
Onbegrijpelijk dat belangrijkste relancemotor niet wordt gebruikt

Onbegrijpelijk dat belangrijkste relancemotor niet wordt gebruikt

De Confederatie Bouw is verbaasd dat de superkern vandaag geen specifieke maatregelen heeft genomen om de bouw vooruit te helpen. De beleidsmakers schieten zichzelf daarmee in eigen voet, want de helft van het zakencijfer van de bouw vloeit opnieuw naar de schatkist. Vermits de verkopen in de nieuwbouw nu al met de helft afnemen, zal de sector in 2021 een stevige daling van de activiteit meemaken, waarschuwt de sectorfederatie.

De bouw was na de horeca, de evenementensector en de handel tijdens de coronacrisis één van de meest getroffen sectoren, zo blijkt uit cijfers van de Economic Risk Management Group (ERMG) van de Nationale Bank. Uit onderzoek van de Confederatie Bouw bleek dan weer dat de verkoop van nieuwbouw met de helft (47%) verminderd is. De bouwbedrijven die nu nog aan het werken zijn, zullen vanaf september met lege orderboeken geconfronteerd worden, wat in 2021 tot een drastische daling van de activiteit in de sector zal leiden.

“De afgelopen dagen weerklonken verschillende stemmen om de uitbreiding van de publieke uitgaven te vermijden”, weet Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Maar dat is alleen mogelijk als relancemaatregelen bijdragen tot de financiering van die publieke uitgaven. De bouw stelt 275.000 mensen te werk, geeft de schatkist meer dan de helft van het zakencijfer terug via btw, RSZ, personenbelasting en vennootschapsbelasting en draagt dus zijn steen meer dan bij.”

“De bouw is rechtstreeks en onrechtstreeks zelfs goed voor 688.000 banen en 13,3% van het BNP”, merkt de gedelegeerd bestuurder nog verder op. “De politici laten hun belangrijkste relancemotor volledig links liggen. Daardoor schieten ze zichzelf in eigen voet.” In 2008, tijdens de financiële crisis, begon de relance, die snel aansloeg in alle sectoren, wel in de bouw en dat via een tijdelijke btw-verlaging op nieuwbouw, een maatregel die de Confederatie Bouw ook deze keer op tafel legde

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details