Platform voor de bouw
Nieuws

Onderzoeksgebouw op voormalige slibdeponie

IMG_7495-contrast

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Cordeel

10 mei 2021 Leestijd 13 minuten

Deel dit artikel

Een gebouw dat helemaal klaar is voor de toekomst dus. Het sobere, solide complex trekt de aandacht met de aluminium bekleding van de raampartijen. Het dynamische spel van licht en schaduw matcht perfect met de waardevolle onderzoeksactiviteiten die zich binnenin zullen afspelen.

Het sobere, solide gebouw trekt de aandacht via de aluminium bekleding van de raampartijen.

Een vloeroppervlakte van 7.200 vierkante meter en vijf verdiepingen met ruimte voor onderzoek. Het lijdt geen twijfel dat het Accelerator Building van CAPTURE zijn naam zal waarmaken als hefboom voor innovatieve, duurzame oplossingen. De eerste drie verdiepingen worden ingericht als onderzoekscentrum voor de UGent, waar de kiem wordt gelegd voor nieuwe concepten die kunnen bijdragen tot de creatie van een circulaire economie. Deze verdiepingen combineren modulaire laboratoria, administratieve ruimtes, een dubbelhoge testhal en ondersteunende functies. De twee bovenste verdiepingen worden later ingericht door IIC (het Incubatie- en Innovatiecentrum van de UGent) en zullen plaats bieden aan spin-offs die hun ideeën verder vorm willen geven.

Comfortabel en gestructureerd werken is het devies in het nieuwe onderzoeksgebouw.

Prefab bouwproces 

Het ontwerp van SVR-ARCHITECTS werd in de praktijk gebracht door aannemer Cordeel. Het familiale bouwbedrijf breidde zijn inhouse expertise in de loop der jaren uit via verschillende overnames. Zo gebeurde het ook met Imtech. “Een ervaren installatiepartner voor technieken aan boord hebben, is altijd een troef. Zeker in dit soort projecten”, benadrukt Rudi Put, hoofdprojectleider van Cordeel voor het CAPTURE-project. “De ruwbouw was op zich vrij klassiek, al waren de technische ruimtes wat groter en de verdiepingen wat hoger dan gewoonlijk. Vooral voor de technieken is de aanwezigheid van laboratoria natuurlijk een extra uitdaging. Eentje waarvoor we als aannemers de nodige expertise aan de dag konden leggen.”

Isopanel – Isothermische, hygiënische wand-, gevel- en dakbekleding
Isopanel is al jaren een van de grootste marktspelers in het plaatsen van isothermische panelen en deuren. De gespecialiseerde firma uit Temse mocht haar expertise ook demonstreren op de werf van het CAPTURE Accelerator Building, waar het actief was in het onderzoekscentrum voor de UGent. “Op het gelijkvloers stonden we in voor het bouwen van meerdere koelcellen en een diepvriescel – aanpalend aan een brandwand, die eveneens door ons geplaatst is. Op de twee daaropvolgende verdiepingen gaven we mee vorm aan een technische ruimte (op niveau +1) en een frigo (op niveau +2)”, vertelt projectleider Lindsay Vanbever. “In dit project schommelen de temperaturen van -20°C tot 45°C en hebben we bijgevolg ook te maken met tropische temperaturen, wat voor ons iets minder gebruikelijk is, maar daarom zeker niet minder uitvoerbaar. Deze opdracht vereiste een nauwe samenwerking met onze klant Cordeel, tevens hoofdaannemer van dit project, waarmee we samen mogen terugblikken op een geslaagde realisatie.”

De gebouwschil werd opgetrokken met prefab bouwelementen. Iets wat Cordeel perfect in de vingers heeft. Toch was er ook op dat vlak iets nieuws aan dit project. “Het was het eerste project dat ik volledig in 3D opvolgde als projectleider”, legt Rudi Put uit. “Voorheen keek ik wel elementen na op 3D-tekeningen, maar hier was het volledige gebouw zo gemodelleerd. Een nieuwe ervaring en nog even wennen, maar dit is ongetwijfeld de toekomst. En het was mooi om de spits af te bijten met een gebouw dat tot innovatieve concepten moet leiden.”  

De Waal Solid Foundations – Paalfunderingen
Met het CAPTURE Accelerator Building gaan de wetenschappers volop voor innovatie. Ze anticiperen op de uitdagingen van de toekomst. Ook bouwpartner De Waal Solid Foundations (Lokeren) moest vooruitkijken bij het berekenen van de paalfunderingen voor het nieuwe onderzoekscentrum. CEO Olivier Rens legt uit: “De bouwgrond is er jarenlang gesaneerd. Bovendien is hij ook opgehoogd. Door dat recente grondverzet is de site zich nog aan het zetten. We hebben er 140 trillingsvrije grondverdringende schroefpalen geboord, elk met een draagvermogen van 1300 kN. Gezien de grote overspanningen en een gedeeltelijke onderkeldering waren de eisen voor de zettingen van de paalfunderingen zeer streng. Dit werd door onze inhouse studiedienst uitgewerkt. De palen zijn uitgevoerd tot in de harde zandlagen op een diepte van 13 meter. Uit de metingen tijdens de bouwfase bleken de zettingen perfect binnen de vooropgestelde grenzen te vallen.”

