Platform voor de bouw
Nieuws

Ontwerpteam B-architecten, Bressers Erfgoed en Arcadis wint wedstrijd Stadskantoor Nieuwpoort

© Luce

Beeld | © Luce

12 mei 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De maatschap B-architecten, Bressers Erfgoed en Arcadis is door de Stad Nieuwpoort aangesteld voor het ontwerp van een hedendaags stadskantoor en de restauratie van het stadhuis, de pastorie en de Stadshalle.

Het ontwerp werd gekozen omwille van het coherente verhaal van de bestaande gebouwen, de schakelelementen en het nieuwe ensemble. “Het nieuwe administratieve gebouw heeft een duidelijk iconisch karakter en vormt daarmee zoals gevraagd een landmark. Zowel functioneel als volumetrisch vormt het concept een mooi passend geheel. Het ontwerp bevat de potentie om deel uit te maken van het toekomstig Nieuwpoorts collectief geheugen,” aldus de jury.

Historische link met nieuw ontwerp

Onze omgang met de historische site en de inplanting van het nieuwe stadskantoor bouwt verder op de stedenbouwkundige visies van architect Viérin, die na WOI werd aangesteld voor de heropbouw van de stad Nieuwpoort. Met de Stadshalle, het stadhuis en de pastorie creëerde hij een uniek
stedenbouwkundig geheel waarvan de oorspronkelijke vormgeving en eenheid tot op vandaag bewaard zijn.

“Het nieuwe stadskantoor van Nieuwpoort wordt een baken en zal het ensemble van de Onze-LieveVrouwekerk, de Stadshalle, het bestaande stadhuis en de pastorij vervolledigen geheel volgens de geest van het masterplan van Jozef Viérin uit het begin van de 20ste eeuw.” – Sven Grooten, medeoprichter en algemeen leider B-architecten.

Het iconische nieuwe gebouw stemt zich in vorm en in hoogte af op de Stadshalle. De Stadshalle zelf vormt de nieuwe toegang tot de publieke
delen van het stadskantoor. © Luce

Icoon en schakel

Omwille van de hoge technische eisen en het gebruikscomfort worden de administratieve kantoren, de ontmoetingsruimte ‘Alma Plaza’, de tribune en de raadzaal ondergebracht in de nieuwbouw die we ‘het icoon’ noemen. Het noordelijke deel van het gebouw kijkt uit op de cluster van bestaande UNESCO Werelderfgoedgebouwen en krijgt op zijn beurt een iconische vormentaal die aansluit bij het puntige dak van de Stadshalle. Aan de zuidkant straalt het gebouw rust uit, wat dan weer aansluit bij het meer residentiële karakter van de buren.

De constructie die zowel de Stadshalle als de pastorie en het icoon verbindt, noemen we ‘de schakel’. In tegenstelling tot het icoon is het hier niet de bedoeling om een statig volume te creëren. Het gebouw is licht en onopvallend en bekomt zijn vorm door een grote, cirkelvormige uitsnijding die de centrale, open tuin van het geheel vormt. Een tweede, kleinere cirkel wordt uitgesneden ter hoogte van de pastorie, zodat het karakter van het losstaande gebouw bewaard blijft.

Het eigentijdse ritme van de zuidgevel en het open zicht op de stadshalle brengen oude en hedendaagse architectuur samen. © Luce

Een duurzaam stadskantoor

Het nieuwe stadskantoor draagt volop bij aan een duurzame samenleving. Zo zijn de gebouwen klimaatadaptief en fossielvrij. Om in de nodige verwarming en (passief-) koeling te voorzien, maken we gebruik van geothermie (BEO-veld) en warmtepomptechnologie. Regenwater wordt gerecupereerd en maximaal hergebruikt, overtollig stormwater wordt maximaal opgevangen in de kloostertuin. Platte daken worden groendaken.
Het openbaar domein rond het stadskantoor wordt maximaal vergroend. Dit zorgt voor een verhoogde biodiversiteit, verkoeling, schone lucht en een geluidsluwe omgeving in het centrum van Nieuwpoort. Ook de keuzes op vlak van materialen en bouwmethodiek bevestigen een doorgedreven circulaire aanpak met focus op maximaal hergebruik, waardebehoud (stadhuis, Stadshalle, pastorie) en verwijderbare afwerking. Zo gaan we bij de restauratie van zowel de buitenschil als het interieur uit van een zachte restauratieaanpak. Daarnaast doen we in de drie beschermde monumenten enkele weloverwogen ingrepen die hun duurzame bruikbaarheid en wisselwerking binnen het totaalontwerp garanderen, zoals voorzieningen op vlak van toegankelijkheid, interne circulatie en energetische maatregelen. De nieuwbouw krijgt een demontabel staalskelet en de materiaalkeuze ervan wordt onderbouwd op vlak van LCA (Life Cycle Analysis).

Ook een gezond en comfortabel binnenklimaat is essentieel voor de werknemers. De gebouwen worden hiertoe voorzien van een performante mechanische ventilatie met warmterecuperatie, doorgedreven isolatie en verhoogde luchtdichtheid. Binnenafwerkingsmaterialen selecteren we op hun toxiciteit, het gebruik van lijmen en afdichtingsmaterialen is minimaal.

‘De schakel’ als ontmoetingsplek tussen de administratie en de bewoners. Ze verbindt de historische delen op een respectvolle manier met de nieuwbouw. © Luce
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details