Het CERIA-project in Anderlecht omvat de bouw van twee nieuwe scholen en een refter, evenals de volledige renovatie van een bestaande sporthal. Het eerste schoolgebouw opende in september zijn deuren, terwijl het tweede begin 2023 klaar zal zijn. Met zijn duurzame karakter en focus op het welzijn van leerlingen en gebruikers hoopt dit scholencomplex een nieuwe standaard te zetten voor het onderwijs in de Franstalige Gemeenschap.
Het CERIA-campusproject bestond uit drie loten. Het eerste omvatte ruwbouw, afwerking, technische installaties en coördinatie van loten 2 en 3. Het tweede lot had betrekking op de landschapsinrichting (omgevingsaanleg) en het derde lot behelsde het op maat gemaakt vast meubilair voor DOA, D23 en de refter. TM Franki – Jan De Nul was verantwoordelijk voor het eerste lot en bijgevolg ook voor de coördinatie van de twee andere loten.
Yoan Rosseels, werfleider bij Franki, wijst op de compatibiliteit tussen zijn werkgever en medeaannemer Jan De Nul: “We zijn het gewend om samen te werken met de teams van Jan De Nul en hadden al een aantal gezamenlijke realisaties op ons conto. We kennen elkaars sterke en zwakke punten. Daardoor kunnen we veel problemen intern oplossen, wat ons ook efficiënter maakt. De coördinatie van het volledige project verliep eveneens vlot, ondanks het grote aantal betrokkenen en de strakke deadlines. Het was vooral zaak om goed te communiceren, zodat iedereen zo efficiënt mogelijk en in de beste omstandigheden kon werken.”
Elk van de vier gebouwen op de CERIA-campus werd ontworpen door een ander architectenbureau, op basis van een eigen constructieve benadering en visie, waardoor de twee hoofdaannemers hun manier van werken voortdurend moesten aanpassen. “Tijdens de uitvoeringsfase was Bureau Bouwtechniek verantwoordelijk voor de werfopvolging en -controle. We hadden in hen dus een belangrijke gesprekspartner voor de algehele werforganisatie”, benadrukt Yoan Rosseels. Dankzij de uitstekende samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen konden alle architecturale en bouwkundige elementen en entiteiten uiteindelijk piekfijn op elkaar afgestemd worden.
Nu de oplevering van het tweede schoolgebouw nadert, benadrukt Yoan Rosseels hoe leerrijk en verrijkend het CERIA-project is geweest voor TM Franki – Jan De Nul, met name dankzij de duurzame aanpak en de verregaande aandacht voor het welzijn van de gebruikers. Het algemene ontwerp en de inrichting van de site staan immers volledig in het teken van de ontwikkeling van jongeren en de implementatie van een actieve onderwijsmethode: “De verschillende gebouwen integreren zich soepel in de groene en rustige omgeving en herbergen grote gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes die beschikbaar zijn voor onderwijsactiviteiten, maar ook kunnen fungeren als ontmoetingszones voor studenten”, onthult Yoan Rosseels.
De gebouwen zijn uitgerust met groendaken en PV-panelen, evenals een regenwaterrecuperatiesysteem om de ecologische voetafdruk van de CERIA-campus verder te reduceren. “Van meet af aan werd alles in het werk gesteld om een zo duurzaam mogelijk eindresultaat te bekomen. De nieuwe gebouwen werden ontworpen om maximale flexibiliteit te bieden met het oog op mogelijke toekomstige herbestemmingen, terwijl bij de renovatie van de sporthal de structuur van het bestaande gebouw behouden bleef. Daarnaast lag de nadruk ook op het gebruik van duurzame materialen”, besluit Yoan Rosseels.
TECHNISCHE FICHE
Bouwheer Franse Gemeenschapscommissie (Brussel)
Architect V+ (Brussel), MSA (Brussel), 51N4E (Brussel) en Bureau Bouwtechniek (Antwerpen)
Hoofdaannemer(s) TM Franki – Jan De Nul (Hofstade-Aalst)
DAS – Buitenschil
In opdracht van TM Franki – Jan De Nul realiseerde DAS nv uit Bree de buitenschil van gebouw DOA (sporthal en bijbehorende technische ruimtes), op basis van plannen van het architectenbureau en berekeningen van het studiebureau stabiliteit. Serge Lafaire, technisch-commercieel directeur bij DAS: “Op de wanden in architectonisch beton hebben we allereerst PIR-isolatie en een dampscherm aangebracht. Daarop hebben we vervolgens een verstelbare draagconstructie geplaatst, waartegen we geprofileerde staalplaten installeerden die voldeden aan de esthetische eisen. Voorts stonden we ook in voor de plaatsing van de aluminium cassettes boven op het dak, ter hoogte van de lichtstraten. Sommige delen van het D23-gebouw – met name de gelijkvloerse fietsenstalling – moeten ook nog bekleed worden met strekmetaal. Hetzelfde materiaal zal ook gebruikt worden om een bovenlicht te maken en een ruimte onder een roltrap af te dichten, maar dit bevindt zich nog in het ontwerpstadium. Sinds de oprichting in 1971 heeft DAS een prima reputatie opgebouwd op het vlak van gevelbekleding. Ons bedrijf kan rekenen op een 25-tal gemotiveerde en goed opgeleide werknemers, waar nodig aangevuld met loyale onderaannemers. We kennen weinig personeelsverloop, waardoor ons werk van een constante kwaliteit is. Onze studiedienst en tekenkamer garanderen steevast een snelle en deskundige service. Als Limburgs bedrijf realiseren we circa 60 % van onze omzet in Franstalig België.”