Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Opfrissing en nieuwbouw voor voormalig textielpand

Het De Cooman-gebouw in Ninove werd nieuw leven en vooral veel licht ingeblazen.

Tekst | Anastasia Verleysen

Beeld | Bart Heijnens

25 oktober 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Het De Cooman-gebouw in Ninove onderging een stevige uitbreiding. Het Sociaal Huis kreeg zo een aanbouw met sociale assistentiewoningen. De architecten slaagden erin om het oude industriële pand aan de Dender nieuw leven en vooral veel licht in te blazen. Met respect voor de geschiedenis van het gebouw en met behulp van een bijzondere glazen facetgevel.

De uitbreiding van het De Cooman-gebouw start-te met het openwerken van de gesloten achtergevel om aansluiting te maken met de nieuwe aanbouw. Enerzijds huisvest het gebouw op het gelijkvloers en de eerste verdieping de kantoren van het OCMW, Leerpunt, het Agentschap Inburgering en Integratie, het Huis van het Kind, Kind & Gezin en een ontmoetingsruimte. Op de tweede en derde verdieping van de aanbouw vind je tien sociale assistentiewoningen. De ingang bevindt zich in een groen binnengebied.

De architecten namen het industriële verleden van het gebouw mee in het interieur.

“Door het verleden van het pand kozen we ervoor om dat industriële karakter door te trekken in het interieur”, zegt architecte Sandra Ghesquiere van B2Ai. “Ruwbouw is afbouw. We werkten met veel glas, beton en zichtmetselwerk in de aanbouw.
De oude betonnen kolommen zijn behouden in het bestaande gebouw, maar moesten opnieuw behandeld worden. We kozen hier voor de kaleitechniek om zo die oude look te behouden. In het atrium tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping staat een knappe draaitrap in beton. De gang van de bestaande sociale appartementen is met behulp van een lichtstraat volledig openge-
trokken. “Door de muur van het oude gebouw weg te halen, creëerden we niet alleen een dubbel zo brede gang, maar ook een gezellige plek met vides die een groot ruimtegevoel en veel lichtinval bieden.”

Aan de zijkanten van de aanbouw werden aluminium golfplaten aangebracht. Hiervoor gingen de architecten op zoek naar platen met een kleine golf, die aansluiten op de vlakke platen aan de voorzijde van de nieuwe aanbouw. De gevel van het bestaande gebouw werd volledig gereinigd en herschilderd. Aan de buitenzijde vormt het hele gebouw zo een mooi geheel.

De realisatie van de glasgevel met zigzagbewegingen bracht heel wat reken- en handwerk met zich mee.

Glansrol voor het schrijnwerk

Eveneens bijzonder is de beglazing, een heuse facetgevel die als het ware zigzagbewegingen maakt. Decaro uit Lokeren stond in voor de installatie van het aluminium buitenschrijnwerk. Voor het bedrijf was deze glasgevel een primeur, die het samen met Aliplast Aluminium Systems tot een goede einde bracht. “Het aluminium kreeg een lakanodisatie, een afwerking die sterk aanleunt bij grenen schrijnwerk”, zegt Kenny Van Stappen, zaakvoerder van Decaro. “Gewone anodisatie is redelijk duur en geeft snel krassen. Door dit na te bootsen met lak krijg je een duurzamer en makkelijker te onderhouden resultaat.”

Ook aan de binnenzijde komt de facetgevel in glas mooi tot zijn recht en draagt hij bij tot de industriële sfeer van het gebouw.

De uitdaging schuilde in de opbouw van de glasgevel. “Normaal is zo’n gordijngevel recht op recht, maar deze was in facet. Een zeer specifieke constructie die maatwerk vraagt”, zegt Kenny Van Stappen nog. “We lieten dit door een landmeter volledig digitaal opmeten. Wij hebben de gevels dan nadien omgezet naar AutoCAD en stuk per stuk ingegeven in ons systeem. Vervolgens werd nog gezaagd in ons atelier.” Heel wat reken- en handwerk dus. Voor de facethoeken deed Decaro een beroep op Aliplast Aluminium Systems, hun vaste partner en leverancier voor aluminium profielen. Ook zij produceren alle profielen en toebehoren volledig inhouse. “In hun ruime gamma vonden we zo de exacte buitenhoeken die we nodig hadden. Door de zigzagbeweging van de gevel hadden we ook een binnenhoek nodig, die we volledig zelf ontwierpen en produceerden. Het hele project was een toffe uitdaging, die we tot een goed einde brachten.”    

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
Stad Ninove

Architect
B2Ai (Roeselare, Gent, Brussel)

Hoofdaannemer(s)
Bekaert Building Company (Waregem)

Fabrikant
Aliplast Aluminium Systems (Lokeren)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details