Timstor
03:35
04-10-2017

Ontwerp contrasteert met tentoongestelde producten én omgeving

Sinds januari 2017 opereert Timstor vanuit een volledig nieuwe uitvalsbasis in de Hoge Mauw in Arendonk. Dankzij een lucide architectuur met grote gebaren onderscheidt het gebouw zich van het diffuse karakter dat eigen is aan een industriepark. Daarnaast vormt het ontwerp een gezonde tegenhanger van de geanimeerde producten van deze handel in kerstartikelen, decoratieve artikelen en gadgets.

Sinds Timstor zeven jaar geleden door Herman Hermans overgenomen werd, kent de firma een pijlsnelle groei. Toen ze in 2015 ook nog eens een contract met een hele grote klant in de wacht sleepte, barste het oorspronkelijke gebouw letterlijk en figuurlijk uit zijn voegen. “We moesten noodgedwongen naar een groter pand verhuizen”, vertelt Herman Hermans. “Omdat we graag een gebouw met een uitstraling en indeling wilden dat perfect inspeelde op onze business, kozen we voor een nieuwbouw. Vrij snel vonden we de perfecte locatie op het nieuwe industrieterrein De Hoge Mauw. De 5.000 m² oppervlakte volstond voor de bouw van een pand dat klaar is voor de toekomst.”

Timstor
Achteraan bevindt zich een magazijn met een oppervlakte van 3.500 m² en een hoogte van 12 meter.

Opvallende constructie als visitekaartje
D&A Architecten kreeg de opdracht om een visueel aantrekkelijk gebouw te ontwerpen dat binnen een maximale opslag-, tentoonstellings- en kantoorruimte biedt. “We gaven het pand vorm als een geheel met twee hoofdvolumes die voortvloeien uit de achterliggende hal”, vertelt Robbert Harte. “De aansluiting met het maaiveld gebeurt door middel van een transparante plint waarboven de twee delen naar voor schieten (in overkraging). Met deze constructie slaan we twee vliegen in één klap. Enerzijds beperkt ze de opwarming van de glazen gevel van het gelijkvloers tot een minimum.

Anderzijds creëert ze een indrukwekkend esthetisch effect, waarmee de twee uitkragende delen hét visitekaartje van Timstor vormen. Door afwisselend met open en gesloten vlakken te werken, waarbij de overgangen minimalistisch op de buitenhoeken gedetailleerd zijn, zetten we de volumetrie overigens extra kracht bij. Daarnaast vereenvoudigt deze vormentaal ook de indeling van de showroom. Timstor beschikt nu immers over volledige wanden zonder gevelopeningen: ideaal om zijn producten tentoon te stellen. Tegelijkertijd kan het dankzij de opengewerkte vlakken volop genieten van invallend natuurlijk licht. Een vide verbindt de verschillende niveaus en maakt dat er ook op het gelijkvloers een lichte en interessante ruimte ontstaat.”


Het gebouw is opgebouwd een staalstructuur die is ingevuld met sandwichpanelen en glaspartijen.

Ideale showroom én stockageruimte
Het gebouw is opgebouwd uit een staalstructuur, die is ingevuld met sandwichpanelen en glaspartijen. Ook constructief is er gekozen voor een zekere terughoudendheid om de esthetiek extra te benadrukken. De voorkant met de showroom en kantoren telt drie bouwlagen en heeft een benutbare oppervlakte van 740 m². Achteraan bevindt zich een magazijn met een oppervlakte van 3.500 m² en een hoogte van 12 meter. “Ideaal om veel producten te stapelen, waardoor we nu alle ruimte hebben om onze groei nog vele jaren te bestendigen”, aldus Herman Hermans. “Vanwege een aangepaste visie op de organisatie en workflow hebben we tijdens de bouw beslist om de showroom (gelijkvloers) en kantoren (tweede verdieping) om te draaien. In een kort tijdsbestek is het vaste meubilair mee ontworpen, en dankzij het flexibele optreden van de aannemer heeft deze beslissing quasi geen impact gehad op de uitvoeringstermijn”, vertelt Robbert Harte. “De binneninrichting volgt trouwens hetzelfde uitgangspunt als het exterieur. Het sobere kader vermijdt een tweestrijd tussen de vormgeving en de vrolijke producten die Timstor verkoopt. Samen vormen ze een natuurlijk geheel met het gewenste cachet.”