De paalfundering werd in april 2019 uitgevoerd. De werken duurden een kleine twee weken. “Alles verliep erg vlot dankzij onze ruime ervaring, die al teruggaat tot de jaren zestig”, aldus Olivier Rens. Hij heeft de dagelijkse leiding van De Waal Solid Foundations in handen. Het bedrijf opereert sinds eind 2017 onder die naam en bundelt de expertise en de complementaire ervaring van het voormalige De Waal Palen, Wig Palen en Olivier Funderingstechnieken. Dit maakt van De Waal Solid Foundations een gerenommeerde specialist. Als gevestigde waarde voorziet het jaarlijks talloze – vaak complexe – projecten van een stevige basis.

Het CAPTURE Accelerator Building is het eerste gebouw op het bedrijvenpark Eiland Zwijnaarde.

“De architecturale afwerking houdt het op elk moment van de dag boeiend” 

Eerste gebouw op de site

CAPTURE is het eerste gebouw op het bedrijvenpark Eiland Zwijnaarde. Een voormalige baggerspeciedeponie voor slib ten zuiden van de stad, op het Eilandje, krijgt zo een tweede leven. “Het verleden als slibdeponie had ook bouwkundige gevolgen”, weet de hoofdprojectleider. “We mochten niet in de beschermlaag graven. Daarom is de kelder bovengronds gebouwd en moesten we met paalfunderingen werken. De studiebureaus die dit project mee tot een goed einde brachten, zaten dan ook al vanaf de vroege ontwerpfases mee aan tafel.    

Het terrein wordt duurzaam en kwalitatief ingericht. Het Accelerator Building zet meteen de toon. Twee vaste kernen aan de uiteinden van het gebouw bevatten de trappenhallen, de liften en de sanitaire voorzieningen. Het tussenliggende vloeroppervlak kan vrij ingedeeld worden. Niet alleen voor het gebruik van vandaag, maar ook voor de functies van morgen.

Gevel in beweging

Qua vorm en indeling mag het gebouw vrij standaard lijken, de architecturale afwerking houdt het op elk moment van de dag boeiend. De raampartijen zijn bekleed met schuine aluminium panelen. Geen herhaling van telkens hetzelfde profiel, wel een afwisseling van schuine en rechte randen. Bijna als een spel van variabele ritmes. De zon zorgt voor een dynamische dialoog tussen licht en schaduw. Naarmate de dag vordert, ontdek je steeds een iets andere gevel.

Bouwtechnisch vormden die gevelbekledingen misschien wel de grootste uitdaging voor aannemer Cordeel. Rudi Put: “We bekeken vooraf goed hoe we de panelen het best konden bevestigen, met het oog op een stabiel resultaat en een strakke afwerking. Eens we daar duidelijkheid over hadden, verliep de plaatsing vlot. Dat geldt eigenlijk voor het volledige bouwproces. Op de drukste momenten waren we met een zeventigtal medewerkers van Cordeel aan de slag op de werf. Met onze flexibiliteit en slagkracht maken we het verschil in projecten van dergelijke grootorde. Van ontwerp tot sleutel-op-de-deur.”    

Antwerpse Vloercentrale – Vloerbekleding
Verschillende functies vragen om een verschillende inrichting. Ook als het op de vloer aankomt. In het CAPTURE Accelerator Building installeerde de Antwerpse Vloercentrale (AVC) uit Schoten verschillende vloertypes. Telkens aangepast aan de specifieke noden. Zoals de 1.300 vierkante meter pvc-vloer iQ Granit van Tarkett in de labo’s. “Die voerden we uit met opgetrokken plinten”, legt bestuurder Dimitri Peters uit. “Zo ontstond er een ronding in de hoek en blijft er geen water of vuil achter. In een setting met zulke strikte hygiënevoorschriften is dat cruciaal.” Als proactieve partner stelde het vloerbedrijf voor om in de koelcellen met iQ Granit Safe T met een antislipafwerking te werken. Een advies dat gewaardeerd en opgevolgd werd.

In de andere ruimtes plaatste AVC Desso Linon-tapijt en iD Inspiration 55-pvc. In de burelen zorgt het tapijt voor een warme toets. In de ontmoetingsruimte op het gelijkvloers en de keukentjes op de verdiepingen creëert de houtlook-pvc dezelfde gezelligheid, maar dan met het gebruiksgemak van pvc erbovenop. Door te kiezen voor een houtprint trekt de architect de natuurlijke omgeving als het ware naar binnen. “De goede organisatie en coördinatie door aannemer Cordeel zorgden ervoor dat alles vlot verliep. Voor ons was dit eigenlijk de ideale werf. Met een mooie referentie als resultaat.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details