Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Ontwerp met handtekening van de architect

nw-P999 WATERFRONT CAM E HR 20180903 kopiëren
Met hun verspringende terrassen en enorme uitkragingen op grote hoogte spreken de woontorens tot ieders verbeelding.

Tekst | Tekst Els Jonckheere | Beeld B2Ai

16 december 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Het is vooral dankzij de imposante woontorens dat Waterfront een visueel interessante projectontwikkeling geworden is. Met hun verspringende terrassen en enorme uitkragingen op grote hoogte spreken ze tot ieders verbeelding. Een duidelijke architecturale signatuur … 

Sommige terrassen zijn van vloer tot plafond beglaasd, waardoor ze in het tussenseizoen ook als winterterrassen kunnen fungeren.

Het ontwerp van het residentiële gedeelte van Waterfront is van de hand van B2Ai, dat zich al ruim veertig jaar profileert als dé specialist inzake grootschalige en complexe bouwprojecten waarbij het zaak is om slim en doordacht met ruimte en omgeving om te springen. Hoewel B2Ai en Wielfaert Architecten de opdracht voor Waterfront gezamenlijk in de wacht sleepten, werden de taken van meet af aan netjes verdeeld. “Wielfaert Architecten concentreerde zich op het keivormige kantoorgebouw op de hoek”, aldus ir. architect Stijn Colpaert (B2Ai). “Wij leidden de realisatie van het hotel, de woontorens en het parkeergebouw aan de overzijde in goede banen. We wilden levendige gebouwen met een sterke identiteit en maximale flexibiliteit ontwerpen. Het ‘wonen op hoogte’ met vergezichten over het centrum en de wijde omgeving was een opportuniteit die we ten volle wilden benutten. Daarom creëerden we woontorens met een unieke
architectuur. Door gebruik te maken van niveaus die tot wel 12 meter uitkragen, hebben we het grootste deel van het woonprogramma op de bovenste verdiepingen gerealiseerd. De voordelen van dit ontwerp zijn legio: enerzijds blijft de footprint beperkt, anderzijds worden de open zichten vanop het publiek domein gemaximaliseerd.”

Dankzij het unieke ontwerp hebben de bewoners een mooi zicht op de skyline van Waregem.

Creatief met terrassen

Hoewel de opbouw van de woontorens rationeel bedacht is, geven de gebouwen een sculpturale indruk met hun grote terrassen en verschillende oriëntaties. “We wilden het leven dat zich in de appartementen afspeelt veruitwendigen en tegelijkertijd ook de dialoog met de omgeving aangaan”, legt Stijn Colpaert uit. “De horizontale belijning van de terrassen benadrukt de relatie met het omliggende landschap. Door alle terrassen anders te ontwerpen, is er een gevel met veel variatie ontstaan. We kozen voor verschillende lengtes en breedtes. De meeste delen van de terrassen zijn omzoomd door glas, afgewisseld met natuursteen. Sommige terrassen zijn zelfs van vloer tot plafond beglaasd, waardoor ze in het tussenseizoen ook als winterterrassen kunnen fungeren. Al deze verschillen vormen een visuele vertaling van de diversiteit van de bewoners.”

Door alle terrassen anders te ontwerpen, is er een gevel met veel variatie ontstaan.

Tijdloos en toch eigentijds

Beide appartementsblokken tellen elk zestig woonunits, verdeeld over dertien bouwlagen. “Met een hoogte van 45 meter hertekenen ze de skyline van Waregem”, vertelt Stijn Colpaert. “Elke toren beschikt binnenin over drie betonnen draaglijnen die de enorme overkraging overeind houden. Zowel de gesloten geveldelen als de onderzijde van de uitkragingen zijn afgewerkt met een licht gevlamde natuursteen. In combinatie met de geanodiseerde bronskleurige ramen en glazen balustrades is er een stijlvol en tijdloos geheel ontstaan, dat dankzij de gewaagde volumetrie ook een erg eigentijdse toets heeft gekregen.”

Een spiegelvijver boven de twee ondergrondse parkeerlagen zorgt voor een intrigerend beeld en een verfrissend spelelement.

Luxueus comfort

Een mooi detail: op een van de twee daken bevindt zich een zwembad. “We kunnen eigenlijk over een gestapelde villawijk spreken”, aldus Stijn Colpaert. “Beide woontorens kregen trouwens een erg luxueuze afwerking. Dat merk je al meteen bij het binnenkomen. Daar wordt een overdekte buitenruimte vormgegeven door een ritme van kolommen die met natuursteen bekleed zijn. Als een voorportaal vormt het de overgang tussen de straat en de woning. Het leidt de bezoeker ook naar de erg statig aan-geklede inkomhal met hoge plafonds. Daar bevindt zich ook de lobby met de bellen, brievenbussen en kasten voor leveringen van pakjes. Elke toren heeft een eigen lift die fietsers kunnen gebruiken om hun fietsen naar de ruime ondergrondse parking te brengen. En last but not least: er is ook veel aandacht besteed aan de omgeving. Het talrijk aanwezige groen wordt gecombineerd met mooie architecturale accenten. Zo zorgt een spiegel-vijver boven de twee ondergrondse parkeerlagen voor een intrigerend beeld en een verfrissend spelelement.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details