Platform voor de bouw
Onderwijs

Open campus voor flexibel gebruik

marie-moke-7731-kopieren

23 oktober 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Van dichtbebouwde scholencampus tot open site met polyvalente ruimtes: meer dan twintig jaar na de eerste renovatieplannen heeft ‘Marie Moke’ zijn doorstart niet gemist. Ondanks de praktische uitdagingen werden de twee nieuwbouwvolumes tijdig opgeleverd.

“De densiteit van dit gedeelte van onze campus was te hoog”, weet Stijn Devos, projectingenieur van de scholengroep Sint-Rembert. “De bestaande gebouwen zijn vervangen door twee nieuwbouwvolumes. Zo creëerden we veel meer ruimte op de campus. De sportactiviteiten zijn bijvoorbeeld elders op de campus gecentraliseerd in een sportcomplex met vier nieuwe zalen om vierkante meters uit te sparen.”

De leerlingen zijn alvast positief over de nieuwe schoolgebouwen.

 

In het grootste, rode bouwvolume vind je het onthaal voor externen en bezoekers, spreekkamers, het rotariaat, een lerarenkamer, de EHBO-ruimte en het sanitair. De eerste verdieping combineert ruime leslokalen met kantoren. De brede gang kan gebruikt worden als leerstraat. De tweede verdieping omvat een aula voor ruim tweehonderd personen met aanpalende foyer. Het grijze bouwvolume huisvest kleinere leslokalen, inclusief leskeuken en een polyvalente ruimte: ‘De passage’. Er is ook sprake van een apart onthaal, met kantoren voor studiemeesters en leerlingenbegeleiders.

Planning en communicatie cruciaal

Aannemer Braet leidde de ruwbouw in goede banen. Geen sinecure gezien het grote aantal onderaannemers. Projectleider Luc Diopere: “Alle werken sloten kort op elkaar aan. Zo was de buitenaanleg al aan de gang terwijl wij nog aan de slag waren met de ruwbouw. We moesten creatieve oplossingen bedenken en elkaar als aannemers helpen waar nodig.”

Ook bij de grondwerken werden de expertise en het doorzettingsvermogen van de aannemer op de proef gesteld. De funderingssleuven stonden meermaals vol water, waardoor de arbeiders in het slijk moesten werken. “We konden ons weinig tijdverlies permitteren. Dankzij ons gemotiveerd team zijn we daar uitstekend in geslaagd”, zegt Diopere trots. “De eigenlijke ruwbouw was een vrij klassieke constructie. Weliswaar met zware gewelven en prefabbalken, maar dat is bij Braet bijna dagelijkse kost.”

Grote glaspartijen dragen bij tot het comfort in de leslokalen.

 

Extra aandacht voor veiligheid

Veilig werken is op elke werf belangrijk, maar in een actieve schoolomgeving des te meer. “De afspraken rond levertijden en de toegang tot de werf zijn duidelijk gecommuniceerd aan elke leverancier. Ze moesten zich voor het betreden van de werf altijd aanmelden en toestemming verkrijgen. Toch was het soms onduidelijk, onder meer voor anderstalige chauffeurs. We moesten erop toekijken dat er geen interactie mogelijk was tussen het zwaar vervoer en de leerlingen”, zegt projectleider Diopere.

Zowel de bouwheer als de aannemer blikken tevreden terug op het spannende bouwtraject. “We krijgen veel positieve reacties, zowel van onze medewerkers als van de leerlingen. Dat we twee historische beukenbomen uit de voormalige kloostertuin konden bewaren en zelfs opnieuw konden integreren draagt daar zeker toe bij”, aldus Stijn Devos. “En de lichtrijke lokalen, grote ruimtes en de warme aankleding ongetwijfeld ook. Het comfort van de leerlingen heeft een serieuze boost gekregen”, vult de aannemer aan.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details