Platform voor de bouw
Ook CLT-projecten vragen om gecertificeerde producten

Ook CLT-projecten vragen om gecertificeerde producten

Om het steeds verder toenemende woningtekort in te lopen, worden steeds meer woningen prefab gebouwd. Naast houtskeletbouw en prefab-betonbouw groeit de vraag naar Cross-Laminated Timber (CLT) toepassingen, omdat hiermee nog sneller, nauwkeuriger, CO2-neutraal én brandveilig gebouwd kan worden. Om brandveilig te bouwen, moeten de lineaire aansluitvoegen en doorvoeringen op de juiste manier worden afgedicht. Bostik Fire Protect ondersteunt hierbij met een uitgebreid aanbod gecertificeerde producten voor CLT-toepassingen.

Brandwerend afdichten van lineaire aansluitvoegen en doorvoeringen

“CLT-bouw omvat voornamelijk freeswerk, waardoor heel nauwkeurig en zuiver gewerkt kan worden”, licht Nick Haring toe, business developer voor Fire Protect bij Bostik. “Doordat het hout kruislings wordt verlijmd, zijn bijvoorbeeld uitzetting,  krimp en dilatatie niet aan de orde. Het materiaal is in alle richtingen stabiel én vormvast. Bovendien is CLT thermisch isolerend en luchtdicht en is het gedrag bij brand heel goed te voorspellen. CLT heeft een behoorlijke brandweerstand. Om ook de lineaire aansluitvoegen en doorvoeringen hierin mee te nemen, adviseren wij om al in de ontwerpfase aandacht te besteden aan de juiste producten, diktes én posities. Hierdoor kan tijd en geld worden bespaard in de uitvoeringsfase.”

Voor het brandwerend afdichten van lineaire aansluitvoegen en doorvoeringen zijn vele producten beschikbaar. Maar het aanbod producten met een CLT-certificering is nog schaars, weet Haring. “Het Bostik Fire Protect assortiment voor CLT-toepassingen is al in 2021 in verschillende praktijksituaties getest in een onafhankelijk en gecertificeerd laboratorium”, vertelt hij. “De testen zijn uitgevoerd conform de EN 1366-4 (Bepaling van de brandwerendheid van installaties in gebouwen – Deel 4: Afdichtingen voor rechte voegen) en EN 1366-3 (Bepaling van de brandwerendheid van installaties – Deel 3: Afdichtingen voor doorvoeringen) en zowel individueel als in combinaties, waardoor voor elke situatie een gecertificeerde oplossing beschikbaar is.” De resultaten van alle tests zijn samengevat in classificatie- en testrapporten, die vrij gedownload kunnen worden van de website passievebrandwerendheid.nl

Naast opschuimende acrylaatkit voor lineaire aansluitvoegen en doorvoeringen bestaat het Bostik Fire Protect assortiment voor CLT-toepassingen uit diverse diktes steenwolplaten met een opschuimende coating, manchetten die opschuimen bij warmte, pipe wraps, putty cord en mortels, waarmee niet alleen de brand- en rookveiligheid wordt geborgd, maar ook aanzienlijk sneller gewerkt kan worden. Populair in het assortiment zijn bijvoorbeeld de Bostik FP 310 Intumescent Acoustic Acrylic kit, de FP 312 Fire Retardant Coating, de FP 330 Pipe Collar brandmanchet, de 340 Pipe Wrap en de FP 320 Fire Batt steenwolplaat. Alle producten voldoen aan EMICODE® EC1 Plus en zijn uitstekend geschikt voor BREEAM-projecten.

Meer weten?

Neem dan contact op met Bostik of kijk op de website: www.passievebrandwerendheid.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details