Platform voor de bouw
Zorg

Onzichtbare, maar performante technieken voor nieuw ziekenhuis

Dry coolers kopiëren
Op het dak van het nieuwe ziekenhuis zijn zes koelunits geplaatst.

Tekst | Tekst Koen Mortelmans | Beeld Cegelec (VINCI Energies)

7 januari 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Maar achter al dat moois zit een indrukwekkende technische infrastructuur verborgen. Walter Wens en Yves Hendrickx, project managers bij Cegelec voor respectievelijk elektriciteit en HVAC, weten er alles van.

“Cegelec, een onderdeel van VINCI Energies, maakte vanaf het begin deel uit van het team rond ondermeer Kairos, Interbuild en MBG dat de architectuurwedstrijd won”, legt Yves Hendrickx uit. “Onze eigen specialisten konden zich dan ook meteen samen met de mensen van VK Architects & Engineers op het technisch voorontwerp storten. Voor onze groep als geheel gaat het om een engagement op lange termijn, want VINCI Energies zal via het merk VINCI Facilities de komende twintig jaar instaan voor het onderhoud van de installaties. In onze contracten streven we altijd naar zo’n combinatie. Dat is voor de klanten een goede zaak. Doordat we er zelf de verantwoordelijkheid voor dragen dat de hele infrastructuur op lange termijn vlekkeloos functioneert, hebben we er namelijk alle belang bij om meteen voor de meest kwalitatieve oplossingen te kiezen, ook al zijn die duurder.”

Het klimaatsysteem omvat onder meer een WKK-unit.

Bodemwarmte

De basis van het verwarmings- en koelingssysteem is een BEO-veld met veertig 140 meter diepe boringen onder het gebouw. Langs die weg en via een warmtepomp en warmtewisselaar wordt ’s winters warmte onttrokken aan de ondergrond en ’s zomers koelte. “Het klimaatsysteem omvat verder drie condenserende gasketels van elk 1,75 megawatt, een warmtekrachtkoppeling, drie koelmachines van elk 1,28 megawatt, zes koelunits op het dak en 53 luchtgroepen, waarvan zeventien hygiënische modellen – goed voor een debiet van 370.000 m³/uur.

Bestand tegen black-out

De elektrische installatie is aangesloten op het middenspanningsnet. “In geval van problemen op het net kan ZNA gebruik maken van nood-generatoren en batterijen”, geeft Walter mee. “Binnen het luik elektriciteit plaatsten we ook de branddetectie met goed zesduizend detectoren, de geluidsinstallatie met 1.200 luidsprekers en een data-installatie met circa vijftienduizend eindconnectoren. Wanneer een branddetector alarm slaat, gaan er automatisch aangepaste acties van start in de betrokken zones. De toegangscontrole verloopt met badgelezers op ongeveer 730 deuren. Daarnaast zijn er 150 zorg en bewakingscamera’s.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details