Timstor


Participanten aan het woord

Kreon – Verlichting
De volledige verlichting in de nieuwe uitvalsbasis van Timstor is gerealiseerd door Kreon uit Opglabbeek, een bedrijf dat zich profileert als ontwerper en producent van architecturale verlichting en geïntegreerde plafondsystemen. Lighting Consultant Carol Pareit: “Door onze sterke relatie met architectuur spreken we dezelfde tijdloze vormentaal als onze belangrijkste doelgroep.” In Timstor maakte Kreon een lichtstudie, gebaseerd op de opzet van de ruimte, het kleurgebruik en het beoogde effect. “De grootste uitdaging was het geheel op een architecturale manier uit te lichten zonder te vervallen in een eentonig verlichte showroom/kantoren”, vervolgt Carol Pareit. “In dergelijke projecten dien je rekening te houden met vereiste lichtniveaus, maar via een combinatie van het lijnenspel van de profielen en een accent door middel van spots bekom je een totaal andere sfeer. Dankzij een variatie van onze Kreon-producten zijn we mooi in deze opzet geslaagd.”


Elektro Montage Tor – Elektriciteitswerken
Bij een gloednieuw gebouw hoort natuurlijk ook gloednieuwe elektriciteit, liefst aangelegd door een firma met kennis van zaken. Timstor nam op dit vlak geen risico en vroeg Elektro Montage uit Zutendaal om alle elektro uit te voeren: van basiselektriciteit over de totale verlichting met led tot de camerabewaking, branddetectie, netwerkinstallatie en het alarmsysteem. “Dat we in al deze domeinen gespecialiseerd zijn en dus een totaaloplossing kunnen bieden, is net onze sterkte”, vertelt zaakvoerder Tor Pinna. “Daarnaast kenmerkt ons werk zich door een erg hoge kwaliteit en houden we ons aan de gemaakte afspraken. Vandaar dat we toch al flink wat grote projecten in de wacht sleepten, zoals BMW Beckers in Genk, BMW Martin in Anderlecht en Woluwe, Skoda in Bilzen, GPS in Zutendaal, Karting in Wavre … Niettemin zijn we ook geïnteresseerd in de kleinere opdrachten, zoals woning- en villabouw. Het Timstor-project bracht geen uitzonderlijke uitdagingen met zich mee. We kregen een grote vrijheid qua uitvoering, waardoor het er dus op aankwam om onze woorden in daden om te zetten. Daar zijn we naar onze mening uitermate goed in geslaagd, want het project is netjes en kwalitatief opgeleverd binnen de afgesproken termijn.”


Pascal Van Gompel – Zonnescreens
Om oververhitting tegen te gaan en de showroom tevens te kunnen verduisteren, werden in de nieuwe hoofdzetel van Timstor zestien screens van 2000 x 3500 mm geïnstalleerd. Deze werden geleverd én geplaatst door Pascal Van Gompel uit Mol. “Sinds 1994 specialiseren we ons in  doekzonwering, terrasoverkappingen, architecturale zonwering, automatische garagepoorten, vliegramen en -deuren en sinds dit jaar ook in E-safe-brievenbussen”, vertelt de zaakvoerder. “Onze  kwaliteit, service en aantrekkelijke prijzen worden zowel door particulieren als kmo’s en de zorgsector geapprecieerd. Enkele belangrijke referenties zijn SCK in Mol, Nike in Meerhout, WZC Smeedeshof in Oud-Turnhout, WZC Zusters van Berlaar in Essen, het OCMW in Essen en de KBC in Mol. Timstor bracht weinig uitdagingen met zich mee. Het enige echte aandachtspunt was de juiste balans vinden tussen het esthetische, de verduistering en voldoende openheid naar buiten toe. Dankzij de kwaliteitsproducten van Renson zijn we daar echter mooi in geslaagd.”


Technische Fiche 

Bouwheer Timstor (Arendonk)
Architect D&A Architecten (Ham)
Hoofdaannemer Derdaele (Lommel)

Timstor

Tekst | Els Jonckheere      Beeld | Timstor

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Arendonk , D&A Architecten , Projecten , Timstor

Bouwen aan Vlaanderen partners

Het Facilitair Bedrijf