2 op de 3 bouwbedrijven ondervinden sterke hinder als gevolg van de coronacrisis en de daaruit vloeiende maatregelen, zo blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw en haar drie gewestorganisaties waaraan 820 bouwondernemingen uit heel het land hebben deelgenomen. In het begin van de week bedroeg dat aantal ‘slechts’ 45%, aldus een gelijkaardige enquête. De verplichtingen rond ‘social distancing’ maken het slechts voor 15% van de bouwbedrijven mogelijk om hun activiteiten volledig verder te zetten. Daarnaast vindt slechts 8% van de aannemers dat materialenhandelaars nog voldoende beschikbaar zijn. “Het wordt voor onze sector steeds minder evident om aan de slag te blijven. Aannemers moeten zelf wel kunnen kiezen om open te blijven of te sluiten. Zij weten wat kan en wat niet”, weet Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
Om te kunnen werken in de bouw moet het werk op kantoor en op de werf zo georganiseerd worden dat de regels rond ‘social distancing’ gerespecteerd worden. Slechts 15% van de bouwbedrijven kan de activiteiten als gevolg van deze regels volledig verderzetten, zo blijkt uit een gezamenlijke enquête van de Confederatie Bouw en de Vlaamse Confederatie Bouw, de Confederatie Bouw Brussel-Hoofdstad en de Waalse Confederatie Bouw. In 41% van de bouwbedrijven wordt de activiteit er volledig door stilgelegd. Bouwondernemingen zorgen meestal voor vervoer van hun medewerkers van en naar de werf. Ook hier speelt ‘social distancing’ in het nadeel van de sector. Nagenoeg een kwart van de aannemers (24%) geeft aan dat dit vervoer nog steeds kan doorgaan.40% legt de zaken evenwel helemaal stil omdat aangepast vervoer niet mogelijk is, terwijl 36% de activiteiten deels staakt.
Erger nog is het gesteld met de toegang tot bouwmaterialen. Slechts 8% van de bouwbedrijven geeft aan nog over voldoende materialen ter beschikking te hebben om verder te kunnen werken. In 33% van de bedrijven wordt de activiteit hierdoor volledig stilgelegd en in 59% van de bedrijven wordt deze deels aan banden gelegd. Vooral over de beschikbaarheid van beton worden problemen gerapporteerd. Aan dit gebrek aan bouwmaterialen wil de Confederatie Bouw paal en perk stellen door afspraken te maken met de beroepsfederaties van de handelaars in bouwmaterialen, namelijk de Belgische Bouwmaterialen Producenten (BMP) en FEMA, de Belgische beroepsvereniging voor professionele handelaren in bouwmaterialen.
Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Het is voor elke bouwonderneming om te beslissen of zij aan de slag kan blijven, al dan niet gedeeltelijk, dan wel ze de zaken even stil legt. Ook al is het duidelijk dat het voor bedrijven in onze sector steeds moeilijker te werken valt als gevolg van het coronavirus en de genomen maatregelen.” 2 op de 3 bedrijven ondervinden er sterke hinder van, zo blijkt uit een enquête die de Confederatie gisteren en vandaag afnam. Dat is een pak meer dan in het begin van de week (maandag 16 maart) toen ‘nog maar’ 45% van de aannemers er hinder van ondervond.